Ускореният спад в производствените цени продължава

Ускореният спад в производствените цени продължава

© Цветелина Белутова, КапиталЗа пореден месец производствените цени продължават да се свиват, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). През март общият индекс на цените на производител намалява с 5.5% в сравнение със същия месец на 2015 година.


Спад на цените е регистриран в добивната промишленост - с 11.8%, в преработващата промишленост - с 5.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.9%.


По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 10.9%, на химични продукти - с 2.8%, и при производството на електрически съоръжения - с 2%.
Ръст има при производството на тютюневи изделия - с 4.4%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.6%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 1.4%.


В същото време в сравнение с февруари цените се повишават с 1.2%. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 8%, и в преработващата промишленост - с 1.6%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0.6%.


По-съществено нарастване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 4.3%, и при производство на химични продукти - с 0.4%, а намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.1%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.8%.


Цените на вътрешния пазар спадат с 4.1 на сто


На вътрешния пазар производствените цени спадат за година през март с 4.1 на сто. Това се дължи основно на намаление в добивната промишленост - с 8.6%, в преработващата промишленост - с 3.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.9%.


По-ниски цени в преработващата промишленост спрямо март 2015 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 9.9%, производството на химични продукти - с 5.5%, производството на електрически съоръжения - с 1.4%. Нарастване на цените се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 5.5%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 4.2%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 3%.


Спрямо февруари цените се повишават с 0.5 на сто. Това идва основно от поскъпването на продукцията в добивната промишленост - с 3.7%, и в преработващата промишленост - с 0.9%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление - с 0.5%.


Цените за износ се сриват


Производствените цени за международния пазар се свиват още повече в сравнение с тези за вътрешния. На годишна база спадът е с 8.1%. Най-голям е той при производството на основни метали - с 11.1%.


Нарастване на цените през месеца се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.7%, производството на хранителни продукти - с 2.1%, производството на тютюневи изделия - с 1.8%.


Спярмо февруари обаче цените нарастват с 2.6%. В преработващата промишленост е отчетено повишение с 2.3%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 3.9%, и при производството на химични продукти - с 0.9%, а намаление е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.8%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.0%.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1572 Весело

  Производствените цени падат, цените на имотите растат. А сега де?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 524 Неутрално

  През лятото доматите още ще поевтинеят.
  Нормално е цените постоянно да намалят поради постоянното нарастване на производителността.

 3. 3 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Не разбирам защо се говори за производствени цени и то на световен пазар. Някой нещо се е объркал.

 4. 4 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не говорете глупости , клатите на вожда кораба ! Здравословна инфлация 2% и 5 % растеж обеща един човек !

 5. 5 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Производствените цени падат,значи
  продажните цени също трябва да
  паднат това не е лошо !!!

 6. 6 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2244 Весело

  [quote#1:"Bulgarische Motoren Werke"] цените на имотите растат. А сега де? [/quote]
  Ако го беше написал правилно: "цените на брокерите на имоти растат", нямаше да се чудиш. Щото, ако не растат цените на услугите, 67% от БВП, как ще расте самия БВП?

 7. 7 Профил на lnd29476812
  lnd29476812
  Рейтинг: 237 Весело

  ... "цените на имотите в мечтите на брокерите растат"...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK