На пазара няма опасно сирене, но качеството е проблем, казват от агенцията по храните

На пазара няма опасно сирене, но качеството е проблем, казват от агенцията по храните

© Надежда Чипева, Капитал



Сиренето на пазара е безопасно, но по отношение на качеството има проблеми, като се работи то да се подобрява, каза днес по Би Ти Ви Александра Борисова от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Според нея няма прикриване при констатиране на нарушения, а контролът е адекватен.


По повод дискусията за времето за зреене на сиренето Борисова посочи, че за да отговаря то на българския държавен стандарт, процесът трябва да е с продължителност 45 дни, но това не е задължително. Законът постановява, че сиренето трябва да зрее толкова, колкото е записано в техническата документация за производството, допълни тя.


Според експерта по здравословно хранене Донка Байкова неузрялото сирене е опасно, защото може да предизвика алергии. "Ако сиренето нагарча, значи в него има фракции на белтъка, които могат да отключат алергии", поясни тя. Съветът на Байкова е на ден да се ядат поне 50 грама сирене и 200 грама кисело мляко.




Молекулярният биолог Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители" посочи, че една от хитринките на производителите е да влагат ензима транзглутаминаза. Той действа като лепило на молекулите и ускорява процеса на зреене, като сиренето изглежда с подходяща консистенция, въпреки че е направено с много по-малко мляко.


По "Нова телевизия" д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ, пък обясни, че имитиращите сиренето продукти с вложени немлечни мазнини не са забранени от закона, стига съдържащото се в тях да е посочено на етикета. Според него на пазара има млечни продукти, в които до половината млечни мазнини са заменени с палмово масло.


"Въпросът за вредата на растителните мазнини се дискутира много отдавна. Към момента те не са забранени", обясни още д-р Кулински.


Той посочи, че от около 250 млекопреработвателни предприятия в България 11 са декларирали, че произвеждат само имитиращи продукти. Около 58 са посочили, че имат смесено производство. "Всички останали са заявили, че произвеждат само млечни продукти", обясни д-р Любомир Кулински.


По Би Ти Ви Симеон Присадашки от асоциация на млекопроизводителите пък успокои, че 90% от преработвателите произвеждат качествени продукти.

Коментари (63)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1384 Неутрално

    Сигурно щото много скъпо им идва прясното мляко. Налагайте ЯКИ глоби и непрекъснато ни информирайте за измамниците и ние матряла ще ги отсвирим.

  2. 2 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1862 Неутрално

    Качеството е проблем,но за милиони българи,цените са им по големия проблем.

  3. 3 Профил на br Tuck
    br Tuck
    Рейтинг: 450 Весело

    В сиренето нямало мляко. В майонезата нямало яйца. Остана и в ракията да няма алкохол

    jolly monck
  4. 4 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1572 Неутрално

    -Кафе?
    -Инка?
    -Моля Ви, за Вас чисто бразилско...
    "Топло",1978 г.
    Кво "кафе" беше тая "Инка", но се пиеше масово и никой не питаше като боклук вредно ли е. Такива бяха годините. През бедните години на войната са пиели цикория.

  5. 5 Профил на volrath
    volrath
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Какво значи "няма опасно"? Няма днес да се гътнеш, ще имаш по-късно здравословни проблеми, или?

  6. 6 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3013 Неутрално

    До коментар [#3] от "br Tuck":


    [quote#3:"br Tuck"] Остана и в ракията да няма алкохол [/quote]

    В ракията (и виното) има преди всичко "химия". Произведената гроздова ракия и вино например,надвишават в пъти (?) добивът (и вносът) на грозде!

  7. 7 Профил на NIKE
    NIKE
    Рейтинг: 1003 Весело


    [quote#3:"br Tuck"]Остана и в ракията да няма алкохол[/quote]
    Май скоро не си ходил на кръчма???
    Пиеш пет ракии и си трезвен като китка?!?

  8. 8 Профил на br Tuck
    br Tuck
    Рейтинг: 450 Весело

    До коментар [#6] от "deaf":

    Прав си. Знам я тази статистика, но каквато и химия да е съдържанието на ракията, виното и бирата все пак ако няма и алкохол вътре то за какво иде реч

    jolly monck
  9. 9 Профил на kihano
    kihano
    Рейтинг: 730 Неутрално

    Е как така бе? Нали частната собственост и конкуренцията щели да свалят цените и повишат качеството? а то взе, че стана обратното. Айде тия дето тогава, че и до сега, ни лъгаха, да обяснят защо така стана! Не знам за кой път вече задавам тоя въпрос тук, и при толкова "спецове" никой не се наема поне частично да отговори.

    Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
  10. 10 Профил на prirodata
    prirodata
    Рейтинг: 450 Неутрално

    До коментар [#9] от "kihano":

    За всичко сме си виновни ние. Когато станем общество и започнем да отсвирваме некачествените (безопасни) продукти и това доведе до фалит на производителя, едва тогава нещата ще се оправят.
    Първо трябва да се научим да четем етикетите за съдържанието на продукта, а не само цената.

  11. 11 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4530 Неутрално

    То и павета да продават не е опасно......Освен ако някой ядосан консуматор не ги използва по много по-пригодно предназначение срещу производителите!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  12. 12 Профил на 16bit
    16bit
    Рейтинг: 561 Весело

    Да, опасно сирене няма, щото това дето го продават не е сирене

  13. 13 Профил на dark'star
    dark'star
    Рейтинг: 2009 Любопитно

    [quote#10:"prirodata"]Когато станем общество и започнем да отсвирваме некачествените (безопасни) продукти и това доведе до фалит на производителя[/quote]ВСИЧКО ЧАСТНО Е ОПАСНО !
    = "назначени за бизнесмени" тук НЕ фалират

    КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  14. 14 Профил на ostin22
    ostin22
    Рейтинг: 691 Неутрално

    Сухо мляко от 80-те години на миналият век, няколко слепващи ензимчета..и хоп напълно "според стандартите и първокласен млечен" продукт..

    There is no way to happiness, happiness is the way!
  15. 15 Профил на mtzvetkov
    mtzvetkov
    Рейтинг: 284 Неутрално

    Писнало ми е да слушам само констатации! Тези и всички други институции, знаят ли какво значи думата ПРЕВЕНЦИЯ!

  16. 16 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4530 Неутрално

    [quote#10:"prirodata"]За всичко сме си виновни ние.[/quote]
    От доста време повтарям една истина, но май много, много не се вниква в казаното:
    "Всички лъжат и така всички остават излъгани!"
    Как "хитреците" не разбраха, че така няма да напреднем и успеем!?
    Нищо не се променя. Само се минава от един тип отношения, към друг.....но на по ниско ниво.
    Нещо като онази шега със "смелите шофьори джигити", които минавали на червено, но когато стигали до зелен светофар спирали, защото не знаели дали от другата страна не идва някой друг джигит!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  17. 17 Профил на гарата
    гарата
    Рейтинг: 946 Неутрално

    Новината е "Убиваме ви, но бавно"

  18. 18 Профил на gdvalkov
    gdvalkov
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Защо някои от тия където констатират, че няма опасно сирене, не сравнят една бучка от някой човек производител на село с най-качественото сирене, закупено от магазина. Разликата е космическа. Вкус, аромат, консистенция. И вместо да се опитват да ни убеждават кое е сирене и кое не, това, което го продават по магазините да му измислят някакво различно име и потребителят да е наясно, че продуктът "сирене" се прави само на село.

  19. 19 Профил на gdvalkov
    gdvalkov
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#14] от "ostin22":

    Вървим към времето, в което всички ще сме химици - сипваме малко прах от пликче в една чиния, добавяме вода и... хоп 1 кг. сирене. ХАХАХАХА

  20. 20 Профил на maane
    maane
    Рейтинг: 290 Неутрално

    "На пазара няма опасно сирене," само малко се понасираш и поповръщаш ама нема страшно, че уживееш!

  21. 21 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3752 Неутрално

    До коментар [#13] от "dark'star":

    "...ВСИЧКО ЧАСТНО Е ОПАСНО ! ..."

    а какво да кажем за контролиращите държавни чиновници? Който е на бюджетна заплата!

  22. 22 Профил на peshkobg
    peshkobg
    Рейтинг: 395 Неутрално

    Както винаги, обвиняваме сиренето, че е некачествено. То било "неотговаряло" на стандарта, то било "некачествено". Не било забранено да е така, ако е упоменато в етикета. Също както с цигарите. Сигурно няма проблем да сложим картинки по сирената с послания - "сиренето вреди на вашето здраве" и "сиренето убива". Поставя се проблем без решение и без причинител. Само и само да насади отдавна забравената медийна тревожност. Учудващо как не са обвинени бивши партийци от забранената БКП за качеството на сиренето?

    В шантавата пазарна икономика виновник се оказва потребителя, който купува грешния продукт, а не производителя, че опитва да шмекерува. Нямали покупателна култура хората, демек не си носели микроскоп да четат етикетите. Ето Ви, драги, ненамеса на държавата в частния бизнес! Тотален произвол и мерцедеси. Новият Бай Ганьо е новият мандражия. Има 100 оправдания в арсенала си, всичките работят.

  23. 23 Профил на Lemmy
    Lemmy
    Рейтинг: 3068 Весело

    До коментар [#22] от "peshkobg":

    You get what you pay for.

  24. 24 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3752 Неутрално

    [quote#3:"br Tuck"]Остана и в ракията да няма алкохол[/quote]
    алкохол има. Важното е да не е метилов!

  25. 25 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 2184 Неутрално

    Някой може ли да покаже резултати за изследване на хранителни продукти оповестени във вестник Работническо дело!

  26. 26 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3752 Неутрално

    [quote#22:"peshkobg"]Ето Ви, драги, ненамеса на държавата в частния бизнес! [/quote]
    аз не искам намеса на държавата!
    Но искам реален контрол по ясни показатели! Напр.:
    1. Какъв процент растителни мазнини (по конкретно какви), и какъв процент млечни?
    2. Какво е съотношението между прясно мляко и мляко на прах?
    3. Време на зреен? Защо се смята, че неузрялото сирене не е добро за здравето, но не било забранено?
    4. Наличие на ензими?

    И няма ли да е по-просто, когато на етикета пише "натурално сирене" всички тези точки горе да бъдат задължителни за него?

  27. 27 Профил на Valeria
    Valeria
    Рейтинг: 888 Неутрално

    Откакто купувам гръцкото "Ливади", нашите сирена ми приличат на тебешир, вкл. и тези от Добрев и фирмените магазини на разни "еко-мандри"

    https://goo.gl/8NG90J
  28. 28 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3752 Неутрално

    [quote#25:"4ort"]изследване на хранителни продукти оповестени във вестник Работническо дело![/quote]
    тогава подобни изследвания не се публикуваха.

  29. 29 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3545 Гневно

    Сиренето на пазара е безопасно, но по отношение на качеството има проблеми, като се работи то да се подобрява
    ________________
    Колко му е НС носейки някаква отговорност към българите да обяви за незаконно и изземването на жестоки глоби за използването в "европейските" ни бакалии думата СИРЕНЕ за продукти които нямат нищо общо със сирене освен цената???
    Същото може да се приложи за
    САЛАМ - без месо
    МАЙОНЕЗА - без яйца
    ЛЮТЕНИЦА - без домати и чушки
    РАКИЯ и ВИНО - без грозде
    ДОМАТИ - с ген РИН и т.н.

    Властите в България и ресорните министри заваряйки си очите за тези безобразия извършват престъпния по служба , злоупотреба и безхаберие с власт за които се предвижда затвор!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  30. 30 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 2184 Неутрално

    До коментар [#28] от "historama":

    "тогава подобни изследвания не се публикуваха."
    Защото храната е била много качествена или...???

  31. 31 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3752 Неутрално

    [quote#30:"4ort"]Защото храната е била много качествена или...??? [/quote]
    защото беше "кът" (почти я нямаше). Но предполагам някои стандарти се спазваха, напр. време на зреене, а тъй като палмовата мазнина е била по второ направление (с долари), не е било ефективно да я влагат.
    Но има и друго - в българския думичката "сирене" се употребява най-вече за бялото саламурено сирене, което е най-елементарното и просто. При ценообразуването не бива да го сравняваме с твърдите, още по-малко с разни специални, които зреят с години. И тогава се оказва, че бялото саламурено сирене от 12-14 лв за килограм е СТРАШНО СКЪПО!

  32. 32 Профил на Петър
    Петър
    Рейтинг: 395 Гневно

    Трябва да се забранят всякакви имитационни продукти, искам като давам пари за сирене да ям сирене ,не някакъв 3 Д продукт

    nemam nervi
  33. 33 Профил на dark'star
    dark'star
    Рейтинг: 2009 Любопитно

    [quote#21:"historama"]а какво да кажем за контролиращите държавни чиновници? Който е на бюджетна заплата![/quote]същото като за "бизнеса" на държавна хранилка
    = тук "бизнес" без държавни протекции НЯМА
    ... случайните и НЕактуалните ги "хФАЩАТ"

    КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  34. 34 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1783 Неутрално

    [quote#4:"man_un"]Кво "кафе" беше тая "Инка", но се пиеше масово и никой не питаше като боклук вредно ли е. Такива бяха годините. През бедните години на войната са пиели цикория. [/quote]

    Инката беше именно цикория.

  35. 35 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1783 Неутрално

    [quote#22:"peshkobg"]В шантавата пазарна икономика виновник се оказва потребителя, който купува грешния продукт, а не производителя, че опитва да шмекерува. Нямали покупателна култура хората, демек не си носели микроскоп да четат етикетите. Ето Ви, драги, ненамеса на държавата в частния бизнес! Тотален произвол и мерцедеси. Новият Бай Ганьо е новият мандражия. Има 100 оправдания в арсенала си, всичките работят. [/quote]


    +++++++++++++++++++

  36. 36 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1783 Неутрално

    ''Съветът на Байкова е на ден да се ядят поне 50 грама сирене и 200 грама кисело мляко.''

    Как един ''специалист'' по храненето може да даде подобен ''съвет''?! В посочените количества сирене и кисело мляко се съдържат доста мазнини, но като се прибави и фактът, че химическото им съдържание е абсолютно недоказуемо, този съвет на Байкова си е направо вреден!

  37. 37 Профил на drumbass
    drumbass
    Рейтинг: 235 Неутрално

    [quote#9:"kihano"]Е как така бе? Нали частната собственост и конкуренцията щели да свалят цените и повишат качеството? а то взе, че стана обратното. Айде тия дето тогава, че и до сега, ни лъгаха, да обяснят защо така стана! Не знам за кой път вече задавам тоя въпрос тук, и при толкова "спецове" никой не се наема поне частично да отговори. [/quote]

    защото има кой да купува! в нашия частен случай, допълнително утежнение е корупцията и некадърна държава (контрол) и нежелаещите/неможещите да плащат за качество потребители.

  38. 38 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3545 Весело

    [quote#31:"historama"] При ценообразуването не бива да го сравняваме с твърдите, още по-малко с разни специални, които зреят с години. И тогава се оказва, че бялото саламурено сирене от 12-14 лв за килограм е СТРАШНО СКЪПО! [/quote]
    Прословутото /българско бяло саламурено сирене ® / никак не е скъпо за 6-7евро за килограм при положение ,че е от свободни крави и овце които пасат от тучните ни планински поляни! Ама хубаво сирене няма да намерим в евробакалия защото малките мандри нямат капацитет и не им се връзват на заробващите договори.
    Друг е въпроса с европейските сирена които колкото повече миришат и колко повече мухал имат и толкова по-скъпо ги продават! Във Франция, Италия и Германия положението е доста притеснително за екологията защото кравите в боксове се хранят само с готов фураж който често е вносен ГМО от латино зоната и САЩ.
    Според немската организация за защита на потребителите Foodwatch „Кравата е климатична бомба” отделяща парниковите газове метан, азотен оксид или въглероден диоксид. Един килограм сирене, произведено по конвенционалния начин, се равнява на 71,4 километра, изминати с кола.
    Да не говорим,че в западна Европа всяка крава получава повече субсидия от колкото българските пенсионери пенсия или социални за инвалиди !
    Така ,че тези мантри "колко са хубави европейските намирисващи сиренца" ги разправяйте на ранобудните!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  39. 39 Профил на Борис  Тодоров
    Борис Тодоров
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Сирене за 7 лв кг и кашкавал за 10 си купувам директно от хора от село. И не само,че е 100% чист продукт,ами животните са пасищни и само на естествен фураж. А вие си давайте парите на големите преработватели дето ви миксират полско мляко с растителни мазнини.

    България над всичко!
  40. 40 Профил на Петкова
    Петкова
    Рейтинг: 459 Неутрално

    Вече гледам с подозрение на продуктите, които са одобрени от ДВСК. Защото одобрените много често са пълни боклуци, пък даже да не били забранени. Какво ви коства, уважаеми, да наложите стандарт за идентичност. Каквото са сложили - това да пишат на етикета и всяко разминаване да носи солена глоба. Ние не сме прости, но ни е омръзнало да ни лъжат. Затова си купуваме сирене от бабите на село. То не е минало през ДВСК, на него няма етикет, но пък е вкусно, не ти скърцат между зъбите разни твърди бели частици, докато го ядеш, и се държи като сирене при кулинарна обработка. Ако имаш някаква забележка казваш на производителя, че не ти харесва и си търсиш друг. А от вашата работа пазарът се напълни с един куп боклуци и тъй като вече стана трудно да отличим добрите от некачествените, подминаваме със съмнение всички.

  41. 41 Профил на jakodim
    jakodim
    Рейтинг: 229 Весело

    Е сега да кажат кои производители са... А не както с гъбите: казаха кой ги продава, а после не били компютри, а компоти и не били за износ, а за внос....

  42. 42 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 506 Неутрално

    За майонеза без яйца някакъв бастун технолог надълго обесняваше
    че има някакви нови иновативни технологии нови вкусове и тенденции поради които майонезите ги правят без яйца но иначе били вкусни.По същата причина сирената и кашкавалите не ги правят от мляко,в кетчупа няма домати,в гроздовата няма грозде,
    в колбасите няма месо и т.н. но иначе са безопасни.....

  43. 43 Профил на kihano
    kihano
    Рейтинг: 730 Неутрално

    До коментар [#10] от "prirodata":

    Саме дето качествено или няма или е прекалено скъпо. А даже и скъпото не гарантира качество. Пита се тогава, докато производителите на некачествено фалират ние на фотосинтеза ли ще живеем? Или ще пием студена вода? Лесно е да се приказва ей така, теоретично.

    Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
  44. 44 Профил на kihano
    kihano
    Рейтинг: 730 Неутрално

    До коментар [#37] от "drumbass":

    Дрън дрън общи приказки. Поблемът е много прост. Навремето никой не ни каза, че заплатите ще паднат до степен, да не можем да си платим качественото. Затова ще плюскаме некачествено, а производителите ще се конкурират в сваляне на цената, а не във вдигане на качеството. Така се оказва, че по соца се хранехме хем повече, хем по-качествено. То не само за храните е така, ами и за дрехи и обувки и какво ли не.
    Оставям настрана, че новите технологии (всичките дошли от Запад) в хранителновкусовата промишленост имат за цел да спестят пари на производителя, а не да направят храните по-вкусни или по-полезни. Това е капитализъм - нещата се произвеждат за продаване, а не за употреба.

    Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
  45. 45 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1202 Неутрално

    До коментар [#4] от "man_un":

    Еееее, колега не си дописал цитатът докрай !
    Инка ?
    -Чисто Бразилско
    - И то е добро !

  46. 46 Профил на чобанмахала
    чобанмахала
    Рейтинг: 752 Неутрално

    [quote#4:"man_un"]Кво "кафе" беше тая "Инка", но се пиеше масово и никой не питаше като боклук вредно ли е. Такива бяха годините. През бедните години на войната са пиели цикория. [/quote]
    Ми цикория е "инка"-та.

  47. 47 Профил на чобанмахала
    чобанмахала
    Рейтинг: 752 Неутрално

    До коментар [#8] от "br Tuck":Има алкохол.Всичкото е обикновен спирт и оцветители и овкусители. Затова масово вината вече не са 10-12 градуса , а 13-14 и нагоре. Спиртът е евтин.


  48. 48 Профил на чобанмахала
    чобанмахала
    Рейтинг: 752 Весело

    [quote#9:"kihano"]никой не се наема поне частично да отговори. [/quote]
    Да, ама цъкат минуси на поразия, щото си против "пазара".

  49. 49 Профил на чобанмахала
    чобанмахала
    Рейтинг: 752 Неутрално

    [quote#10:"prirodata"]За всичко сме си виновни ние.[/quote]
    Хай, ся. Стига с това самобичуване. И като прочетеш какво пише, първо няма да разбереш/ако пише/ и второ- не пише. Например, на бирата освен 4-те съставки,нищо друго не пише, а не е така. И на други езици има още "неща".Но и те не са всички, а част. В една паста за зъби има над десет съставки, а в един кетчуп, който е още по-голяма химия- колко са. Няма държава,това е цялата истина/причина.

  50. 50 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8802 Неутрално

    Напишете фирмите, за да не си купуваме по 15 лв. сирене, което не е сирене.

  51. 51 Профил на drumbass
    drumbass
    Рейтинг: 235 Неутрално

    [quote#44:"kihano"]Навремето никой не ни каза, че заплатите ще паднат до степен, да не можем да си платим качественото. Затова ще плюскаме некачествено, а производителите ще се конкурират в сваляне на цената, а не във вдигане на качеството.[/quote]

    Това да не е партията майка да казва кое как. Не се продавай за ниска заплата и ще можеш да си позволиш всичко. Да не говорим, че можеш да си търсиш работа не само в България. Пък производителите се конкурират за сваляне на цената, щото, повтарям се има кой да го купи, а за качество почти никой не дава. В тая връзка за ракия, цигари, джипове, телефони изглежда пари има, но за по-добро качество нямаме. Те така. Търсенето определя предлагането, не обратното.

    Развитието на хранително-вкусовата промишленост основно позволява да има от всичко за всички и на достъпни цени. Човечеството като се е разпростряло отвъд чергата си, за съжаление ще ядем кокошки неизлизали от клетка и множество хранителни добавки (пълнеж).

    Качеството на соца няма да коментирам. Вкусово може и да е било различно, но това е и субективно, ама ОТК, хигиена, влагани съставки, външен стандарт и контрол и търговски вид са били под всякаква критика.

  52. 52 Профил на prirodata
    prirodata
    Рейтинг: 450 Неутрално

    До коментар [#43] от "kihano":
    В момента фалират производителите на качествена продукция, защото първо гледаме цената и непоглеждаме етикета.
    Когато намалеят мошениците и за коректните производители ще се отвори ниша на пазара.
    Системата е направена клиента чрез избор на производител да контролира пазара. Лошото е, че 25 години не сработва.

  53. 53 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4442 Неутрално

    Пак ни замазват очите.На всеки му е ясно,че качеството на храните/ сирената/ у нас е много ниско.

  54. 54 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4442 Неутрално

    До коментар [#1] от "442":

    ++++++++++++++++++++++++++

  55. 55 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4442 Весело

    До коментар [#3] от "br Tuck":

    В такъв случай няма да оцелеем ,ако няма спирт в ракията,защото нямам представа как ще се лекуваме зиме и лете -

  56. 56 Профил на tmax500
    tmax500
    Рейтинг: 411 Неутрално

    вече като вляза в магазин и гледам и другите клиенти и си мисля кви жертви сме. даваме пари за да ни тровят

  57. 57 Профил на kihano
    kihano
    Рейтинг: 730 Неутрално

    До коментар [#52] от "prirodata":

    Ами нали ти казвам, защо не сработва. Щото нямаме пари. Като нямаш пари за качествено купуваш некачествено, щото трябва да се яде. Производителите на качествено фалират, на некачествено остават! Просто и ясно!

    Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
  58. 58 Профил на kihano
    kihano
    Рейтинг: 730 Неутрално

    До коментар [#51] от "drumbass":

    Говориш с идеологеми! Сега кой ни говори, колко било хубаво да имаме чужди инвестиции? Партията майка? Кой каза, че конкуренцията дигала качеството и сваляла цената? Партията майка? Айде стига глупости!
    Айде излез малко от собствената си черупка и мисленето в единствено число и намери на 50% от българите високоплатена работа. Заплатите в българия са ниски! Българите са бедни и затова не могат да си позволят качествена храна. Не че не искат.
    А соца го плюеш ей така, по навик. Ама има хора, дето го помним. Качеството на храната беше много по-добро! Факт! И не само на храната!

    Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
  59. 59 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4530 Неутрално

    Проблемът е дали това дето му казват, че било некачествено "сирене" изобщо може да бъде наречено сирене!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  60. 60 Профил на bobhunter
    bobhunter
    Рейтинг: 768 Неутрално

    В България няма контрол върху качеството на храните и това го усещаме по стомасите, червата и лабораторните си тестове. И как ще имаме, когато специалистът по хранене казва, че можем да си позволим не повече от 50 грама сирене или 500 мл мляко дневно, а невежият производител на "уж сирене" и се репчи насреща, че хората можели да ядат колкото си искат и каквото си искат сирене. Когато казва, че човек не трябва да консумира неограничено количество млечни продукти, професорката има предвид, че по принцип калцият е изключително токсичен елемент, а при някои хора чревната бариера при резорбцията му от млечните продукти не е достатъчно ефективна. Докато в България ЦАРСТВА ПРОФАНИЗМЪТ, НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА И НЕВЕЖЕСТВОТО, ЩЕ СМЕ НА ОПАШКАТА, НА ДЪНОТО!

  61. 61 Профил на Consumer
    Consumer
    Рейтинг: 561 Весело

    Най нискокачествените и долбопробни млечни и месни продукти се пробутват по родните олинклузиви, пример Албена.

    Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
  62. 62 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 561 Любопитно

    Що за "спИциалист" трябва да си, за да наречеш един бъркоч от неизвестни, неконтролирани съставки БЕЗОПАСНО СИРЕНЕ???!

  63. 63 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 561 Неутрално

    [quote#26:"historama"]аз не искам намеса на държавата!
    Но искам реален контрол по ясни показатели! [/quote]
    Комунетата "млекопреработватели", начело с агента на дс не харесват това! Не ни е проблем пазара, контрола, цената и прочие - първоизточника на проблемите е този - това са НАЗНАЧЕНИ "бизнесмени", хора случайни, занимаващи се с нещо, което НЕ РАЗБИРАТ и НЕМОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ! Затова и резултатите на (почти) всичкия "роден" бизнес са плачевни....





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK