Мерките срещу споделеното пътуване няма да го забранят, увери Настимир Ананиев

Заседание на Народното събрание. Настимир Ананиев

© Юлия Лазарова

Заседание на Народното събрание. Настимир АнаниевЗаконовите промени, които засягат споделеното пътуване, имат за цел да ограничат търговския елемент в тези отношения, а не свободния избор на гражданите, обясни пред Би Ти Ви председателят на jранспортната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев.


Предвижда се автомобилните инспектори да спират превозните средства, които извършват търговска дейност, а не обикновени коли.


Предложението е да им се дадат правомощия при проверка да изясняват при какви условия пътуват присъстващите трети лица.


Няма да се забранява споделеното пътуване - всеки е ходил с приятели на море, даде пример Ананиев.


Той призова да се разделят нещата, защото действията на държавата са насочени само срещу хората, които превозват хора и товари като част от бизнес и с цел печалба.


Димитър Карагегов от Българското либертарианско общество възрази, че в предложените текстове няма механизъм за разграничаване на инцидентните от редовните превози на трети лица. На тази основа има поле за злоупотреби.
"Дайте ни възможност да тормозим всички, а ние ще тормозим само лошите", илюстрира критикувания регламент той.


На това противопостави позицията на автобусния бранш Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи. По думите й ситуацията граничи с анархия.


"Както ние си плащаме данъците, така и вие трябва да си ги плащате", заяви Топалова.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK