Няма да има гладни в България, ако падне данъкът за даряване на храна, каза Мартин Димитров

Мартин Димитров

© Юлия Лазарова

Мартин ДимитровАко проектът за премахване на данъка за даряване на храна получи подкрепа в парламента, няма да има гладни хора в България, каза пред БНТ депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.


Предложението, което заедно с колегата му Петър Славов правят, е за освобождаване от ДДС на храната, ако е дарена до 30 дни преди изтичането на срока й на годност. Идеята е да се стимулират големите търговски вериги, които са най-големият потенциален дарител, да не изхвърлят продуктите, а да ги дават на организациите, които се грижат за социално слабите.


Над 670 хиляди тона храна се унищожават годишно, това приравнено към нормата от 300 грама за порция, може да позволи три пъти дневно да се хранят всички, които нямат средства за това, потвърди Цанка Миланова от Българската хранителна банка.
Според Мартин Димитров финансовото министерство винаги се съпротивлява, когато се предлага нещо ново, от опасения, че е заплаха за бюджета. Но в проекта са предвидени достатъчно гаранции срещу злоупотреби, увери той.


"В една бедна държава, която няма достатъчно пари в бюджета, не бива храните да се разпиляват, трябва да се даряват", каза депутатът.


Данните, записани в мотивите на законопроекта, определят 21.2 на сто от българите като бедни, а близо 50 на сто - като застрашени от бедност.


Подкрепа за промяна в данъчното законодателство с цел да има повече храна за пенсионерите изрази и омбудсманът Мая Манолова, която съобщи пред "Фокус", че над 600 000 лв. са събрани в кампанията "Великден за всеки – дари празник на баба и дядо".


"Мисля, че можем да бъдем по-полезни на българските граждани, ако започнем друга кампания, след като приключим с тази, и това да е кампания за промени в законодателството, така че дарителите на храни да имат стимули да го правят", каза Манолова.


"Не е нормално в двайсет и първи век в България да има гладни хора, а в същото време да се изхвърлят тонове храни. Имаме сложната задача да убедим министъра на финансите и всички скептици, че това може да се случи, че може да има контрол, така че ползите да бъдат изцяло за българските граждани", коментира омбудсманът.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Мартинчо и той демагог стана. Не трябва да се пуска баницата, няма как.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  Предложението сигурно е добро, но аз не си представям нито една от големите търговски вериги, които са визирани като най-големият потенциален дарител, да подари стока, която иначе просто няма да плати /цялата, а не само ДДС-то/, по -рано от 30 дни преди изтичането на срока й на годност...!!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Погрешна насока.
  Трябва да се мисли и работи за повишаване на доходите на българите и за разкриване на работни места, а не за поощряване на подаянията, включително от разваляща се храна.

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...Ако проектът за премахване на данъка за даряване на храна получи подкрепа в парламента, няма да има гладни хора в България,.." Глупости! Научете хората да ловят риба и те няма да останат гладни- какво добро ще им направите, ако им подхвърляте 5 риби в 1 ден в седмицата, а в останалото време тези хора не могат сами да си ловят риба и за това гладуват 6 дни в седмицата/ образно казано/!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 352 Неутрално

  На опашките за безплатна храна може да се видят пенсионерки с по 2-3 апартамента, ренти от ниви, и т.н. За истински бедните трябва да има опора от държавата, а не да се разчита на частни инициативи.

 6. 6 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Добродетелният банков обирджия обиколи всички телевизии да се хвали какъв катарзис е преживял с неговите хладилни витрини.

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Вярно дума Мартин. Аз съм ЗА.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 688 Неутрално

  дядо ми беше селянин. Не знаеше да чете и да пише. Не разбираше от такива работи. Но имаше една приказка, която често повтаряше:

  "Беден може да бъде само този, който се е родил сакат или луд".

  Колко от нашите "гладни" са гладни поради това? а че Мартинчо винаги е бил глупав демагог, това само сега ли се разбира?

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Весело

  До коментар [#7] от "oporna_to4ka":

  Ха добре дошъл от фризера !
  Поне прочете ли, че предложението е да се вдигнат цените на продуктите с по-дълъг срок на годност ?
  Или ти уиски не пийваш и затова си ''за''???

  [email protected]
 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Важното е прецедент да има.
  А после всички отрасли ще се юрнат да искат занижаване на данъка.

 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Популизъм по реформаторски

 12. 12 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#1:"гарата"]Мартинчо и той демагог стана. Не трябва да се пуска баницата, няма как. [/quote]
  Eййй,един път нещо добро и практично да се предложи,и веднага се лепват етикети от сорта на демагози.Хайде малко да се кротнем и мислим позитивно,иначе нищо добро не чака България!За съжаление доста гладни и болни хора има в България,и това което предлагат Мартин Димитров и Петър Славов е много добро.Горанов да си свие перките малко,и да не дава излишно пари за избори отделно.Има начин хем бюджета да е добре,хем и хората да са сити!

 13. 13 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#1] от "гарата":

  както е казано - сития на гладния на вярва.

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 14. 14 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 287 Неутрално

  [quote#8:"gullwing"]Беден може да бъде само този, който се е родил сакат или луд". [/quote]
  Би могло храната да се дарява само на луди или хора с инвалидна пенсия, а такива има предостатъчно, уви.

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Неадекватните мнения, както обикновено преобладават. Било популизъм???, веригите никога нямало да дарят храна, че и до невероятни филосовски клишета на какво да научим бедните...
  Потрес...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "gullwing":

  Моята прабаба пък казваше:

  На умния не му трябват пари - той ще ги спечели, на глупавия също не му трябват пари - той ще ги загуби.

 17. 17 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ад съм ЗА инициативата, но държавата да осъществява контрол - защото една стока да кажем за 100 000 лв. да не иде вместо при гладните, в кварталните магазинчета и някой да си вземе от държавата 20 000 лв . ДДС.

 18. 18 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Добър законопроект! В момента веригите просто нямат интерес да даряват храната поради тези причини а не е като да няма хора в нужда.
  На тези, които критикуват бих им препоръчал да отидат поне един път доброволци да поработят в склада на БХБ и да си поговорят с екипа там за какво става въпрос. Щото аман от клавиатурни разбирачи.

 19. 19 Профил на luliak
  luliak
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ех, какъв популизъм...

 20. 20 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "horilka":


  До коментар [#4] от "Логика":

  Мярката изглежда разумна. Нека все пак се види и финализирания вариант на проектозакона. Може да е добра идея, но лошо реализирана.
  20% повече средства за инвестиции, останали във фирмите, а не отиващи в бездънната яма, наречена Министерство на финансите.
  Може да се отворят нови работни места с тези пари. А това, че хора няма да останат гладни и ще имат достъп до храна е най-прекрасното нещо на този законопроект. Предполагам, че основно хора, които ще имат достъп до тази социална мярка са пенсионери, инвалиди и хора в трайна бедност - това са групи, които каквито и инвеститори да докараш нямат голям шанс да променят финансовия си и социален статус.

 21. 21 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":
  Въпрос на технология и детайли. Не всички продукти са с договор за плащане само на продаденото! И ако това не направи супермаркет Х, който извика месаря и му върне непродадените с изтичаща годност колбаси, то за месаря е въпрос на сметка, да ги дари ли той, или да ги изхвърли...
  Ключовият момент е, как се "изхвърля" такава продукция? Но пък за храните с по-дълъг от 90 дни срок на годност, това определено е ОК точно за магазините...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 890 Неутрално

  тоест държавата вече няма да мисли как да образова простия мат'рял, дето за две кебапчета продава бъдещето на децата си, а ще ги третира като нищо неможещи просяци, на които да подхвърля развалена храна ?

  стига с тези кампании!

  смели реформи трябват, но като ви гледам какви сте в парламентата, едва ли ще сте вие.

 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  [quote#12:"protivbspdpsatak"]За съжаление доста гладни и болни хора има в България,и това което предлагат Мартин Димитров и Петър Славов е много добро.[/quote]
  Първосигнално изглежда вярно, но когато превключиш от емоции на логика, математика и дългосрочно планиране (най-вече планиране на риска) се оказва, че и това "добро намерение" води към Ада... Елементарната сметка показва, че никой не печели от този вид даряване, точно по този начин, дори напротив — риска за нуждаещите се, и загубите за даряващите ще се увеличат...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  [quote#21:"Чичи (Ice Man's fan)"]който извика месаря и му върне непродадените с изтичаща годност колбаси, то за месаря е въпрос на сметка, да ги дари ли той, или да ги изхвърли... [/quote]
  Или преработи в нещо друго, което да му донесе печалба или поне няма да му срине пазара. От друга страна, при постоянен поток дарения, нуждаещите се ще се увеличат (кой е луд да се напъва да работи, като папото му идва безплатно и без усилия), като накрая пак ще опрем до "много гладни хора", само дето броят им ще се е увеличил, и всяко намаляване на даренията по какъвто и да е повод (технологично, фалит, промяна на структурата на бизнеса, корекция на закона или нещо подобно...) ще води до още по-масова беда...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#24] от "gost22":

  Би ли обяснил в какво ще се преработи някаква опакована храна каквато е 90% от храната, която се дарява?

  " От друга страна, при постоянен поток дарения, нуждаещите се ще се увеличат.." - дарената храна се обработва, пакетира и се раздава на семейства за които се знае, че имат нужда и са част от някакъв мониторинг от такива организации. Нали не мислиш, че всеки който иска може отиде и да каже, че няма какво да яде и да претендира да си вземе нещо? Не си много наясно с целият процес ми се струва.

 26. 26 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#23] от "gost22":

  Я покажи тази "елементарна сметка", че ми стана интересно.

 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  [quote#26:"herbaltea"]Я покажи тази "елементарна сметка", че ми стана интересно. [/quote]
  Ми може да я видиш нагледно тази сметка, просто огледай какво става с просещите. Дават им се дарения, ама просещите не намаляват, дори се появи организирана просия, осигуряваха бебета за по-сърцераздирателно... И обратното — хората схванаха че ги лъжат с бебетата, спряха да дават и просещите майки с бебета изчезнаха. Та ей ти я сметката нагледно и в развитие.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Обаче Горанов си иска данъците. На него парите все не му стигат.

 29. 29 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 957 Весело

  До коментар [#27] от "gost22":

  Чакай сега, говорехме за пречките пред фирмите да даряват храни. Ти ми говориш за някакви съвсем различни неща. Ако ще си приказваме алабализми няма проблем но мисля, че не това е целта.

 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  [quote#29:"herbaltea"]Чакай сега, говорехме за пречките пред фирмите да даряват храни. [/quote]
  Щом основната цел няма да се постигне, а дори ще има обратен ефект, то има ли смисъл да ти смятам нагледно и прецакването на останалата част? А ако толкова много те вълнува, върви и питай във фирмите, ама освен в търговските, питай и производителите, защо не им се занимава. Не, не е само ДДС-то.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на joroistinata
  joroistinata
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Преди 25. бях на другия край на света /не САЩ/, в един средно голям град, та там си имаше емисия по радиото, за това, къде, какво има пред унищожение, та хората/които не ги мързеше/, ходеха и се снабдяваха от разни складове на аванта...

 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  Ама има право, така си е.

 33. 33 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Който не работи, не трябва да яде!
  ...Седесарчето Мартинчо дрънка глупости, както обикновено!

  Герой на нашето време
 34. 34 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Основните хранителни продукти произведени в България трябва да бъдат освободени от данъци

 35. 35 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  А ако се освободят от ДДС основните хранителни продукти, ефекта може да е по-голям. Няма нужда да се създава класа трайно нуждаещи се, които няма да имат вече абсолютно никаква инициатива за работа. Разбира се има много стари хора, както и инвалиди, които имат истинска нужда от помощ.

  Всъщонст, защо го има този данък дарение? Ако оставим частния сектор да се организира и да реши какво да прави с тези храни без държавна намеса, вероятно ще се вземе правилното решение, особено в конкурентна среда. Пак държавната намеса отклонява пазарните отношения. Много компании биха могли да правят дарения и да отразяват това в маркетинговите си кампании, и така да привличат клиенти към себе си, което ще неутрализира стойноста на тези дарения. И то всичко без държавна намеса.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK