Парламентът одобри допълнителни приходи във фонда за енергийна сигурност

Парламентът одобри допълнителни приходи във фонда за енергийна сигурност

© Георги КожухаровПет процента за фонд "Сигурност на електроенергийната система" да внасят от приходите си Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и "Булгартрансгаз" предвиди парламентът с промени на първо четене в Закона за енергетиката, съобщи БТА.


Вносители са Делян Добрев и Валентин Николов - ГЕРБ.


Изчисленията показват, че очакваните допълнителни приходи във фонда са в размер на 17 млн. лв. от ЕСО и 13 млн. лв. от "Булгартрансгаз", а вноската няма да окаже негативно влияние върху инвестициите на операторите в модернизация и развитие на мрежата, обясни текстовете Добрев, който е и председател на енергийната комисия. Вноската според авторите на проекта се въвежда с цел да има повече приходи заради либерализацията на пазара на ток.
През последната година се наблюдава намаляване цената на свободния пазар на електроенергия, което налага по-високи разходи за фонда за покриване на разликите между пазарната и преференциалните цени и цените по дългосрочните договори, обясни Делян Добрев. По думите му ЕСО и "Булгартрансгаз" са в добро финансово състояние и това няма да окаже съществено влияние върху финансовите им резултати.


Средствата, които ще отидат във фонда, не са за да се плати на американските централи, а да не се натовари обществото. Така председателят на енергийната комисия отговори на съмненията на БСП и "Атака". Бизнесът също щял да бъде облекчен, защото, ако не се приеме тази вноска, таксата "задължение към обществото" по сметките на Делян Добрев трябвало да се вдигне с един лев.


Парите във фонда са буфер срещу драстичен скок на тока, създава се и предвидимост и спокойствие, подкрепи го съавторът на поправките Валентин Николов.


БСП ще подкрепи на второ четене промените, ако таксата се събира и от електро- и газоразпределителните дружества, обяви Драгомир Стойнев. Той предупреди обаче за риск от наказателна процедура от ЕК заради нарушение на третия енергиен пакет, тъй като на държавните дружества се отпускат европари, за да осъществят енергийните си проекти, поради липса на достатъчно собствени средства.


Стойнев посочи, че промените, с които се натоварват ЕСО и "Булгартрансгаз", се предлагат без анализ и оценка за въздействието как те ще се отразят на финансовото им състояние.


За пореден път се отнасяме към държавната собственост като към брашнен чувал, коментира колегата му Таско Ерменков. В допълнение той съзря и политически мотив в предложенията на депутатите от ГЕРБ, чиято цел била да се застраховат, за да не се повторят събитията, съборили кабинета "Борисов" 1.


Против фонда ли сте, защото с вас спорът ни беше дали той да бъде създаден, попита Рамадан Аталай от ДПС бившите си партньори. Депутатът отбеляза, че по принцип предложението е правилно, но освен намаляването на загубите в енергийната система трябва да се създадат възможности за инвестиции, нужни са реновация на съществуващите мощности и създаване на нови, както и зелени инвестиции. Реформата на десните политици в енергетиката доведе до нейното съсипване, посочи още Аталай. По думите му целта на предлаганите промени не е да се задържи цената на тока, а да бъдат събрани приходите, необходими за плащане на задълженията към обществото.


Реформаторът Мартин Димитров изреди факти, показателни според него за ефекта на стартиралата реформа в енергетиката при управлението на десните. През 2014 г. НЕК е била с дефицит около 586 млн. лв., оставен от кабинета "Орешарски", през 2015 г. той е намален на около 216 млн. лв. - повече от два пъти, - докато през първите три месеца на тази година държавната електрическа компания вече е с печалба от около 39 млн. лева.


Магдалена Ташева от "Атака" беше категорична, че този законопроект е пример за поръчково законодателство, а НС решава да ограбва милиони от държавните предприятия и да ги налива в две частни офшорки - американските топлоцентрали.


Искрен Веселинов (ПФ) поиска между първо и второ четене депутатите от ресорната комисия да разгледат доколко принципно е ЕРП да останат извън сферата на предприятия, които дават своя данък за стабилността на енергийната ни система.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Продължаваме с палиативни мерки да лекуваме туморно образувание, каквото е състоянието на енергетиката, доминирана от държавни мастодонти, които открай време са превърнати в средства за пълнене на партийни и лични каси, чрез източване обществен ресурс през цената на ел.енергията.
  А иначе се политиканства за пред електората, че всичко се прави в името и за благото на народа.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5269 Неутрално

  Къде отидоха 3-те млд задължения на НЕК. С тези суми във фонда за 100 г ще ги стопим.

 3. 3 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Малко им се виждат парите за присвояване и се измислят нови игри за да се допълни сумата която е нужна за усвояване защото виждат своя край и се чудят как да закопаят държавата и да са невинни и почтени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK