Русия осъди България заради спрения проект за АЕЦ "Белене" (допълнена, видео)

Арбитражният съд при международната търговска палата в Женева взе решение в полза на "Атомстройекспорт" в спора с Националната електрическа компания (НЕК) на България по спиране на проекта за АЕЦ "Белене".


Това съобщиха представители на руската компания "Росатом", цитирани от ТАСС.


Съдът постанови "Атомстройекспорт" да бъде компенсиран за щети в размер 620 милиона евро.
Искът на руската компания беше за компенсация от 1.2 млрд. евро заради поръчаното от България оборудване, от което на практика се отказа с решението си от март 2012 г. да спре проекта.


Премиерът Бойко Борисов обяви обаче в Министерски съвет, че става дума за сума от 550 млн. евро и че по този начин "най-големите ни опасения и страхове всъщност се разминаха". Допълва, че три възраженията на руската компания въобще не са гледани.


В отговор на въпрос за разминаването на цитираната от ТАСС и от България сума от Министерството на енергетиката обясняват, че още не са се запознали с детайли с решението, съобщи БТА.


По думите на премиера арбитражът с решението си дава две опции на България - или да си купи поръчания реактор на тази стойност и да го използва, или да го продаде на друга страна. Последното обаче може да стане само в съвместно решение между НЕК и "Атомстройекспорт".


"Аз лично съм много доволен от обективността на арбитража", заключава Борисов.


Към тази оценка се присъедини и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


"Решението на арбитража за АЕЦ "Белене" може да бъде определено като обективно, логично е да си платиш това, което си поръчал", обяви Петкова, цитирана от БТА. Оборудването е поръчано от България през 2008 г.


Предстои решението да се връчи официално на НЕК съгласно процедурата, обясни Петкова, като уточни, че решението досега е постъпило само на електронната поща на НЕК снощи.


Според нея НЕК възнамерява да се запознае детайлно с всички обстоятелства и да се срещне с "Атомстройекспорт", за да изяснят позициите си двете дружества и да стигнат до взаимноизгодни решения.


Важно е, че НЕК ще плати само произведено вече оборудване и няма да заплаща за пропуснати ползи, неустойки, ескалация или разходи за глоби, за които "Атомстройекспорт" е предявил искове, коментира Петкова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK