Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Фермери застават зад търговска марка с автентичен вкус

Фермери застават зад търговска марка с автентичен вкус

© БиоселенаОколо 15 малки ферми от Балкана се обединяват да изработят общи правила и да предлагат своите продукти на пазара под обща марка.


Обратно на недоволството, с което по-големи техни събратя изливат мляко на асфалта и блокират кръстовища, когато искат да кажат, че изкупните цени са ниски, инициативата на малките ферми е заредена с позитивно очакване за вкус и мирис от детските спомени. Така твърдят ентусиастите:


"Ние произвеждаме сирене, което е истинско, произвеждаме го от мляко. Без добавки, без да му взимаме маслото и така нататък", казва Стоян Пелтешки от Угърчин, който отглежда крави и овце, прави овче и краве сирене и чрез фондация "Биоселена" го продава директно на организираните фермерски пазари.
Стоян и колегите му от района на Централна и Западна Стара планина, който е в обхвата на на проекта, нямат пряк контакт нито с прекупвачите на сурово мляко, нито с големите търговски вериги, които натискат за цени на продуктите като от индустриалното млекопреработване.


Стоян Пелтешки

© Биоселена

Стоян Пелтешки


"Имаме си и други клиенти, които ни се обаждат", спокоен е Пелтешки. Той има собствен етикет за сирене "На Дачо", но идеята за обща марка му изглежда обещаваща.


Колегата му Христо Василев от Враца отглежда крави, има 650 декара земя, пасища и ливади, прави сирене и кисело мляко и от една година държи щанд в Централните хали в столицата. И той има собствена марка - "От фермата". Но смята, че ако цялата група, събрана около идеите на българо-швейцарския проект "За Балкана и хората", се договори за общо наименование, само ще спечелят.


Христо Василев

© Биоселена

Христо Василев

"Хората ще са с по-голямо доверие към нас", смята той. Дава пример с фермерите, които обозначават стоката си като продукт на "Биологичното земеделие" . "Като видят такава марка, ще ни разпознават. Това е най-същественото. Защото като влезе в магазина човек, вижда 20 вида млека и много от тях претендират да са "домашно мляко", "от собствена ферма", но не са. За нашето обаче ще знае, че наистина е фермерски продукт. Не е от поточната линия", разсъждава Христо.


Ще станат ли балканците швейцарци


Идеята за обща марка идва от съветите на швейцарската компания REDD, която консултира проекта. Ето как обяснява предимствата и пътя до идеята за обединение Анна Перет, експерт по запазени марки и обозначения, работила по сходни програми в Сърбия, Хърватия и Полша:


"В Швейцария и в другите страни, в които сме работили, също както и у вас, са се развили навици хората да пазаруват в супермаркети и да търсят по-стандартизирани продукти. Те предпочитат тези продукти по няколко причини. От една страна е доверието към сигурността, безопасността на храните, тяхното качество. Това разбира се е свързано и с големите бюджети, които се дават от хранителните вериги за реклама на продукцията. Големите производители ви обещават чрез рекламата, че това са най-добрите възможни храни, най-доброто качество.


След рекламата на второ място е цената, защото тези големи производители могат да натискат цените надолу, като плащат по-малко пари на производителите. И на трето място да се предпочитат супермаркетите е това, че те са удобно място за пазаруване. Има редица преимущества, които отклоняват хората от места, на които директно се предлагат същите продукти.


Анна Перет, компания REDD

© Биоселена

Анна Перет, компания REDD


Въпросът опира до това как да бъдат привлечени обратно хората, как да бъдат поощрени, за да са по-уверени и сигурни в по-добрия избор.


Ще разкажа за Швейцария. Има различни начини. В големите вериги са разбрали една глобална тенденция хората да търсят местни производители и автентични продукти, които намират за истински. Така че големите супермаркети, улавяйки тази тенденция, са започнали да търсят и да обособяват на отделни щандове такива висококачествени продукти, произведени по автентични технологии. Не можем да наречем всички тях фермерски продукти, защото за големите супермаркети са необходими огромни количества. Но качеството е добро и те са автентични. И използват разбира се марки, чрез които да съобщят на потребителя какво точно му предлагат.


И тъй като малките производители са много, в регионален мащаб на редица места са възникнали организации, които ги обединяват.


Имаме множество канали за директна продажба. Фермерският пазар е най-разпространен и предпочитан от производителите. Там можете да откриете и търговци на дребно.


В Западна Швейцария са установили специална търговска марка за фермерски щанд, фермерска сергия и така отличават преките производители от продавачите на дребно, които са изкупили продукти от фермите.
Има много фермерски магазинчета в самите ферми. Особено популярна и поощрявана е т.нар. "система на кошниците". При нея производителят доставя директно на клиента си една кошница свое производство всяка седмица: местни, сезонни, пресни продукти".


Анна Перет не вижда никакъв проблем в разпространените подозрения, че производителите на млечни продукти слагат вредни добавки.


"Това е проблем за индустриалното производство", обяснява тя. "Хората и у нас вече са абсолютно убедени, че индустриалните продукти са пълни с добавки и подменящи съставки. Но ако говорим за оригиналните фермерски продукти, това не е никакъв проблем, защото имаме много слоеве правила, които до голяма степен предотвратяват това. Дори най-малките производители, които продават своето сирене, без да имат каквато и да е марка, не използват такива неща. Това не е проблем при нас".


Анна Перет, компания REDD

© Биоселена

Анна Перет, компания REDD


Специалистката участва в обучителен курс на "Биоселена" и с примера си за обединяването на множество регионални марки в Швейцария под чадъра на общ бранд действа въодушевяващо на аудиторията.


"В Швейцария имаше прекалено много регионални марки, прекалено много групи и се наложи да търсят окрупняване под общи наименования, за да е по-ясно това, което излиза на пазара. Българските производители трябва да измислят обща търговска марка от самото начало. Да не се делят и да имат едно добро послание към потребителите, за да избегнат този проблем".


Как общините и държавата да помогнат


Преди да формулират послание към потребителите, фермерите вече имат своите ясни заявки към общинските власти и към държавата в лицето на земеделското министерство. Навсякъде по света фермерските продукти се продават на организирани фермерски пазари, които са в събота или неделя и в големите градове вече са утвърдена традиция.


"Ние ходим и във Варна. Там всяка събота и всяка сряда има места за нас", разказва Стоян Пелтешки. Но в София до момента може да изброи само три пазара – един през октомври в парка "Заимов", след това един на 20 декември зад храма "Ал. Невски" в пресечката към бул."В.Левски", после пак там един и на Цветница.


Фермери застават зад търговска марка с автентичен вкус

© Биоселена


"Това бяха много сериозни пазари, много хубаво направени. Надявам се Софийската община да разреши поне на два месеца да имаме такъв пазар по веднъж", казва производителят.


От фондацията "Биоселена" са убедени, че няма да разочароват земеделските производители от Централна и Западна Стара планина, защото много от предварителните намерения вече са изпълнени.


"Една от основните ни цели е да повишим доходите на животновъдите в планинските райони, където производството е по-скъпо, и в същото време да излезем от омагьосания кръг на ниските изкупни цени на мляко, на месо и т.н.", обяснява Стоилко Апостолов, управител на фондация "Биоселена" и координатор на проекта "За Балкана и хората".


Стоилко Апостолов

© Биоселена

Стоилко Апостолов


Освен директна работа с фермерите, много усилия се влагат и за промяна и подобряване на законодателството, специално на Наредба 26, която позволява на фермери да преработват продукцията си и да я продават директно.
"До 2010 година нямаше такава възможност. Тогава беше приета тази наредба, която създаде условия, но с доста ограничения", сочи Апостолов.


Организирано е обучение с Агенцията по храните и с Министерството на земеделието, така че наредбата да стане работеща. Вече са направени три промени в текстовете и регистрацията става много по-лесно.


Целта е опитът от пилотния проект да бъде пренесен национално ниво и с национални политики да се разпространи навсякъде. Дискусиите за обща марка по думите на Апостолов са съществена част от проекта:


"Имаме регистрирани 15 фермери, които произвеждат кисело мляко, сирене и други млечни продукти за доставка в малки магазини и щандове на панаири и изложения. Когато се стигне до обща марка, тя ще бъде за всичко: мляко, сирене, мед, яйца, месо и т.н, включително плодове и зеленчуци".


Фермери застават зад търговска марка с автентичен вкус

© Биоселена

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3098 Весело

  Това бих нарекъл чиста проба европеизация. Освен по-качаствени храни, такъв подход безплатно предлага и един друг продукт,много нужен на българина-начин да се отърве от синдрома на бедняка.

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Аз пък бих го нарекъл чиста проба грешна стъпка на хора без опит.
  Да, сдружаването е задължително, но не и през марката. Това ще ги убие. Да направят някакъв кооператив подобен на фархопинг, ма без хипстърството и нереалните безумни цени.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  Това е добър начин да се конкурират с големите. Хем няма да въведат порочните практики при разширяване на производството, хем ще имат капацитет.
  Първото нещо, което прави един производител, като увеличи производството е да се опита да намали цената на суровините или себестойността им!
  Успех.
  Пробвала съм продуктите на "от фермата", много са вкусни!

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  важното е, че опитват и не се поддават на общата примираност..
  Ще стане нещо хубаво.

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  трябва постоянство ,качество и нормални цени ,не на последно място маркетинг и реклама ,без да се знае кой какво прави ,няма как да стане така случайно с излагане на един пазар ,всички мошеници излагат и продават на 3ни и 4 ни цени всичко до което се докопат , повечето от случаите фалшиви стоки ,затова отделен щанд или магазин и реклама ,както и контрол ,който сега изцяло липсва

 6. 6 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Фермери застават зад търговска марка с автентичен вкус!

  Добре е да излязат производителите на пазара и да се елиминират разните ми "прекупвачи", които надуват цените и не предлагат нищо, което те да са направили за популяризиране на продуктите, които продават и за намаляване на цените им!!!!

 7. 7 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Цъ, няма да стане, пробвано е многократно в много области! Хората са БЪЛГАРИ с тях коректност и честност не се получава!
  Всички малки мандри започват така, работят коректно 5-8 месеца и в следващия момент камионите с чували сухо мляко са повече от цистерните мляко преминаващи през портала им!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  трябва постоянство ,качество и нормални цени ,не на последно място маркетинг и реклама ,без да се знае кой какво прави ,няма как да стане
  ========
  Допълвам ......и взаимното доверие.
  При мен , вече седма година , продавача ми на сирене и мляко е един и същ. Планинско семейство с което се срещам всеки вторник . Дори когато ме видят , от 20 метра ми прявят знак с да или не , в зависимост дали я има моята търсена стока . Не се пазаря понеже търсеното от мен качество не пада никога. А и все прибавят по 50 .....100 грама повече.
  Подобна система на пазаруване имам и при рибата , гъбите , и някои пладове. До коментар [#5] от "edin drug":

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Най,най-дефицитната стока в България е истината.Ако се заложи на нея,не може да няма печалба!Може да бъде опраскана временно(в стила наПП ГЕРБ),може да бъде ос*ана,но има начин да бъде отстояна.Дори и в България!!!

 10. 10 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Всичко хубаво. Само фактът, че е правено от българи малко ме кара да се съмнявам, защото 95% от случаите нещата са едни в началото, после излизат други, но да видим. Обичам да греша що се касае такива неща.

  Fail with honour then succeed by fraud
 11. 11 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Мога само да им пожелая успех! Дано се справят някак си с безумната и заспала Столична община, /начело с даскалицата по руски и един мафиот/! Аз лично ще си купувам предимно от тях млечните продукти.

 12. 12 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti":
  Не си сам, много сме хората търсещи и получаващи идтински стоки. Овче мляко си взимам от една кошара, топло, издоено преди минути. Пътувам 30 км до там, но не съжалявам. По пътя от една мандричка си взимам сирене, което не се продава по магазините. Зеленчуци... с един съсед се изреждаме до едно село на 25 км и ни ги берат от двора....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 13. 13 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Стъпка в правилната посока Аз лично пазарувам от магазин, в който няколко малки ферми предлагат продуктите си директно. Цените не са безумно високи, а качеството е отлично

 14. 14 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#2] от "Darth Plagueis":

  Аз също мисля,че кооперирането няма нищо общо с една марка. Най-малкото контролът ще бъде тотално размит, да не кажа невъзможен. Освен това каква ще бъде тази марка, която предлага 20 вида сирене например с едно име (което в същност ще бъде различно), защо да се прави така. Важното е производителят да стигне директно до клиента. Възможности - много: чрез пазари, чрез продажба директно във фермата, много идейно е доставка по домовете (мисля, че вече се прави с биозеленчуци).

 15. 15 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Една птица пролет не прави! Истината е, че животновъдството е на колене, а "млекопреработвателите" от дс ни тровят с химически продукти, нямащи нищо общо с традиционните ...

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  Кметицата трябва да осигури пазар на подобни производители, в смисъл място, на което да не плащат наем. Най-добре да са повече места.
  Това е политика в посока задържане младите хора в България, не като лижат гъ*овете на немските производители.
  Впрочем веригите продължават с безумните си практики да скубят нашите фирми с безумни такси, заобикаляйки новите промени в търговския закон. Който не иска е аут. Абсолютни монополисти.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#14] от "sbk":

  Именно. Под една марка, както казваш, няма да има контрол, а и няма да го има личното предпочитание, няма да го има индивидуалния подход.

  Но гледам експертите са нацквъкали минусите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#14] от "sbk":

  До коментар [#17] от "Darth Plagueis":

  според мен статията е написана неясно. не става дума за каква марка иде реч, ако е колективна или сертификационна, може и да има смисъл...
  но и двамата сте прави, че усилията на фермерите трябва да са в съвсем друга посока и чрез съвсем други средства.

 19. 19 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  [quote#2:"Darth Plagueis"]Да, сдружаването е задължително, но не и през марката. Това ще ги убие. [/quote]
  На нашенския пазар всъщност ще е обратното — ако са вложили доста кинти в марката, ще гледат да я пазят и да не допускат мошеници да ги прецакат. Примерно, ако сдружени имат парите да правят повече собствени проверки, то и шмекерите ще ги заобикалят, което ще доведе доста платежоспособни клиенти за марката. Ако има носене на отговорност за щетите от марката, то и качеството И ще е на ниво щото иначе ще им излезе прекалено скъпо. За справка, когато имаш съмнения за заразено мляко в с.Радювене, и мандрата дето имаше пари в име и техника изхвърли тонове мляко, сирене и кашкавал за да си запази пазарния дял, срещу местните тарикати, които за няколко дена събраха само 20-тина литра мляко за бракуване. Ми ще вярвам на този, дето има какво да губи ако се издъни. Точно това би се случило с обща марка — ще имат какво да губят, и ще се контролират помежду си.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  [quote#19:"gost22"]ако са вложили доста кинти в марката, ще гледат да я пазят и да не допускат мошеници да ги прецакат. [/quote]


  Бе те хубаво могат да гледат и да контролират, ама това не е достатъчно. Тук иде реч за различни ферми - едната прави сиренето по един начин, другата по друг, аз може да харесвам сиренето на едната, щото да речем е по-солено, или пък по-прясно, а на другата да е по-зряло или пък кисело... все тая, въпрос на вкус - ти очакваш от една определена марка конкретен вкус. Така като се обединят няколко ферми всеки път ще имаш различен вкус, това не работи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Една от основните ни цели е да повишим доходите на животновъдите в планинските райони..."
  На този пазара във Варна предлагат краве сирене за около 10лв. Много хубаво ама цената е малко височка. Има 1-2 села, в които хора специализирали се в правенето на млечни продукти предлагат за 7-8 лв. овче и козе сирене, а за 9-10 лв. предлагат овчи и кози кашкавал. Ако си нормализират цените ще имат още по-голям успех.
  Хляб продаван на този пазар във Варна е на цената от 3-4лв. За хляб пак е малко ... скъпичко.
  Мед, сладка, зеленчуци, плодове - всичките неща са една(две) идеи по-скъпи от колкото може да е.
  И това го говоря като човек, който не пазари от хранителни вериги.

 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Запознайте се с историята на кооперативното движение в България.
  В началото на 20 век се създават кооперации на селскостопанските производители . Те се обединяват бързо в кооперативни централи.На млекопроизводителите , пчеларите , зайчарите ,овощарите , зърнопроизводителите,рибари, винопроизводителите , копринопроизводители, птицевъди , Около 20 централи . Сдружават се отделните централи и създават преработващи предприятия ,обслужващи няколко региона -консервни фабрики , захарно производство , горивни складове. Създават се кредитни институции. След47-48 година ръковоствата на доброволните организация са подменени от комунистите . След 1954 г. имуществото им вкарано в държавни предприятия - ДСО. Остатъци от кооперативна дейност ,отново под ръководството на Партията, се извършваше в Наркооп. Смахнатите демократи разтуриха ДОО и реституираха положението както е било между 48 и 54 година , т.е. през сталинизма ! Така Наркооп остана като самотен айсберг на сталинизма да имитира кооперативна дейност ! Дава под наем остатъците от реституираното имущество , чиновниците се водят кооператори и живеят долче вита !

 23. 23 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Любопитно

  [quote#22:"ahasver"]се извършваше в Наркооп.[/quote]
  Това кооперация за наркотици ли е?

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#22] от "ahasver":

  Викаш, земята не трябваше да се връща, а? И комунистическият кооператив беше адски успешен?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  До коментар [#20] от "Darth Plagueis":

  Сиренето по бдс е еднакво. Мляко с определена масленост и определен процент сол, напълно еднакво ще е. Млякото се различава на вкус в зависимост от сезона, но ако гледат кравите по един начин няма да има разлика.

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#25] от "hope":

  Ъ? Е как ще е еднакво?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darth Plagueis":

  Няма разлика във вкуса между между всичси сирена "Краве" на всички производители.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  То хубаво, само да не се оливат с цените.

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#27] от "hope":

  Извинявай, но това не мога да го приема. Ако сиренето се прави от мляко, по технологията, по която се прави мляко има разлика във всичко. Че дори и вкусът му във всеки сезон е различен. Има разлика кравата колко е яла, колко вода е пила, колко е ходила, колко е издоена, има разлика в самия процес, защото дори по БДС процесът допуска различни отклонения, които влияят на крайния вкус. Има огромна разлика в сезонноста, според това, което кравата яде, а то е различно в различните сезони. Самото животно пък дава мляко с различна масленост...

  Накратко - дори в рамките на две седмици, от една и съща ферма сиренето може и би трябвало да има различен вкус.

  Вкусът е еднакъв, когато входните суровини са изцяло контролирани, т.е., изкуствени - с химия се гарантира най-лесно - постоянен вкус, постоянно качество..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#29] от "Darth Plagueis":

  Стадо от колко крави отглеждаш, че толкова компетентно се изказваш по въпроса за храненето им? Защото всички, които познавам и отглеждат повече от 50 крави ги отглеждат само в обор и единствената им разходка е да ги изкарат един или два пъти дневно да се разходят и да пият вода. Дажбата им е еднообразна и всеки ден една и съща.

 31. 31 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Най- искрено им пожелавам успех! Което и за нас ще бъде добре

 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#30] от "abee":

  Ми факт, и това го има. Е, има и едни изисквания, че за да гледаш животни трябва да имаш и съответните декари пасища, ама това некои големи фермери лекичко не го зачитат, та се стига до твоя случай.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Собственик на 650 декара земя, не може да се наречен дребен производител.

 34. 34 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#32] от "Darth Plagueis":

  И кое те кара да мислиш, че щом е пасище, непременно означава да се извеждат животни на паша там? Не ти ли хрумва, че това пасище се коси и после се балира? Защо не отидеш при някой дори само със 100 крави и му предложи на човека да ги изведеш на паша, и ако се съгласи с интерес ще те наблюдават всички как ще пасеш 100 крави. Много американски филми си гледал

 35. 35 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 471 Любопитно

  Как и къде ще осигуриш на животните сянка за горешите часове? Или мислиш те така си седят на слънце и нищо им няма?

 36. 36 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#33] от "Faihle":

  Верно ли, а какъв е? Тази земя тъкмо ще му стигне за отглеждането на 100-ина овце и около 30 крави, плюс да изкара и някой лев от слънчоглед.

 37. 37 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darth Plagueis":Ти прочете ли какво съм писал ? ЧУКЧА ! Пиша за кооперативите, създадени още в началото на 20 век ! Напълно доброволни, без общност на земята ! Кооперативи , за съвместна работа , а не за хранене на партийни началници . Кооперативи на производители. Те нямаха земя , а общо обработване , производствени цехове , фабрики , винарни , мандри. Това беше одържавено, а сега реституирано , не на тези които са го създали , а на управата на НАРКООП !
  Хубаво е да се замисляш понякога.

 38. 38 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#36] от "abee":

  Това ако са ниви са към 500 000 лева.

 39. 39 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#38] от "Faihle":

  Я пак опитай със сумата
  Да си чувал, че дори и хора с много повече земя са продали всичко на зелено, и да ли ще спечелят или на 0, или на загуба е въпрос на късмет? Дори да предположим, че нищо не е продал на зелено и има база където да съхрани дали ще е пшеница, царевица или слънчоглед, за да не ги продаде когато се събират и цените са най-ниски, искаш да ми кажеш, че от декар ще спечели по почти 10 000 лв ти дори и фантастика не гледаш, а не знам какво

 40. 40 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Хора, спрете се да пишете глупости щом не сте се занимавали реално нито със земеделие, нито със животновъдство. Първо вървете и поне по една седмица изкарайте на село да се сблъскате с реалността, и после осмислете това, което сте чели по книжки и гледали по ТВ или в интернет с реалността в нашето селско стопанство и елате пак да пишете.

 41. 41 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#38] от "Faihle":

  О, ти пишеш, за продажба на земя, че е около тази сума, да. Но тук става дума да я гледаш тази Земя.

 42. 42 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 471 Весело

  Понеже гледам тук все специалисти са се събрали под тази статия да ви питам нещо простичко. Колко бали люцерна изяждат 10 крави за една нощ, ако през деня са пасли цял ден, и вечерта са затворени в обор. И после тези бали люцерна от колко декара земя се събират?

 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#42] от "abee":Колко " специалисти" има не знам , ама глупаци - дал господ. През 90-те години се занимавах с едно проучване на кооперативното движение ПРЕДИ ВОЙНАТА и по-горе го изложих накратко. Проучване по документи. Не им направи впечатление, дори имам минуси и идиотски забележки.
  Простотията се оказа заразна.

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  [quote#21:"dmarev"]На този пазара във Варна предлагат краве сирене за около 10лв. Много хубаво ама цената е малко височка.[/quote]
  Да, малко височка е, но коректните сирена в хипермаркет под 10 лв килограма (вярно с вкл. ДДС) няма да откриеш.
  Струва ми се че млечната ни промишленост има някакви проблеми - Румъния е забранила вноса на наши млечни продукти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK