Инспекцията по труда ще проверява как са наети чужденци на работа

Инспекцията по труда ще проверява как са наети чужденци на работа

© Георги КожухаровВъв връзка с началото на активния летен туристически сезон и декларираните публично намерения на работодатели в туризма да наемат граждани на други държави заради недостига на работна ръка у нас Главната инспекция по труда напомня, че в законодателството е регламентиран специален режим за полагане на труд от чужденци в България.


Този режим е записан основно в новия Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност, който влезе в сила на 21 май. С него се отменя текст от Закона за насърчаване на заетостта, където досега беше определен редът за трудова заетост на чужденци.


Новият закон въвежда правилата на ЕС за наемане на работа от трети страни. Въвеждат се специфични процедури за предоставяне на правото им на достъп до българския пазар на труда. Той е насочен и към гарантиране на равнопоставеност в областта на мобилността за всички европейски работници.
По време на проверките контролните органи ще следят дали се спазва законоустановеният ред за полагане на труд от чужденци. Инспекторите по труда проверяват за наличие на съответния тип разрешения за пребиване и работа, издадени от органите на МВР, или разрешения за достъп до българския пазар на труда, включително за извършване на дейност на свободна практика, издавани от изпълнителния директор на Агенция по заетостта.


Част от контрола е и дали са подадени декларации от работодателите, че командированите при тях чуждестранни работници ще работят при не по-лоши условия на труд от регламентираните в местното трудово законодателство, както и за регистриране в Агенцията по заетостта на краткосрочната заетост.


Ще се следи също за възнагражденията на чужденците, тъй като законодателството е регламентирало в някои случаи минимално заплащане за тях, за подадени уведомления за фактическото им започване на работа и за наличието на други необходими документи.


Работодателите трябва да знаят, че законът ги задължава да съхраняват нотариално заверено копие от документа за работа и пребиваване на чужденеца през целия период на полагането на труда, напомнят от инспекцията. Те са длъжни също да я уведомят в седемдневен срок от действителното започване на работа на чужденеца - гражданин на трета държава. В помощ на работодателите на сайта на агенцията са публикувани формуляри на уведомленията при започване на работа на едно лице и при повече от едно лице.


Чужденецът може да полага труд единствено при работодателя, за който има разрешение, и характерът на работата му следва да отговаря на полученото разрешение. Той трябва да е извън територията на страната към момента на подаване на искането за достъп до българския пазар на труда и до получаването му.


Различните хипотези за уреждане на статута на чуждите граждани на територията на България, както и редът за започване на работа, който е различен за различните видове статут, са подробно записани в новите текстове на закона.


Санкциите за незаконно наети работници са между 1500 лв. и 15 хил. лв.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  По времето на дедо Симо бе гласуван закон, че работещите чужденци трябва да влздеят български. И с право! Както се изисква от българите в Германия да знаят немски. Проблемът е, че тоя закон НЕ СЕ спазва, особено за кърководни кадри. С годишна заплата с по 6-7 нули! Банки, концесии, и други предпрятия се управляват в България от хора НЕзнаещи български! Софийска вода напр е в такова нарушение. Там управителите получават по 50 000 НА СЕДМИЦА! За сметка на горкия потребител, който съвсем "по демократично му" си ги търпи!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"Крадолюб ДемоКРАДов"]Както се изисква от българите в Германия да знаят немски[/quote]

  Хмм. Това изискване, дали е задължително?! Понеже познавам роботещи българи в Германия, които знаят по няколко думи на немски. Или това е достатъчно и те знаят немски?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 3. 3 Профил на maybah
  maybah
  Рейтинг: 388 Весело

  "Инспекторите по труда проверяват за наличие на съответния тип разрешения за пребиване и работа, издадени от органите на МВР" - не знаех, че МВР издава разрешения за ПРЕБИВАНЕ на чужденци...
  ))

 4. 4 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  глупости, това нещо не може да съществува в ЕС да не говорим и че е малоумно като идея, работодателя си решава какви качества иска от работника... ако не му трябва български не наема такъв с български..

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3646 Неутрално

  [quote#1:"Крадолюб ДемоКРАДов"]По времето на дедо Симо бе гласуван закон, че работещите чужденци трябва да влздеят български. И с право! Както се изисква от българите в Германия да знаят немски. Проблемът е, че тоя закон НЕ СЕ спазва, особено за кърководни кадри. С годишна заплата с по 6-7 нули![/quote]
  Определено в Инспекцията по труда ще да е голяма корупция и шуро-баджанащина щом всякакви пришълци от ЕС и САЩ необезпокоявано работят на заплати със седем нули у нас !
  Пък който наеме гладен сомалиец за 15 лв надница може да си навлече гнева на чиновниците!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 497 Весело

  Както са почнали, да се хванат да проверят и работните условия на българите.

 7. 7 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Те тези от ИТ оправиха спазването на трудовото законодателство спрямо българите в собствената им страна, че сега ще проверяват как са наети чужденци! Странно и не толкова! Както знаем ние сме силни в това да изкарваме парата през свирката! Важното е локомотивът да свири, нищо че не се движи!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 8. 8 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Любопитно

  А инспектират ли трудовите договори, условията на труд, работно време, заплащане и пр. на гражданите на РБ?

 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1275 Весело

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ами докато пишете тук мъдрости хубавите места ги вземАха

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Пичове и мацки, става дума за наети работници от страни извън Евросъюза. В случая най-вероятно става дума за украински, молдовски и македонски граждани, най-често студенти. По принцип могат да започнат работа, след уведомение на Инспекцията по труда и за не повече от 4 часов работен ден. Такива са им визите, такова им е и правото за постоянно пребиваване.

  До коментар [#8] от "ell_paco":

  За това да, инспектират. От личен опит, инспекторите от ГИТ са най-въртоглавит. Данъчните са цвете спрямо тях. Навремето с тези от ГИТ по гадост се конкурираха НОИ, но добре че ги вляха в НАП, че да се поолаби работата

 11. 11 Профил на lionguard
  lionguard
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Чужденци да работят сезонна работа в България,от коя страна идват или са си наши "чужденци"?

  stupid_american:черен гей травестит хермафродит съм, който мрази майка си.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK