Депутатите одобриха правилата за финансово оздравяване на общини

Депутатите одобриха правилата за финансово оздравяване на общини

© Георги КожухаровПарламентът прие процедура за финансово оздравяване на общини. С одобрени на второ четене промени в Закона за публичните финанси депутатите записаха критерии за идентифициране на общини с финансови затруднения, съобщи БТА.


При наличие на три или повече от посочените в закона показатели населеното място може да бъде класифицирано като община с финансови затруднения. Сред критериите са бюджетното салдо на общината да е отрицателно за всяка от последните три години, наличните към края на годината задължения за разходи да надвишават 15 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните четири години и осредненото равнище на събираемост за данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства да е под осреднената събираемост на двата данъка за всички общини, отчетена за последната година.


Министерството на финансите ще осъществява наблюдение на общините за преценка на показателите и при установяване на наличието на три или повече от посочените условия ще уведомява кмета на общината за предприемане на действия.
За общини с финансови затруднения ще се открива процедура за оздравяване за период от една до три години. Министърът на финансите ще може да отпуска на общините за сметка на централния бюджет временни безлихвени заеми за целите на изпълнение на плана за финансово оздравяване.


Янаки Стоилов от БСП посочи, че ако тези критерии се приложат, сигурно поне половината от общините ще кандидатстват за държавно подпомагане.


Александър Ненков от ГЕРБ коментира, че този механизъм за оздравяване даже е закъснял. По думите му над 170 общини изцяло разчитат на делегираните от държавата бюджети и почти нямат свой икономически живот, 156 от тях са завършили миналата година с дефицит.


По време на дебатите по законопроекта народният представител от БСП Румен Гечев подчерта, цитиран от агенция "Фокус", че на практика заемите няма да бъдат безлихвени, защото те идват от централния бюджет, който се попълва чрез заеми с лихва и по този начин данъкоплатците от цялата страната ще плащат за неефективното управление на финансите в някои общини.


Депутатът от Реформаторския блок Радан Кънев посочи, че няма създадени правила, които да гарантират, че, осъществявайки дейностите по отпускане на безлихвения заем на конкретните общини, финансовият министър ще остане партийно независим. От своя страна председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова подчерта, че с въвеждането на способ за финансово подпомагане на общините те няма да бъдат стимулирани към ниска финансова дисциплина. Според нея предложението за промени е израз на желанието на ГЕРБ да вкара ред във взаимоотношенията между държавата и местната власт.


С измененията се регламентира задължение ежегодно в срок до 31 октомври Министерският съвет по предложение на министъра на финансите да одобрява стратегия за управление на държавния дълг за периода на съответната средносрочна бюджетна прогноза.


Със законопроекта се урежда и възможността за ограничаване на поемането на дълг от институции, класифицирани от Евростат в сектора "Държавно управление" - болниците, БДЖ, НКЖИ, в случай че превишението на дълга е над 60 на сто.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  И кметовете зейнаха като гладни кукувичета.

  Еретик
 2. 2 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1909 Весело

  Браво на ГЕРБ и Стабилизаторите им. След намесата им финансово закъсалите общини ще цъфнат.
  Стабилно реформират наще, не ли?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "да отпуска на общините за сметка на централния бюджет временни безлихвени заеми", сиреч, който е крал много, и пропилял много, ще му подпомогнем от джоба на целокупното ни гражданство, особено на онази му част, която плаща данъците. Хитро, нали?

 4. 4 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И какво стана сега? Вече е трудно да се прикрива, че Радан Кънев гласува с ДПС и БСП, като една истинска и автентична опозиция. Честито

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#4] от "Некъф ужас, некъф ат":

  Статистиката обаче, сочи обратното.

  А в това невинно заглавие всъщност се крие нещо съвсем по-страшно - Герб връщат упорито комунистическата икономика с бавни, но уверени стъпки. Не съм обаквал, че в 2016та ще централизираме управлението на общините, вместо да децентрализираме.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "Некъф ужас, некъф ат":

  Концентрирай се върху какво се казва, а не кой го казва. Тази поправка е средство за натиск от страна на правителството върху "чуждите" кметове

 7. 7 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#5:"Darth Plagueis"]Статистиката обаче, сочи обратното.
  [/quote]

  За статистиката не знам, но самият Радан Кънев го заявява във ФБ профила си - заповядай:

  https://www.facebook.com/radan.kanev/posts/10153652256667636

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 8. 8 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#6:"pinoki0"]Тази поправка е средство за натиск от страна на правителството върху "чуждите" кметове[/quote]

  Да, това със сигурност оправдава придържането към статуквото създадено от бсп/дпс. Справка - планът орешарски. Радан Кънев явно е "за" и гласува съобразно. Честито!

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 9. 9 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "Некъф ужас, некъф ат":

  "председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова подчерта, че с въвеждането на способ за финансово подпомагане на общините те няма да бъдат стимулирани към ниска финансова дисциплина"

  Защо ли не вярвам на тази чиновничка, която "пропусна" Цар Киро?

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#7] от "Некъф ужас, некъф ат":

  Нещо имаш затруднения с четенето, но то е нормално - в районните знам, че ви диктуват, не четете.
  Идейки реч за статистика, едва ли можем да говорим за пост във фейсбук, нали? Дали не е по-вероятно да съм имал предвид общия брой на гласувания с ДПС и БСП, и че според статистиката, Герб редовно гласува с тях, а не ДСБ?

  Не, недей, знам, трудно е.
  [quote#8:"Некъф ужас, некъф ат"]статуквото създадено от бсп/дпс. [/quote]
  Ко?
  1. Не е създадено от тях.
  2. Стъпката е в обратната посока от положението в ЕС.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4176 Любопитно

  Да видим доколко ще се спазват тези правила?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK