Офшорките ще могат да притежават до 10% от медии, банки и застрахователи

Офшорките ще могат да притежават до 10% от медии, банки и застрахователи

© Асен ТоневПод заплахата от санкции от Европейския съюз българският парламент прие окончателно промени в закона за офшорките, с които даде възможност на дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, да могат да имат дялове във фирми, в които до момента им беше забранено.


С поправки, внесени от ГЕРБ, се дава възможност офшорки да могат да притежават до 10% от банки, застрахователни и пенсионни дружества, предприятия за колективно инвестиране, платежни институции, както се дава възможност за участие в концесии и публично-частни партньорства. В новия отхлабен режим влизат спортните клубове, мобилен оператор, радио- и телевизионен оператор, издател на печатни издания и социологически агенции.


Запазва се правилото офшорки да не могат да кандидатстват в обществени поръчки.
Според депутата от Реформаторския блок Антони Тренчев (ДБГ) обаче приемането на текста по този начин дава възможност 10 офшорки с 9.99% дялове да притежават изцяло дружество, което да е структуроопределящо за икономиката на страната. Затова от парламентарната му група бяха внесли предложението общият праг на всички участващи фирми, регистрирани в офшорни зони, да не е повече от 10%, но то беше отхвърлено от мнозинството.


Председателят на финансовата комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, поправките са правени след година и половина кореспонденция с Брюксел.


Янаки Стоилов от БСП призова управляващите да повдигнат въпроса с офшорната собственост в Европейския парламент заради разразилия се скандал "Панама пейпърс". Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт го репликира с основния принцип на Европейския съюз - свободното движение на капитали.


Менда Стоянова заяви, че управляващите ще следят внимателно въпроса в Брюксел и ще настояват за общи по-рестриктивни европейски правила за офшорната собственост.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK