Борисов се опитал да защити монопола на "Булгартрансгаз" пред еврокомисар (видео)

Премиерът Бойко Борисов се е опитал да защити монопола върху газопреносната мрежа у нас на държавното "Булгартрансгаз" при срещата си днес с еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.
"Опитахме се да обясним какво правим и защо е важно запазването на собствеността върху газопреносната система, което е стратегическа за България за задача", обяснява Борисов след срещата във видео, публикувано в страницата му във "Фейсбук". Той уточнява, че разговорите на еврокомисаря продължават с Министерството на енергетиката.


Дълго време "Булгатрансгаз" отказваше да допуска до транзитната си мрежа други търговци с обяснението, че тя е резервирана от "Газпром". "Булгаргаз" пък резервираше транзитната мрежа на Румъния към България и по този начин двете компании не допускаха конкуренти на "Газпром".


Това доведе до разследване от страна на Главна дирекция "Конкуренция". Все още не е взето решение дали България е в нарушение на европейското законодателство.


От своя страна еврокомисарят поздравява България за постиженията й в използването на енергия от възобновяеми източници.


В разговора са били обсъдени още и други въпроси, сред които с руските тръби, които стоят на българските пристанища и с процедурите, които текат по "Южен поток", отбеляза още премиерът.


"Очаквам разбиране, помощ по всички "спорни" теми, но някои от темите не могат да станат веднага и трябва да се прояви разбиране", допълва Борисов. Той подчерта, че тези въпроси били на дневен ред от десет години, а не са възникнали сега.


Срещите на еврокомисаря продължават в енергийното министерство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK