БНБ очаква още спад на лихвите и по-слаб износ

БНБ очаква още спад на лихвите и по-слаб износ

© Юлия ЛазароваДанните за международната конюнктура от първото тримесечие дават основание да се прогнозира, че заради нея се очаква по-слабо търсене на български стоки навън в периода до септември. Това очакват експертите на БНБ. Прогнозата е записана в периодичния анализ "Икономически преглед". Според нея ще продължи и спадът на лихвите по депозитите и кредитите.

Влошаването на международните конюнктурни индикатори в началото на 2016 г. даде основание
на ЕЦБ и Европейската комисия (ЕК) да понижат прогнозата си за растежа на реалния БВП на
еврозоната за тази година. Очакваният по-нисък растеж в региона вероятно ще доведе до по-
слабо нарастване на годишна база на външното търсене на български стоки и услуги през трето-
то и четвъртото тримесечие на 2016 г, е записано в прогнозата.


Според нея в реално изражение износът на стоки и услуги ще нараства с малко по-високи темпове в сравнение с вноса на стоки и услуги.


Експертите посочват, че през първото тримесечие общият индекс на международната конюнктура отново се понижи, като продължи да сигнализира за бавно подобряване на икономическата активност в глобален мащаб. Това се дължи главно на спада на индекса на услугите.


Очаква се още през второто и третото тримесечие излишъкът по текущата сметка да нарасне като процент от БВП спрямо нивото от 2015 г. главно поради продължаващо свиване на дефицита
по търговския баланс, а излишъкът по капиталовата сметка да започне да се понижава.
В резултат на тези две тенденции общото салдо по текущата и капиталовата сметка слабо ще се повиши като процент от БВП, очакват в централната банка.


Въпреки продължаващия спад на лихвите по депозитите от БНБ прогнозират през второто и третото тримесечие привлечените средства от неправителствения сектор да продължат да нарастват поради запазване на висока склонност на домакинствата да спестяват. В същото време лихвите по нови срочни депозити се предвижда да продължат бавно да се понижават, което в
съчетание с високата ликвидност в банковата система ще допринася за запазване на тенденцията
към спад и при лихвените проценти по кредити.


Заради подобряващата се икономическа активност и спада на лихвените проценти по заемите се прогнозира постепенно намаляване на темповете на спада на вземанията от неправителствения сектор на годишна база.

В БНБ очакват инвестиционната дейност на фирмите и заетостта в тях да се повишават. Аргумент за това е очакваното възстановяване на търсенето на стоки и услуги, запазването на ниски цени на петрола, положителните нагласи на домакинствата и фирмите и високото натоварване на производствените мощности.


"Въпреки това високата несигурност на международната конюнктура вероятно ще продължи да допринася за по-предпазлива инвестиционна и разходна политика на фирмите. Очакванията за частното потребление са за растеж на верижна база, а частните инвестиции да останат слаби през второто и третото тримесечие на 2016 г.", пише в анализа на централната банка.


Експертите й очакват в периода на второто и третото тримесечие на годината правителствените инвестиции да се понижават на верижна база в резултат на по-бавното започване на нови инвестиционни проекти, финансирани от фондовете на ЕС през новия програмен период 2014 – 2020 г.


БНБ прогнозира верижният растеж на БВП през второто и третото тримесечие на 2016 г. да се забави слабо спрямо наблюдаваните темпове през съответните тримесечия на 2015 г. Очаква се и дефлацията да се запази поне до края на лятото заради наблюдаваното в началото на годината понижение на международните цени на горива, храни и основни суровини.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Айде иде ,като кон в ряката призива на Бат" Бойко за по висок растеж...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  А пък според БТПП:"Бизнесът очаква ръст на износа през 2016 година".
  http://www.tvevropa.com/bg/news/economics/view/113242?page=6

  На кои експерти да вярваме?

 3. 3 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 535 Неутрално

  БВП-то в България расте много по-бавно от другите източноевропейски държави. Заплатите в сравнение с другите държави в ЕС все още на последно място. А по времето на Тодор Живков учехме в училище: "Заради благоприятното си положение между Европа и Азия, България ще стане малката Швейцария на Балканите". Както всичко при комунизма, си остана само на думи.

  Es muß Geld fließen!
 4. 4 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"sto67nes"]Айде иде ,като кон в ряката призива на Бат" Бойко за по висок растеж.[/quote]

  Точно това е Растежа - изкарвене на депозитите и потребяване

  вървим към отрицателни лихви по депозитите

  т.е. Такса Депозит...
  Данък Депозит отпада при лихви под 0%

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Неутрално

  С какво да се похвалим че работи в България, за да има увеличен брутен продукт.Всичко се "докарва" с химикал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK