Владислав Горанов не очаква сериозно влияние на Брекзит върху България

Владислав Горанов не очаква сериозно влияние на Брекзит върху България

© Цветелина Белутова, КапиталМинистърът на финансите Владислав Горанов не очаква сериозно влияние върху България на излизането на Великобритания от ЕС.


"Ние ще бъдем засегнати дотолкова, доколкото нашата икономика е част от тази на ЕС. Стокооборотът ни с Великобритания е относително малък и не се очаква пряк ефект и по тази линия", посочва той в позицията му по темата пред "Капитал".


Според него дори България може да спечели от ситуацията, тъй като се очаква в отговор на евроскептицизма Европа да предприеме стъпки за по-ускорена интеграция. Това по думите му може да ускори влизането на страната в Шенген и еврозоната.
В краткосрочен план според Горанов Брекзит може да доведе до свито потребление в рамките на Европейския съюз и до ограничаване на икономическия растеж на общността.


В дългосрочен план той очаква да има негативен ефект върху страните, които имат сериозен стокообмен с Великобритания, което ще зависи от това как ще се променят търговските отношения между Острова и ЕС.


    Всичко, което трябва да знаете за:

    Ключови думи към статията:

    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK