В България не се прави майонеза, отговаряща на стандартите, установи проучване

В България не се прави майонеза, отговаряща на стандартите, установи проучване

© Георги Кожухаров



Използваните в България рецептури не отговарят на нито един от международно утвърдените стандарти за майонеза, това е изводът от проучването на 16 търговски марки от този продукт, направен от асоциация "Активни потребители". Българските производители пестят основно от мазнината, като компенсират най-вече с много вода.


В България хранителните компоненти и технологията на производство в настоящия момент не са предмет на регулация, но съществува традиционно възприятие за състава и вкуса на майонезата, формирани през годините от големите производители и готварските рецепти, отбелязват от организацията.


Посочва се и друга характерна особеност на българските продукти - озахаряването. За да добият плътност и форма, в майонезите са добавяни големи количества въглехидрати под формата на нишесте и технологичните добавки гума гуар и гума касантан.




Етикети с непълна информация
Анализът на етикетите показва, че в три от 16-те търговски марки хранителната информация е непълна и те не отговарят на изискванията на Регламент 1169/ЕС.


Етикетите разкриват и друга интересна подробност - в 6 от 16 търговски марки от състава на продуктите отсъстват яйцата.


Това означава, че те не могат да се казват майонеза, защото в тях липсва основната хранителна съставка в този продукт. Според международните стандарти тези храни би трябвало да се наричат "салатен дресинг", посочват от "Активни потребители".


Като цяло не е изненада, че половината от майонезите без яйца са сред най-евтините сред проверените продукти, като тяхната цена е под 4 лева за килограм, В пет от шест проверени марки в този сегмент има сериозно разминаване между декларирани мазнини, вода и въглехидрати и реално отчетените.


Що е то майонеза?


В САЩ, Европа и България под майонеза се разбира подкиселена водно-маслена емулсия с добавен яйчен прах. Задължителни компоненти са растително масло, яйца и/или яйчен прах и натурална киселина (лимонена, оцетна, малеинова) и вода, се посочва в изследването.


От него става ясно също, че в Белгия от 1955 г. действа закон, според който майонезата трябва да съдържа най-малко 80% мазнина и 7,5% яйчен жълтък. Хранителната индустрия лобира за приемане на нов стандарт, който да намали изискванията на 70% мазнина и 5% яйчен жълтък, но без успех.


В някои страни е позволено и добавянето на подсладители, сол, подправки, натриев глутамат, емулгатори (лецитин или стеарати), ЕДТА и натриев бензоат. Според стандартите във Франция и САЩ задължително в майонезата трябва да има минимум 65% растителна мазнина. Според по-общите разбирания мазнината може да варира от 40 до 80%, посочват от "Активни потребители".


Най-диетичната майонеза


Прочитът на етикетите на 16-те марки майонеза показа пълно разминаване на наложената в България рецептура с известните международни стандарти по отношение на маслеността, сочат данните. Вместо 65 – 80% в България декларираните стойности са средно 34.4%. Измерените са още по-ниски – 27.6%.


Подобни майонези би трябвало да се наричат "супернискомаслени". При 8 от марките, което е половината от всички, установените мазнини са по-ниски от декларираните от производителите и явно обяснението е просто – пестене на пари чрез влагане на по-малко олио, казват от "Активни потребители".


Най-ниската измерена стойност е само 6.5% при продукт произведен от ЕТ "Николина Алендарова" за "Белла", който е продаван в "Метро". Добрата новина е, че се използва само слънчогледово олио, а не индустриални мазнини, каквито съмнения е имало.


Най-водната майонеза


Известните стандарти допускат влагане на малко количества вода в майонезата. В българските продукти обаче резултатите сочат съвсем друго. Осреднено в тях има 58.3% вода. В 9 от продуктите тя надхвърля 60%, а рекордьор с 81% е "майонезата" на "Атлантик Ко" ЕООД от гр. Пордим.


От асоциацията посочват, че това не е безобидно, защото високото водно съдържание създава благоприятни условия за развиване на болестотворни бактерии, които са директен риск за потребителите. Допълнително в такива продукти драстично се повишава окислението на мазнините. Това води до натрупване на токсични и канцерогенни вещества, имащи в дългосрочен план отрицателен ефект върху здравето на хората.


Майонези с енергийна стойност на шоколад
Голямата изненадата от теста на българските майонези е наличието на въглехидрати, каквито в майонезата не би трябвало да има, с изключение на минимално количество захар прибавена като подправка. Още от етикетите на стоките обаче станало ясно, че във всички марки, без изключение, има добавени нишесте и две технологични добавки (Е412 и Е415 - гума гуар и гума ксантан), представляващи по същество също въглехидрати.


Подробно изследване за наличието на въглехидрати било направено в четири продукта, като се оказало, че в тях те са 20% от състава.


"По същество въглехидратите заместват липсващите мазнини, а въпросните "майонези" се доближават повече до шоколада по хранителна и енергийна стойност, отколкото до международните стандарти. Използваните в страната нишесте, добавена захар, гума гуар и гума ксантан не влизат в рецептата на нито един международен стандарт", посочват от асоциацията.


Като тревожно от "Активни потребители" посочват, че захарите са добавяни и в продукти, рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза на "Олинеза") малкото мазнини са "компенсирани" с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Това ще рече, че в една опаковка от 450 грама има 22.5 грама, захар, което е равно на пет чаени лъжици.


Макар да са разрешени за използване в храните, допълнителното влагане на въглехидрати в майонеза променя коренно хранителния профил на продукта. В така направените "майонези" близо 50% от енергийната стойност се дължи на въглехидратите срещу 2-5% нормално. Допълнително те имат по-висок гликемичен индекс и могат да представляват потенциална опасност за диабетиците. Високото съдържание на въглехидрати засилва и риска от развитие на болестотворни бактерии и допълнително ускорява вредните процеси на окисление, е заключението на експертите на асоциацията.


Пълните резултати от проучването може да се видят тук

Коментари (97)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1931 Неутрално

    По стандартите в България се прави само Мафия.

  2. 2 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2475 Неутрално

    И от колко години се произвежда такава майонеза?

  3. 3 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 1035 Неутрално

    Нека да започнем от това, че част от яйцата дето се продават по хранителната мрежа не се получава нито майонеза нито белтъците стават на пяна.
    Та какво казвате за майонезата?

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  4. 4 Профил на kpenkov
    kpenkov
    Рейтинг: 849 Неутрално

    До коментар [#1] от "chicago514":

    Тъй де, ама не по БДС, а по ГОСТ

  5. 5 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2775 Неутрално

    Веригите притискат производителите за ниска цена , съответно "джънк фууда" процъфтява ...

  6. 6 Профил на mort
    mort
    Рейтинг: 223 Неутрално

    Белгийска, френска или американска - това е, ако на някой му се яде купешка майонеза. От тези не знам дали на пазара има белгийска.

  7. 7 Профил на Бай Благой
    Бай Благой
    Рейтинг: 581 Неутрално

    Айде, един от най-култовите лафове на ВеЕс-Телешоп: "Аз правя майонеза!" беше разобличен...

  8. 8 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 438 Неутрално

    [quote#6:"mort"]не знам дали на пазара има белгийска. [/quote]
    http://dl.be/fr/product/mayonnaise-aux-oeufs/
    Може да се намери в една немска верига супермаркети, започваща с Кауф ...

  9. 9 Профил на Емо
    Емо
    Рейтинг: 631 Неутрално

    Родните производители мислят за съдържанието на мазнини и холестирол в кръвта ни? Какви филантропи!

    Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
  10. 10 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3597 Гневно

    Поредното доказательство че в България всички подразделения на властта работят проформа.
    Ако държавните контролни органи работеха съвестно и честно, това нямаше да се случи!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  11. 11 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3592 Неутрално

    То..., да е само майонезата фалшива...!
    Сиренето и кашкавала, без мляко! Хляба, без брашно! Шоколадите, без какао...! За горивата, да не почваме, че...!
    Заобиколени сме от евтини и долнопробни имитации, на почти всичко, което ползваме...! И няма сила, която да спре това абсолютно безобразие!

    Бивш tww09306483.
  12. 12 Профил на Kras Zareg
    Kras Zareg
    Рейтинг: 232 Неутрално

    Затова от години майонеза си приготвям сама.

  13. 13 Профил на yavooor
    yavooor
    Рейтинг: 1543 Неутрално

    Допустима ли е за имитиращи продукти да се плаща с имитиращи пари?

  14. 14 Профил на subsonic
    subsonic
    Рейтинг: 587 Неутрално

    То и салам, и хляб не се произвежда в България. А само имитиращи продукти.

    За съжаление и киселото мляко, така да се каже запазената марка на България, и то е имитиращ продукт.

    Нишестето е повсеместна съставка на майонези, кисели млека, лютеница, колбаси и шунки и т.н.

    Така е когато хранителната индустрия е в ръцете на партийните функционери от близкото минало, а държата и нейните институции са абдикирали от функциите си.

  15. 15 Профил на casinoto
    casinoto
    Рейтинг: 468 Неутрално

    Само салати - това е истината!

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  16. 16 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8473 Неутрално

    Има ли една марка, която отговаря на стандартите ?

  17. 17 Профил на subsonic
    subsonic
    Рейтинг: 587 Неутрално

    До коментар [#10] от "Храбър":

    Сега държавните хрантутници ще се юрнат да доказват как изследванията състава на майонезите на "Активни потребители" не били проведени по стандарта, както стана с друг такъв скороршен случай.

  18. 18 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1103 Неутрално

    Че при нас за какво има стандарт, та производителите да го спазват. Да гледаме положително, производителите се грижат за холестерола ни

  19. 19 Профил на ial
    ial
    Рейтинг: 452 Неутрално

    Толкоз за мераклиите, които искат административно да налагат главно български стоки в супермаркетите.

  20. 20 Профил на Desolater
    Desolater
    Рейтинг: 512 Неутрално

    А за наливната майонеза слагана на сандвичи и джобове да въобще не говорим

  21. 21 Профил на zenola
    zenola
    Рейтинг: 671 Неутрално

    Майонезата е доста калорична и в никой случай не е и не може да бъде ежедневна част от здравословно хранене. С което искам да кажа - правете си домашна с натурални продукти, когато от време на време искате майонеза на трапезата. Ние вкъщи не купуваме готова.

  22. 22 Профил на xmm
    xmm
    Рейтинг: 1149 Весело

    "Анализът на етикетите ......"....
    И това само от етикетите....
    Ако се изследва и продукта.....

  23. 23 Профил на Strygalldwir
    Strygalldwir
    Рейтинг: 756 Неутрално

    Яжте български лайна и мрете

    Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
  24. 24 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2475 Неутрално

    [quote#5:"SS"] "джънк фууда" процъфтява ...[/quote]

    Процъфтява и от "високата" потребителска култура.

  25. 25 Профил на 4itatel
    4itatel
    Рейтинг: 475 Неутрално

    Не купувам българска майонеза. Точка.

    4itatel
  26. 26 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 1035 Неутрално

    [quote#16:"Роси"]Има ли една марка, която отговаря на стандартите ? [/quote]

    Да, "Направи си сам".

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  27. 27 Профил на Slick
    Slick
    Рейтинг: 2079 Гневно

    Може би въпросът е защо изобщо хората ядат майонеза? Това е евтина гнус, запушваща артерии!!!!

  28. 28 Профил на sorosoidnapravda
    sorosoidnapravda
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Нищо ненормално, просто свободен от всякакви оковаващи държавни регулации Пазар. Другите държави да се поучат.

  29. 29 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3900 Неутрално

    Ами то хората не искаха стандарти, нали всички бяха против БДС-то, защото било много скъпо. После пък всички обясняваха колко е кисело гроздето и как е същото сиренето например, като останалото.
    Същите тези хора не им пука какво ядат, производителя трябва само да не лъже с етикета. Има боза за 60ст. има и за 1,80лв..
    Проблема е само в ниската култура на хранене!

    Любовта ще спаси света!!!
  30. 30 Профил на пустиняк
    пустиняк
    Рейтинг: 735 Неутрално

    Майонеза без яйца но за сметка на това със захар?!

    Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
  31. 31 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1784 Неутрално

    Преди малко се рових в гуглето по темата гуар гуар..... и попаднах на рецепта... 100 л вода + 15-20 лв такива добавки и емулгатори = 103 л майонеза!!!
    Доскоро цената на гума гуар е била 2-3 лв за кг! като той е достатъчен за сгъстяването на повече от 1 тон вода!!!! Но голямото търсене, особено при фракинга!!! му вдигнало двойно цената.

    Русия- проказата на планетата Земя.
  32. 32 Профил на stenli1
    stenli1
    Рейтинг: 1033 Неутрално

    В България нищо не се прави по стандартите.
    Почти всички храни са опасни за здравето и са пълни боклуци. Затова сме в първите места в Европа и света за всички заболявания

  33. 33 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1311 Любопитно

    В един от тях (нискомаслена детска майонеза на "Олинеза" малкото мазнини са "компенсирани" с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Това ще рече, че в една опаковка от 450 грама има 22.5 грама, захар, което е равно на пет чаени лъжици.

    Пхе, ако някое дете опраска наведнъж половин кило майонеза, петте чаени лъжици захар ще са му най-малкия проблем.

    Я да питам аз - една филия, намазана дебело с домашно сладко, колко грама захар ще е?

    Знанието е сила, информацията - власт
  34. 34 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 1967 Неутрално

    А кво правим когато въведат изисквания магазините да продават предимно български стоки?

  35. 35 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1311 Весело

    [quote#32:"stenli1"]Затова сме в първите места в Европа и света за всички заболявания[/quote]

    Да, по заболеваемост от малария и жълта треска също сме първи.
    Направо в познатата Вселена сме първи, а в нашата Галактика - още по-първи.
    Десебарки, вече ставате смешни ве........

    Знанието е сила, информацията - власт
  36. 36 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 1967 Неутрално

    До коментар [#29] от "hope":

    Ти какво майонеза консумираш? Българска ли?

  37. 37 Профил на Търпана
    Търпана
    Рейтинг: 388 Неутрално

    За пореден път РАБОТАТА НА БАБХ СЕ ВЪРшИ ОТ АСОЦИАЦИЯ "Активни потребители"!!! Преди няколко месеца Асоциацията изнесе и шокиращи данни за ниското качество на много от марките българското масло! Закрийте корумпираните търтеи от БАБХ, и дайте половината им бюджет на Асоциацията!!!

    Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
  38. 38 Профил на stenli1
    stenli1
    Рейтинг: 1033 Любопитно

    България първа в ЕС по смърт от инфаркт
    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1072976

    България първа в Европа по смъртност от рак
    https://www.offnews.bg/news/Zdrave_18753/Balgariia-parva-v-Evropa-po-smartnost-ot-rak_630043.html

  39. 39 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1123 Неутрално
  40. 40 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 3994 Любопитно

    Но за сметка на това химията ,която ни пробутват в България е на европейски цени.

  41. 41 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 3994 Неутрално

    До коментар [#2] от "gmbh":

    Със сигурност от повече от десетина години.Нашенските майонези са тотален боклук на европейски цени,което подсказва ,че има договорка между производителите в България.

  42. 42 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1714 Неутрално

    Някой да е учуден? Каквото и да хванат да проверяват, ще излязат ужасии. Така е с назначения бизнес. Още дълго ще има ручаме последиците от последните 70 години.

  43. 43 Профил на zheravna
    zheravna
    Рейтинг: 405 Неутрално

    Начи,
    Взимаме пулверизатор, пръскаме чиста вода през разтопен маргарин, прибавяме лимонтозу и майонезата готова !!

  44. 44 Профил на tmax500
    tmax500
    Рейтинг: 405 Неутрално

    а моята любима Краси? И тя ли

  45. 45 Профил на platenputinist
    platenputinist
    Рейтинг: 225 Весело

    И аз като нашия министър-председател като малък набивах филии с мас, поръсени с шарена сол от баба. Обаче странно, нямах никакво наднормено тегло, нито аз нито повечето авери в махалата, на които диетата беше сходна. Тук таме имаше по някой шишко, ама то си беше в реда на нещата един на 50.
    Вярно, че маста беше от бабиното прасе килнато по коледа и за консерванти и дума не можеше да става, то си мааше люцерна и цвекло и каквото хване по широкия селски двор.

    Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
  46. 46 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 1595 Неутрално

    В България много продукти не се правят по стандартите защото няма да могат да бъдат продадени !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  47. 47 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1297 Неутрално

    Винаги съм се чудила дали производители на сирена, колбаси, майонези, лютеници и т.н. си консумират собствените " произведения "?!? Едва ли. Конкретно за майонезата не ми е от любимите храни, но купувам от време на време " Краси ", не я видях спомената в статията, но от прочетеното смея ли да се надявам, че е нещо по-добро. Едно свястно краве масло не може да си купи човек. Вземеш, отвориш го и те лъхва миризма на мръсни чорапи, пакетирани и престояли поне месец. Сред морето от масла случих на една марка, която го докарваше на аромат, реших да правя сладкиш, оставих го да се отпусне и ... не мога да го разбия, ще ми изгори миксера, а уж меко и мирише хубаво. Ей такива неволи вижда потребителя у нас.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  48. 48 Профил на Lumberjack
    Lumberjack
    Рейтинг: 354 Неутрално

    Майонезата не е здравословна.
    Това чудо трябва да се елиминира от трапезата.

    И ако все пак някой не може без нея, направи си сам.
    Не е здравословна, но поне натурални съставки.

    Казваш, правя но не става? Яйцата не стават на пяна?
    Има проблем с яйцата и другите съставки??

    Ами купи си от селянин, който почти сигурно не се меси в начина на добиване на яйцата.
    Ох, чакай. Няма вече селяни които произвеждат ли??
    Ситуацията от последните години уби фермерството ли?
    ( освен големи " предриемачи " , " земеделци на едро " . " Фермери " ).
    Викаш няма сила да спре деградацията в родното производство и фермерство???
    Има народе, силата я има. Но спи, спи НАРОДЕ .
    Докато има къде къде поважни " теми " за обсъждане, НА КОЙ МУ СЕ ЗАНИМАВА С РОДНО ПРОИЗВИДСТВО??

    "More Majorum"
  49. 49 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1784 Неутрално

    А в момента върви реклама на супер захар за домашно сладко "желираща захар"!!!! Искате ли да знаете какво има в нея? Желатина е скъп!!!! друго е!

    Русия- проказата на планетата Земя.
  50. 50 Профил на kanalin
    kanalin
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Аз лично имам големи съмнения за абсолютната коректност на тези резултати, особенно в частта им мазнини и въглехидрати. Родните лаборатории (акредитирани) са в съсътояние да изкарат невероятни резултати. С оглед на опита ми е редно да има аналогичен резултат на съшия вид и партида от поне 2 лаборатории или серия от анализи на даден продукт , където даденото твърдение да се потвърждава. За съжаление ментетата при лабораториите също са огромни.

  51. 51 Профил на bzm
    bzm
    Рейтинг: 400 Гневно

    Как пък едно нещо не ни е в ред? Изберете българското,а ?

    Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
  52. 52 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1784 Неутрално

    [quote#48:"Lumberjack"]Ох, чакай. Няма вече селяни които произвеждат ли?? [/quote]
    Има, има, кокошите яйца ги купувам по 20 ст, а юрдечите по 30 ст!!!

    Русия- проказата на планетата Земя.
  53. 53 Профил на Lumberjack
    Lumberjack
    Рейтинг: 354 Неутрално

    До коментар [#52] от "chichka":

    Изолиран случай или случаи.
    Преди 15-20 години, по голямата част от населението можеше да направи подобна сделка. Селяните ( фермерите ) бяха под път и над път.
    Днес е друга картина...

    "More Majorum"
  54. 54 Профил на GreenEyes
    GreenEyes
    Рейтинг: 3061 Неутрално

    [quote#42:"Мондиана"]Някой да е учуден? Каквото и да хванат да проверяват, ще излязат ужасии. Така е с назначения бизнес. Още дълго ще има ручаме последиците от последните 70 години. [/quote]
    Когато се връщам в България през лятото се храня само с горски плодове, сирене, кисело мляко, домати и краставици. Ей така, за всеки случай, освен това аз се храня така по принцип. Но няма как да не хапна и софийска баница с боза.

  55. 55 Профил на GreenEyes
    GreenEyes
    Рейтинг: 3061 Любопитно

    [quote#52:"chichka"]Има, има, кокошите яйца ги купувам по 20 ст, а юрдечите по 30 ст!!! [/quote]
    Не е ли малко скъпичко? У наше село, 12 яйца ( от свободни кокошки) са около 2 долара.

  56. 56 Профил на dggm
    dggm
    Рейтинг: 518 Весело

    Едно време през Комунизма и ранния Преход,

    Като нямаше нищо помагазините и бяхме бедни като севернокорейци.

    Всичко си гледахме сами по дворовете и бостана, правехме си зимнина, компоти, лютеници и т.н., гледахме си кокошки, а някои дори по някоя коза или крава, правехме си сиренето сами от естествено мляко.

    Сега ... народа се замогна. Хора живеят в къщи с голям двор, двора им пустее, всичко от супермаркета си купуват. "Гражданите" не ходят по вилите вече, ходят по Гърция. Забравихте какво е това мотика.

    Мързи ни, много ни мързи. Тц.

  57. 57 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 768 Весело

    80% вода, малко захар и малко киселина = лимонада.

  58. 58 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 768 Неутрално

    Защо ли медиите, в случаят и Дневник, казват нещата с половин уста? Вместо да изпишат толкова мастило с обяснения, не е ли по-лесно и практично да публикуват списък с въпросната стока по марки. Кое е майонеза, кое наподобява майонеза и кое не е майонеза.

  59. 59 Профил на Цецо
    Цецо
    Рейтинг: 2054 Неутрално

    До коментар [#48] от "Lumberjack":

    И кое му е вредното на олиото и яйцата?
    Ай стига с псевдоздравословните модерни измишльотини.
    Или да си купиш от баба на село. С гарантираната хигиена.

  60. 60 Профил на Цецо
    Цецо
    Рейтинг: 2054 Весело

    До коментар [#58] от "dissident":

    На кратко. Всичко обявено за диетично е менте.

  61. 61 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 1163 Неутрално

    Те ви рецептата, 2 яйца, 200 мл. зехтин, щипка сол и половин лайм, пасирате и те ви майонеза, ако искате с пътпъдъчи, да бъдат 6 пътпъдъчи яйца

  62. 62 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1087 Любопитно

    Добре, че не ям майонеза и разни други, зорлем блажотии...

    Форумът е в будна кома...
  63. 63 Профил на b_52_strato
    b_52_strato
    Рейтинг: 1042 Неутрално

    До коментар [#50] от "kanalin":

    Поздравления - единствения смислен коментар до тук!

    Впрочем, съотношението 1:50 е нормално за всеки чатрум.

    Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
  64. 64 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1784 Неутрално

    До коментар [#55] от "GreenEyes":
    Хм, как смяташ? 12 яйца /кокоши/ по 20 ст са 2,40 лв. Повече или по-малко е от 2$??

    Русия- проказата на планетата Земя.
  65. 65 Профил на Smoke
    Smoke
    Рейтинг: 840 Неутрално

    [quote#47:"bee"] Едно свястно краве масло не може да си купи човек.[/quote]
    С краве масло President досега никога не съм имал проблеми. Изобщо с марката President не съм имал проблеми. А сиренето Brie President е най-доброто Бри.

  66. 66 Профил на tigivi
    tigivi
    Рейтинг: 388 Неутрално

    И какво ще последва? НИЩО!

  67. 67 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 1643 Неутрално

    Когато съм в БГ ям основно зеленчуци и риби, не обръщам внимание на майонези, лютеници и прочее нещица.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
  68. 68 Профил на Вели
    Вели
    Рейтинг: 1349 Неутрално

    Прави си, прави се, но без яйца!!! Като "хляб без брашно".

  69. 69 Профил на jza49480915
    jza49480915
    Рейтинг: 444 Неутрално

    А като има стандарти то ми кажете коя продукция е направена по тях,защото си спомням какво съм ял като дете ине съм имал проблемиа сега не знаеш какво слагаш в устата и какви химии са ти предложили с вежливото разрешение за производство и продажба.Още не съм чул някой да е осъден за манипулиране на продуктите и да е осъден в опит за групово унищожаване на гражданите на републиката а само някакви си глоби които обезмислят всичко.Докога мафията ще си развява байрака зависи единствено от самите нас.

  70. 70 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
    Хит®ата Св®ака ;)
    Рейтинг: 858 Весело

    "Българските производители пестят основно от мазнината, като компенсират най-вече с много вода."

    Че тя много здравословна ще излезе българската майонеза!

    Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
  71. 71 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
    Хит®ата Св®ака ;)
    Рейтинг: 858 Любопитно

    "в 6 от 16 търговски марки от състава на продуктите отсъстват яйцата"

    Има два основни вида майонеза: яйчна и млечна. Четете опаковката де, не го ли пише?

    Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
  72. 72 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3900 Неутрално

    До коментар [#36] от "Ф.Нинов":

    Ха, никога не съм купувала майонеза през живота си. А ако мислиш, че немската по "стандарт" с 7,5 % яйчен прах е много по-добра, лъжеш се. Пак се сгъстява с емулгатори.

    Любовта ще спаси света!!!
  73. 73 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 1967 Неутрално

    До коментар [#72] от "hope":

    Ами и аз майонеза не ям, а само плодзеленчук, цяло месо и зърно, което си меля сам, меся и пека хляба насъщен..

  74. 74 Профил на SELECT * FROM DUAL;
    SELECT * FROM DUAL;
    Рейтинг: 445 Неутрално
  75. 75 Профил на a4kataaa
    a4kataaa
    Рейтинг: 411 Неутрално

    До коментар [#47] от "bee":

    Вземи си Kerrygold. Ирландско, няма да съжаляваш.

  76. 76 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3900 Неутрално

    До коментар [#73] от "Ф.Нинов":

    Браво!
    Въпроса тук не е нашата майонеза срещу вносната, а опира до културата на хранене.

    Любовта ще спаси света!!!
  77. 77 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 1967 Неутрално

    До коментар [#76] от "hope":

    Имам мелничар за зърно, с която мога да меля всякакво зърно, дори царевица.

  78. 78 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 1967 Неутрално

    Мелничка***** тоз Андроид върви след мен и коригира грешно

  79. 79 Профил на 1001
    1001
    Рейтинг: 2073 Неутрално

    До коментар [#72] от "hope":

    емулгатора не е да се сгъстява а да не се пресича

  80. 80 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3900 Неутрално

    До коментар [#79] от "1001":

    Емулгатори свързва мазнината и водата, замества яйцата.

    Любовта ще спаси света!!!
  81. 81 Профил на 1001
    1001
    Рейтинг: 2073 Неутрално

    До коментар [#77] от "Ф.Нинов":

    и тука така до около 1950 всеки сам си мелеше зърното

  82. 82 Профил на 1001
    1001
    Рейтинг: 2073 Неутрално

    До коментар [#80] от "hope":

    не е толкова просто, учи се по Колоидна химия има една тема Тънки течни филми дето го извеждаха навремето
    И ние сме най добрите там все пак имаше уравнение на Иванов
    къщата до Химическия факултет в София му беше лабораторията

  83. 83 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3900 Неутрално

    До коментар [#77] от "Ф.Нинов":

    Имам познати и закваска си правят, не използват мая. Трябва човек да има много време за такива екстри!

    Любовта ще спаси света!!!
  84. 84 Профил на GreenEyes
    GreenEyes
    Рейтинг: 3061 Весело

    [quote#61:"buiko"]Те ви рецептата, 2 яйца, 200 мл. зехтин, щипка сол и половин лайм, пасирате и те ви майонеза, ако искате с пътпъдъчи, да бъдат 6 пътпъдъчи яйца[/quote]
    Мерси!

  85. 85 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3900 Неутрално

    До коментар [#82] от "1001":

    Ха-ха, аз не съм специалист, но горе долу срива се занимавам. Моно и триглицериди на мастни киселини, намаляват влагането на яйца с 50%. Най-вероятно имат и други функции!

    Любовта ще спаси света!!!
  86. 86 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3900 Неутрално

    с това се занимавам..... няма ли начин да се изключат тези "екстри"...

    Любовта ще спаси света!!!
  87. 87 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1297 Неутрално

    До коментар [#65] от "Smoke":
    До коментар [#75] от "a4kataaa":

    Към President нямам забележки, хубаво е. Ирландското масло не съм го взимала, но ще го пробвам определено. Човек с парите си ще намери какво да купи, има такива, които си заслужават. Въпроса беше защо нашите родни са все някакви прокиснали, които за нищо не стават. Нали уж там призива изберете българското?!?

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  88. 88 Профил на 1001
    1001
    Рейтинг: 2073 Неутрално

    До коментар [#85] от "hope":

    ми триацилглицерини е например олиото или зехтина или която и да е мазнина, моно и ди се получават при непълен синтез или липса на храна. ама те и олио не слагат ами вода.
    Иначе майонезата е вид емулсия и стандартния емулгатор е лецитин (фосфатидил холин), нормално се съдържа в Жълтъка на яйцата ако го няма в достатъчно количество най вероятно слагат соев лецитин

  89. 89 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1714 Весело

    [quote#54:"GreenEyes"]Когато се връщам в България през лятото се храня само с горски плодове, сирене, кисело мляко, домати и краставици.[/quote]
    То и сиренето беше проверявано и резултатите хич не бяха оптимистични.

  90. 90 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1714 Разстроено

    [quote#61:"buiko"]Те ви рецептата, 2 яйца, 200 мл. зехтин, щипка сол и половин лайм, пасирате и те ви майонеза, ако искате с пътпъдъчи, да бъдат 6 пътпъдъчи яйца [/quote]
    А как да съм сигурна, че по яйцата няма салмонела?

  91. 91 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 1967 Неутрално

    До коментар [#83] от "hope":

    Аз дори сам си меля брашно от просо, от което варя боза.
    Смятай за какво говорим - домашна боза!

  92. 92 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 551 Неутрално

    Комунетата, заграбили целия бизнес в България, не се свенят да тровят народа си с всевъзможни химии и боклуци! Преди няколко години изследваха кетчупи и в един на хасковска "фирма" НЕ БИЛИ ОТКРИТИ СЛЕДИ ОТ ДОМАТИ!....НЕ избирайте "българското", ако е произведено от такива олигофрени!

  93. 93 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2660 Неутрално

    Купувам не повече от 2 опаковки майонеза годишно.
    Всеки, който държи на това което консумира или трябва да си я приготвя сам, или да я спести в менюто си.

    I Want To Believe
  94. 94 Профил на a4kataaa
    a4kataaa
    Рейтинг: 411 Неутрално

    До коментар [#91] от "Ф.Нинов":

    прати рецептата за домашна боза

  95. 95 Профил на a4kataaa
    a4kataaa
    Рейтинг: 411 Неутрално

    До коментар [#87] от "bee":

    Аз до съвсем скоро ядях само ирландско, но наскоро ми откриха непоносимост към лактоза и сега спрях, търся без лактоза. Може би от него също да има, но още не съм намерил.

  96. 96 Профил на boby1945
    boby1945
    Рейтинг: 877 Весело

    До коментар [#44] от "tmax500":

    Тя не, Краси не пипат!!! Тя е фРЪст!!!

    Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
  97. 97 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 1967 Неутрално




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK