"Интралот" влезе с 49% в "Евробет", Васил Божков е с останалите 51%

"Еврошанс" е основната игра в портфолиото на "Евробет", но фирмата вече навлезе и в областта на лотариите

© Красимир Юскеселиев

"Еврошанс" е основната игра в портфолиото на "Евробет", но фирмата вече навлезе и в областта на лотариитеКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на гръцката компания "Интралот" чрез дъщерната си компания в България "Билот" да купи 49% от хазартния оператор "Евробет".


По този начин гръцкият бизнесмен Сократис Кокалис ще има основен дял във втори важен играч на хазартния пазар в България след дългогодишното си участие в "Еврофутбол".


Както и там, сега разпределението в участието е 49% за "Билот" и 51% за контролирано от Васил Божков дружество - "Евробет партнърс" ООД,
Собственици на "Евробет партнърс" стават четири компании - "Диджитъл сървисиз", "Сигуро", "Вабо-2005" и "Еврогруп инженеринг". КЗК установява, че на практика Васил Божков управлява едноличен контрол върху "Евробет партнърс" чрез контрола си върху фирмите акционери.


Регулаторът приема, че няма проблем концентрацията да се осъществи, и разрешава новото разпределение на акционерното участие.


Докато "Еврофутбол" е концентриран в областта на спортните залози, а "Евробет" развива дейността си в в сферата на числовите игри и лотарийните билети. Най-популярните игри на компанията са "Еврошанс", който е директен конкурент на държавното тото при числовите игри, и "Лотария България".


В началото на април "Интралот" обяви намерението си за разширяване на присъствието си на хазартния пазар в Източна Европа. В България това беше свързано със закупуването на миноритарния дял в "Евробет", който има над 1100 точки на продажба в страната.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK