Траекторията на балончетата в чашата с пенливо вино

Траекторията на балончетата в чашата с пенливо вино

© Михаил ВанчевКак е на цвят, ароматът веднага ли нахлува в ноздрите, колко големи са балончетата, които се издигат от дъното на чашата с пенливо вино, вкусът колко време се задържа в устата. Това са малка част от критериите, по които дегустатори от цял свят вече втори ден опитват проби от общо над 8500 вина, оценяват ги и от тях зависи дали производителите ще могат да добавят медал в колекцията си, с която да се борят за интереса на потребителите.


За първи път България е домакин на международния Concours Mondial de Bruxelles, наричан от организаторите "Световното по вино". Определян е за един от най-престижните независими конкурси и единствен пътуващ в Европа, а 23-то му издание е сега в Пловдив. Не е отворен за публиката.


Моля, пазете тишина

Траекторията на балончетата в чашата с пенливо вино

© Татяна Димитрова


Множество чаши за бели и червени вина, питка хляб, малка бутилка минерална вода и неизменния съд, в който дегустаторите връщат опитаната вече проба. Бял и жълт фиш - за пенливи и "нормални" вина. Това има на масите на дегустаторите, разположени по четирима от различни държави в една от палатите на панаира в Пловдив. Срещу тях седи председател на съответната маса на журито, който следи дегустаторите съвестно да си вършат работата и да не се разсейват с разговори по телефона или чат. Той е и човекът, който се грижи да оформя статистически получените резултати.
Из цялата зала са залепени листове, с които се призовава за тишина, за да не се разсейват дегустаторите. Ако ви се струва безкрайно странно - опитайте да оцените пет вина по всичките критерии, да бъдете обективни, да знаете, че поставянето на хикса в съответното квадратче отсъжда какво са свършили немалко лозари и винари за една цяла година и после си представете, че това трябва да направите с още двайсетина проби. Отстрани изглежда измамно леко занимание за 330 души (от които 41 българи) особено като се има предвид, че започва далеч преди обед.

Траекторията на балончетата в чашата с пенливо вино

© Михаил Ванчев


За големината на балончетата и тяхната траектория


Колко големи са балончетата, които се издигат като стълб от налятото бяло вино и по каква траектория се движат те - това е първото, което гледа журито още преди да доближи чашата до носа си. "Не се вдишва дълбоко, а на пресекулки. Така се усещат повече аромати", обяснява Патрисия Маркес - професионалист в тази сфера и организатор на конкурса, когато негов домакин преди десет години е била Португалия. "Може да ви хареса виното, може и да не ви хареса, въпросът е субективен, но е важно да се оцени има ли баланс", обяснява тя някои от важните моменти дадена проба да не падне жертва на личния вкус. Допълва, че достигащото до слуха сърбане е за да се вкара повече въздух в устата при опитване, за да се отворят повече аромати.


Тази година в конкурса участват над 8500 вина, от които 257 са на 70 български производители. За сравнение, преди 5 години, през 2012 г. в конкурса са участвали само 48 вина от 7 производители от България. През 2016 г. България се нарежда на 6 място по брой на мостри след Франция, Испания, Италия, Португалия, Чили. За участието на една пробла в конкурса се плащат около 150 евро, а ако са повече - цената се намалява за брой.


По медалите ще ги познаете


Траекторията на балончетата в чашата с пенливо вино

© Михаил Ванчев

В зала, съседна на журито, са наредени дълги редици бутилки. Всички те са еднакви - опаковани в червени и сини найлонови пликове, които показват дали са бели или червени и това е за ориентир на наливащите напитката. Журито не знае нищо за вината - нито за сорта, нито за региона, нито за годината. Нито има право да разпространява информация от листчетата, в които е вписало оценките си.


Тази година има нова категория в медалите, които предстои да бъдат дадени - тя е за вина от 20 век - Exceptional old vintage. Към техните производители има изискване да могат да предложат за продажба поне 100-120 бутилки. Другите категории са съответно сребърен, златен и great gold - за изключителни вина. Данните показват, че около 7-10% от всички представени вина получават медали.


Всеки представител на журито оценява по около пет-шест партиди от около 25 вина във всеки от дните на конкурса като при сериозно разминаване в оценките за някои от тях - те се дават за повторна проба по-късно през деня, на другия ден или на друго жури в зависимост от случая.


Обядът минава без вино


След няколко часа дегустации журито отива на обяд, при който на чаша ...вода, придружаваща храната, отново се говори за вино. Чуждестранните посетители използват случая да разпитат за българското производство и за страната. Немалко от тях са за пръв път в България и през половината време имат възможност да посетят местни изби.


Ейми Ласейн идва от Ню Йорк и това е най-източната точка на света, която е посещавала досега. Не е имала време да проучва страната и се впечатлила от танц на дервиши, който сутринта видяла по телевизията. Налага се да получи някои ориентири и кратко обяснение за това, че местното уиски, за което пита, е ракията и как се консумира. Не се знае с какви емоции ще си тръгне от България, но е щастлива, че вижда толкова зеленина и че има възможност да диша свеж въздух след този в Ню Йорк, сред който предлага на клиентите си вина от цял свят. На нейната трапеза този път ще се появи и най-източното вино, което някога е опитвала.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Боже, какво безсмислие властва над "модерна" Европа! Ето ги и тези търтеи - основното им занимание е да пърдят във ваната и да броят газовите си мехурчета!

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  [quote#1:"Митев"]Ето ги и тези търтеи - основното им занимание е да пърдят във ваната...[/quote]

  Точно така, другарю! Пиенето на шампанско е за търтеи и гейове - в тюрьму их!

  Истинските мъже жулят по бутилка водка, набиват крак на военни паради, стрелят с картечници, ловят мигранти по границата и слушат ЛЮБЭ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Весело

  Всичко е хубаво, ама тази чаша, в която връщат опитанато....

 4. 4 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митев":

  "Ето ги и тези търтеи..."
  Направо това е тунеядство, по вашите мерки и теглилки.
  Че и не падат под масите в безпаментност.

 5. 5 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Най-добрият начин за сверяване на часовника в тази област. Винаги чета с интерес подобни публикации.

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Определено има смисъл от подобни конкурси - не помня да съм бил разочарован от някое вино, дето носи лепенката на отлично в този Concours Mondial de Bruxelles. А най-приятно е когато и отличното вино се окаже и от най-достъпния ценови клас. Важно беше да разбера и че оценяването е абсолютно сляпо и дори не е разделено на сесии по сортове а само на червено, бяло, пенливо.

 7. 7 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 932 Разстроено

  [quote#2:"Norman Granz"]Точно така, другарю! [/quote]
  По нищо не си различен от него!
  Двете страни на един и същи (болшевишки) м(е)одел!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 8. 8 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":

  това е елементът, който винаги ме е отблъсквал от този "достоен занаят". с други думи, приел съм го, че това е неизбежната жертва в името на консуматорите като нас, за която жертва ние по-добре да не знаем.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 9. 9 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#7] от "Geoimg*":

  Вие па почнахте като ония изследователи на будизма, дето викат, че самсара било като нирвана. с думи прости, дебелото е като тънкото, силното като слабото, лявото като дясното.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 10. 10 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#4] от "gmbh":

  друго си е да се нажулят с картофен спирт.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  До коментар [#10] от "abdelhaqq":

  Недей така за картофения спирт, много качествени водки се правят от него. Ти и аз сме си "малцови патриоти", но нека да не настъпваме по мазола производителите на водка от картофи, че житото не стига

 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  а, не е кой знае какво да имам против картофения С2Н05ОН, освен че не става в сравнение с малца, да. ама експонентът на теорията за "класовия враг" от коментар № 1 нещо се беше наел.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  До коментар [#10] от "abdelhaqq":

  Добре, че са поляците та да ги научат на нещо...защото и това не са знаели.

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  До коментар [#12] от "abdelhaqq":

  За да елиминираме класови класации , предлагам една друга класация на водките през 2016 (обща, на руските водки и на евтините водки) от един капиталистически сайт. Полските водки (в голямата си част собственост на белгийски конгломерат) са много добре ранжирани
  http://www.liquorista.com/best-vodka/

 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  водка ли е, не ми го хвали, последно пих през гимназиалните години (не казвам каква ) но онзи бот от № 1 имаше и цивилизационен аспект в коментара, завалията.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4096 Весело

  До коментар [#15] от "abdelhaqq":

  А аз от празнуване след първия ми университетски семестър до ден днешен имам аверсия към шампанското и малиновите вина, лоши спомени. Виж, към водката съм по-толерантен в страните в които тя е стандарт, иначе по местоживеене я избягвам.

 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#16] от "daskal1":

  а, да, малиновото. както обичаше да казва баща ми с вдигнат пръст - "лесно влиза, рошаво излиза!".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  До коментар [#17] от "abdelhaqq":

  Абе след като изпихме по бутилка шампанско преди това, бутилката малиново излизаше лесно, но мъчително барабар със все мезетата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK