В ЕС страните са заложници, обяви Стив Ханке

В ЕС страните са заложници, обяви Стив Ханке

© Красимир ЮскеселиевЕвропейският съюз все повече се превръща в клуб, в който никой не би трябвало да иска да членува, а прогнозираните икономически негативи от напускането на Великобритания са силно преувеличени. Това казва в коментар за Брекзит пред телевизия "Блумбърг" Стив Ханке, преподавател в университета "Джонс Хопкинс" в САЩ, а у нас известен като баща на валутния борд.


"ЕС се превръща в клуб, на който никой не би трябвало да иска да e член. Държавите са по-скоро заложници, отколкото членове", посочва Ханке.


Според него България има доста гъвкава позиция благодарение на валутния борд, който прави лева толкова стабилен, колкото е и еврото.
"От една страна, левът е клонинг на еврото и е еднакво стабилен като него. Второто нещо е, че България не допусна диктат по отношение на мигрантите. Страната затегна граничния контрол, което е изключително важно, защото една от големите причини вотът за Брекзит да спечели беше именно проблемът с бежанците. И трето, когато НАТО предложи да се извършват военни учения в Черно море, България много правилно отказа.", заяви Ханке.


Според него хората трябва да се успокоят за икономическата ситуация при напускане на Великобритания. Той определи като неверни 95% от публикациите в големите финансови издания, дори и тези на "Файненшъл таймс".


Според него такъв е и случаят с прогнозите за страшните икономически последици от напускането на ЕС. Изчислява, че износът на Великобритания за общността формира едва 12.5% от брутния вътрешен продукт на страната. "Ако те напуснат, в най-лошия случай ще плащат вносните мита, така че цените на британските стоки ще трябва да се свалят с около 4 на сто – колкото са митата."


По негови изчисления стойността на загубата за Острова от търговията с ЕС ще е 0.1% от БВП.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK