Правителството одобри 290 млн. лв. бюджет на новия енергиен фонд за 2016 г.

Правителството одобри 290 млн. лв. бюджет на новия енергиен фонд за 2016 г.

© Надежда Чипева, КапиталОбщо 290 млн. лв. приходи и разходи за 2016 г. са залегнали в бюджета на фонд "Сигурност на електроенергийната система", одобрен от Министерския съвет на днешното му заседание, съобщиха от пресцентъра на кабинета.


Фондът, който беше създаден с промените в Закона за енергетиката през юли 2015 г., набира приходи от два основни източника: вноски от производителите и вносителите на електроенергия (в размер на 5% от месечните им приходи от продажби на електроенергия) и търгове за продажба на квоти въглеродни емисии.


Приетият на днешното заседание на правителството бюджет предвижда приходите от вноската да са в размер на 150 млн. лв., а от продажбата на квоти въглеродни емисии – 140 млн. лв.
В текста се посочва, че тези средства се използват за покриване на разходите на обществения доставчик, като за тази цел в бюджета са предвидени до 289.850 млн. лв. Още до 150 хил. лв. ще бъдат използвани за издръжка на фонда.


"Посочените в бюджета разходи са прогнозни и се основават на ценовото решение на КЕВР за сектор "Енергетика" за настоящия регулаторен период. През новия регулаторен период посочените разходи следва да бъдат актуализирани", се уточнява в съобщението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK