Няма да има гладни в България, ако падне данъкът за даряване на храна, каза Мартин Димитров

Мартин Димитров

© Юлия Лазарова

Мартин ДимитровАко проектът за премахване на данъка за даряване на храна получи подкрепа в парламента, няма да има гладни хора в България, каза пред БНТ депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.


Предложението, което заедно с колегата му Петър Славов правят, е за освобождаване от ДДС на храната, ако е дарена до 30 дни преди изтичането на срока й на годност. Идеята е да се стимулират големите търговски вериги, които са най-големият потенциален дарител, да не изхвърлят продуктите, а да ги дават на организациите, които се грижат за социално слабите.


Над 670 хиляди тона храна се унищожават годишно, това приравнено към нормата от 300 грама за порция, може да позволи три пъти дневно да се хранят всички, които нямат средства за това, потвърди Цанка Миланова от Българската хранителна банка.
Според Мартин Димитров финансовото министерство винаги се съпротивлява, когато се предлага нещо ново, от опасения, че е заплаха за бюджета. Но в проекта са предвидени достатъчно гаранции срещу злоупотреби, увери той.


"В една бедна държава, която няма достатъчно пари в бюджета, не бива храните да се разпиляват, трябва да се даряват", каза депутатът.


Данните, записани в мотивите на законопроекта, определят 21.2 на сто от българите като бедни, а близо 50 на сто - като застрашени от бедност.


Подкрепа за промяна в данъчното законодателство с цел да има повече храна за пенсионерите изрази и омбудсманът Мая Манолова, която съобщи пред "Фокус", че над 600 000 лв. са събрани в кампанията "Великден за всеки – дари празник на баба и дядо".


"Мисля, че можем да бъдем по-полезни на българските граждани, ако започнем друга кампания, след като приключим с тази, и това да е кампания за промени в законодателството, така че дарителите на храни да имат стимули да го правят", каза Манолова.


"Не е нормално в двайсет и първи век в България да има гладни хора, а в същото време да се изхвърлят тонове храни. Имаме сложната задача да убедим министъра на финансите и всички скептици, че това може да се случи, че може да има контрол, така че ползите да бъдат изцяло за българските граждани", коментира омбудсманът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK