Електронните винетки се бавят заради засегнати интереси, смята шефът на пътната агенция

Лазар Лазаров

© Георги Кожухаров

Лазар ЛазаровПътната агенция е готова да пусне новия вид електронни винетки за закупуване през интернет, по банков път и на съществуващите досега пунктове, каза пред БНТ председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.


С въвеждането на електронната винетка водачите получават предимството да я ползват от датата на закупуване до датата на изтичане на съответния срок, припомни той.


Обществената поръчка за електронните винетки в момента е спряна, защото процедурата се обжалва, каза шефът на АПИ. Възражение е направила фирмата "Мархинженеринг", за която информацията в системата е, че не се занимава с изпълнението на електронни системи за управление на пътен трафик.
"Подозираме, че това е жалба, която е пусната с цел да облекчи някого при подготвянето на документи или пък да отложи във времето изпълнението на тази система", каза инж. Лазаров. С пускането на ТОЛ-системата според него се засягат много интереси, най-вече на тези, които досега са пътували почти безплатно по българските пътища при преминаването на граничните пунктове от единия до другия край на България.


"За товарните автомобили това се осъществява за 10 евро - никъде в Европа няма преминаване на такава ниска цена. Дори в Гърция това е цената за преминаване на лек автомобил, да не говорим за европейските страни, където е десетократно по-висока", коментира Лазаров.


По новата система, след като се въведе регистрационният номер на автомобила, той влиза в база данни и водачите ще се чувстват сигурни за купените винетки. Контролът ще бъде извършван по няколко начина - със стационарните камери и с мобилни екипи, които ще се занимават само със снимане на пътния трафик, т.е. съответният автомобил, като мине, да се провери дали той има закупен винетен стикер, обясни председателят на АПИ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK