Брюксел включи в препоръките си за България и обществените поръчки

Брюксел включи в препоръките си за България и обществените поръчки

© ReutersЧетири основни препоръки за тази и следващата година отправя Европейската комисия към България. Те са свързани със здравеопазването, прегледа на банковите активи, безработицата, процедурите по несъстоятелността, събирането на данъците.


До края на 2016 г. Европейската комисия очаква България да приключи прегледите на качеството на активите и стрес тестовете на банките, прегледите на активите на пенсионните фондове, както и прегледите на балансите и стрес тестовете на застрахователните компании, и да продължи укрепването на надзора в двата сектора.


Това се казва в публикуваната днес препоръка на Съвета на Европейския съюз за Националната програма за реформи и за така наречената конвергентна програма.
С препоръките си Европейската комисия обръща внимание, че в България липсва доверие към основни институции, коментира българският еврокомисар Кристалина Георгиева.


В областта на фискалната политика комисията препоръчва на правителството да продължи консолидационните усилия за постигане на съобразена с икономическия цикъл корекция на структурния дефицит от 0.5% от БВП през 2016 и 2017 г., за да постигне средносрочната бюджетна цел. Отново е поставен акцент върху подобряването на събираемостта на данъчните приходи и борбата със сивата икономика, включително с недекларираната заетост.


Препоръчва се още страната да продължи да има активна политика на пазара на труда, като се съсредоточи върху дълготрайно безработните, групите в неравностойно положение, включително ромите, и младежите, които нито учат, нито работят.


Препоръчва се отново установяването на механизъм за определяне на минималната работна заплата, както и повишаването на ефективността в здравеопазването. В здравния сектор се препоръчва да се подобри достъпът до него, финансирането и ефективността по отношение на крайните резултати.


За първи път тази година ЕК идентифицира като предизвикателство и повишаването на обхвата и адекватността на гарантирания минимален доход.


Нов момент е включването на препоръка в областта на обществените поръчки за засилване капацитета на отговорните звена и на Агенцията за обществени поръчки, както и за подобряване на процедурите и на контрола върху провеждането им. България е подканена и да забърза въвеждането на електронното управление на обществените поръчки.


"Електронната система за обществени поръчки засега дава само частични резултати. Недостатъците – липса на административен капацитет и слаби механизми за контрол, пречат на успешното усвояване на парите от Европейския съюз и влошават цялостната бизнес среда. Важно е това да се промени, за да може страната успешно да усвои 32-та милиарда лева европейски фондове за периода 2014 – 2020 г.", анализира еврокомисарят.


Запазва се препоръката да продължи подобряването на регулацията за несъстоятелността. Целта е да се подобрят самите процедури, да се подобри ефективността им и да се повиши прозрачността. Брюксел съветва и да се увеличи капацитетът на съдилищата, които се занимават с такива казуси.


Компаниите трябва да могат не само по-лесно да започват нови дейности, но и бързо и безпроблемно да излизат от тях. Това е препоръка, която България получава не за пръв път, припомня Георгиева. "В много други страни евентуален фалит е част от трупането на опит в бизнеса и възможност за ново начало. У нас той често означава край на предприемаческите амбиции. Една от причините са тежките и тромави процедури, през които един предприемач трябва да премине, за да приключи неуспешен проект. Според популярна годишна класация на Световната банка, която комисията също използва за своите анализи, България е на 48-ма позиция по условия за излизане от даден бизнес при 8-мо място за Португалия и 12-о за Словения", допълва еврокомисарят.


"Днес комисията дава насоки на България какво да промени, за да изгради атрактивна бизнес среда и да привлече повече инвестиции за по-силна икономика, повече доходи и по-добър живот за хората", коментира препоръките Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия.


Тя посочва, че с тези препоръки комисията напомня, че у нас липсва доверие в основни обществени институции - най-вече съдебната система, и е време това да се промени. Реформата на публичната администрация се бави. Корупцията продължава да бъде често явление, което властите все още не успяват да изкоренят, допълва еврокомисарят.


"Тези фактори подкопават доверието в държавата и отблъскват потенциални инвеститори. Нужни са решителни действия за промяна", посочва Георгиева.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 593 Весело

  Ех, а пък Бочко вчера коренно различна картина обрисува, на КОЙ да вярвам сега???

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 2. 2 Профил на mayfield
  mayfield
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Стрес, стрес, стрес тест - хората откачиха от толкова стрес. Брюксел ще има проблеми!

  Дипломата е едно от алибитата на простаците!
 3. 3 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  В областта на фискалната политика комисията препоръчва на правителството да продължи консолидационните усилия за постигане на съобразена с икономическия цикъл корекция на структурния дефицит от 0.5% от БВП през 2016 и 2017 г., за да постигне средносрочната бюджетна цел.
  ---
  Колко е този дефицит на Италия, Испания и Гърция, да попитам само?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 4. 4 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1128 Весело

  тя обществена поръчка без ясен победител у Българие нема

 5. 5 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 225 Неутрално
 6. 6 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ами според мен закъсняха доста....

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7057 Неутрално

  А Европейската комисия забелязва ли края на „Ромското включване“, започнало с гръмки програми и преминаващо във все по-предизвикателното им поведение ?

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на mayfield
  mayfield
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Една от причините са тежките и тромави процедури, през които един предприемач трябва да премине, за да приключи неуспешен проект"

  Вярно е, ако давате на всчки неуспели като станишеффф, заплата като в европарламата, няма да има неуспели. Сталинка намери комунизЪма, но някой трябва да плаща сметките!!!

  Дипломата е едно от алибитата на простаците!
 9. 9 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1378 Весело

  Обществените поръчки се обявяват по настояване на бъдещия "победител". В Брюксел имат много още да научат за България!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  "В много други страни евентуален фалит е част от трупането на опит в бизнеса и възможност за ново начало. У нас той често означава край на предприемаческите амбиции"
  Хората по света фалират и започват наново, а тук слагат край на живота си. Такава бизнес среда си е направо все едно да ти сложатвъже на шията.Преуспяват само тези, които са приближени до властта и получават обществени поръчки и всякакви екстри.

 11. 11 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Весело

  хм, ЕК започва да ме нервира...

  милиарди евро се изливат от години в България, които потъват в джобовете на антиевропейски партии и организации. време е ЕК да изпрати експедиционен корпус, който да арестува и осъди пиратите и престъпниците в България

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3132 Любопитно

  След всичко изброено ,има ли нещо, което ни е наред?

 13. 13 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Мисля че някой трябва да прочетат,че това са ПРЕПОРЪКИ(насоки),а не както се опитват някой да ни убедят че е вид наказание!

  sdg
 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2086 Весело

  не че нещо, ма защо се налага Кристалина Георгиева да разказва препоръките... толкова ли в клетата батковина не остана и един умеещ да чете?

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2086 Весело

  [quote#13:"Svetlio"]не както се опитват някой да ни убедят че е вид наказание[/quote]
  ма каак бе, направо признание си е... пятилетката за три мандатя хахаха

  "(14) Unstable policies and lack of trust in key public institutions, such as the judiciary, constitute significant deterrents to investment in the Bulgarian economy. The slow implementation of public administration reforms and reforms in specific sectors such as research, innovation and energy hamper progress in improving the investment climate. Although Bulgaria has adopted a strategic framework to reform and modernise its public administration, progress is slow and implementation often postponed. New legislation is not subject to systematic impact assessment, although there have been some efforts to change this. Frequent changes to the legal framework create uncertainty and affect the businesses environment. Corruption remains a significant concern and the national authorities' response to this problem continues to be hampered by weak and fragmented institutions. Under the Cooperation and Verification Mechanism, Bulgaria receives recommendations on judicial reform and the fight against corruption and organised crime..."

  http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2016/csr2016_bulgaria_en.pdf

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Милиционерската некадърност достига неподозирани нива...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK