Съсловни организации и болници са получили 7 млн. лева спонсорство от фармацевтите през 2015 г.

Съсловни организации и болници са получили 7 млн. лева спонсорство от фармацевтите през 2015 г.

© Анелия НиколоваСъсловни и пациентски организации, сдружения на специалисти в конкретни области, болници и лаборатории в цялата страна са сред изброените в общо 22 доклада на фармацевтични компании, за разходи за спонсорство през 2015 г. Фирмите, членуващи в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), бяха задължени да публикуват тези данни в средата на годината, след като от миналата година асоциацията въведе Кодекса за оповестяване.


Обобщената информация показа, че за годината са похарчени 21 млн. лева за за участие в научни и образователни семинари и лекторски хонорари на български специалисти, като 7 млн. от тях са отпуснати на цели организации, а не на конкретни личности. В подробните разбивки на отчетите се вижда кои по-точно са те - фигурират и най-големите съсловни обединения като Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз.


Българският лекарски съюз е получил различни суми от много места през 2015 г., напимер 15 хил. лв. от "Астра Зенека" за медицинско или научно образование, още 25 хил. лв от "ГлаксоСмитКлайн" и 65 хил. лв от "Новартис", изброява в. "Сега". Други 32 хиляди през миналата година са дошли от "Ново нордиск" и още 5000 от "Санофи". От лекарския съюз обясяват пред вестника, че с парите - общо 142 хиляди лв., се плащат голяма част от стипендиите за млади лекари, които съсловната организация дава на 60 души в размер на 450 лв. на месец. Отделно са спонсорирани и две научни конференции.
На този фон Българският зъболекарски съюз е получил само 4000 лв. от "ГлаксоСмитКлайн" за цялата година. Спонсорството за Българския фармацевтичен съюз е на обща стойност от 48 хил. лв.


Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България е получило 67 хил. лв. от "Пфайзер" през миналата година, както и 16 хил лв. от UCB, 19 хил. лв. от "Мерк" и по-малки суми от други компании.


"Участието в семинара не е вид реклама. Когато се подкрепят организации като нашата, за да прави своите конгреси, е нормално да имаме спонсори. От рекламата по телевизията също се правят внушения. На лекаря обаче не се плаща", коментира пред Нова телевизия председателят на сдружението Любомир Киров по повод обявената сума. Според него това не влияе на това какво предписват личните лекари на пациентите си. "Няма скъпи, няма евтини лекарства - има такива, които помагат. Това обаче се обсъжда с пациента. Ако знам, че пациент не може да си купи лекарство, дори да е най-хубавото на света, как да го предпиша", казва Киров.


Научните дружества по специалности също са получавали спонсорство от няколко места едновременно. Сред най-обгрижваните е Българското дружество по ревматология, което за 2015 г. е взело 93 хил. лв. от "Абви", 23 хил. от "Амджен", 63 хил. лв. от "ГлаксоСмитКлайн", 84 хил. лв. от "Пфайзер" и 42 хил. лв. от "Рош" основно за посещение или организиране на научни събития.


Други дружества, които фармацевтичните компании са спонсорирали, са тези по дерматология, кардиология, неврология, белодробни болести, хематология. "Новартис" са дарили 120 хиляди лв. на Българското медицинско сдружение по хематология, отделно са дали и близо 260 хил. лв. на болницата по хематология в София. "Пфайзер" са помогнали с 96 хил. лв. на Българското дружество по невромускулни заболявания. Много болници и клиники също присъстват в списъците - и държавни, и частни. Фигурират дори лаборатории - например компанията "Рош" е платила повече от 240 хил. лв. хонорари на "Цибалаб".

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 499 Неутрално

  21 милиона лева дадени на лекарите за участие в конференции и семинари?

  Това е само върхът на айсберга на корупцията в лекарското съсловие. Лекарите ни са една от най-корумпираните професии, но се крият един друг и за това не се говори (както е за корупцията в други сфери). Защо?

 2. 2 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Тази публикация е проява на изискване за прозрачност, която самите фармацевтични компании си наложиха взаимно в своите съсловни организации.

  Имайте предвид това, когато се възмущавате.

  Подобна прозрачност съвсем не е налице в която и да е друга област на парични размествания....

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6469 Неутрално

  Цялата дива фармацевтика се развива на 5 основни хапа - оцветени и ароматизирани в безброй комбинации - естествено, че се наливат диви пари в реклама и продажба!

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално
 5. 5 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#1] от "12345":

  кое точно е корупцията при лекарите ,това ,че над 4 милиона не плащат никаква осигуровка ,тоест 0 лв и лежат на минималните вноски на другите плащащи ,които пък дават от 18 до 70 лв , НЗОК принуждава договорните партньори вече 16 години да изпълняват пълен и безотказен пакет услуги на тези хора ,при това нарушавайки всички човешки права на лекарите работещи с касата ,като ги принуждава да работят или да са на разположение по 24 часа безотказно с личен телефон ,нещо непознато по света , на това отгоре накрая всички тези също са освободени от всякакви плащания и данъци ,незнайно защо ,а ползват 90% от ресурсите на касата , а накрая са безкрайно недоволни от кого , от лекарите ,които са им роби срещу финансов резултат след данъци и разходи от 2-3 лв за преглед -1-2 евра ,та кой е корумпиран ,този който работи без пари и няма как да си покрие разходите или този дето ползва безкрайно безплатни услуги и е мнооого недоволен ,че не му изпълняват всички прищевки ,като се нагласят нещата ,всичко да е остойностено реално и да няма такива ексцесии като сега , нито една фирма не може да накара нито един лекар да вземе каквото и да е било и да отиде където и да е .

 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Става дума за милиарди и нашата Здравна каса - фармацевтичната мафия

 7. 7 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#1] от "12345":


  [quote#1:"12345"]21 милиона лева дадени на лекарите за участие в конференции и семинари? [/quote]
  Трябва да имате предвид,че на 80% поне тези конференции и семинари са всъщност екскурзии по всякакви български и чужди курорти.

 8. 8 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#2] от "polux":


  [quote#2:"polux"]Тази публикация е проява на изискване за прозрачност, която самите фармацевтични компании си наложиха взаимно в своите съсловни организации. [/quote]
  В тези организации членуват само някои фирми,по-скоро генерични,български.другите,които дават и повечето "подпомагания" изобщо не членуват в тези организации.

 9. 9 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#8] от "yanne":

  Хайде проверете АрФарм - асоциацията на иновативните компании и техните правила за оповестяване на дарения.

  Инициативата тръгна именно от иновативните компании и тяхната организация.

  Лесно е да се възмущаваме, когато имаме информация.

 10. 10 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drug":


  [quote#5:"edin drug"]кое точно е корупцията при лекарите [/quote]Ами как ще наречеш приемането на "подпомагане" от определена фирма срещу задължението да изпишеш определен брой опаковки от техни лекарствени продукти.Има ли друга дума?!

 11. 11 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 454 Любопитно

  Въпреки, че този въпрос е важен, не е по-важен от това, къде точно потъват парите на Здравната каса. Всяка година все повече и повече пари лекуват все по-малко и по-малко население.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Изглежда фармацевтичните компании с тези публикации искат да ни внушат, че там няма скрито - покрито, че при тях всичко е на тезгяха, всичко е прозрачно. Определено не им вярвам. Това са малки суми, които един по-богат човек може да извади от джоба си. Фармацевтичната мафия не играе на дребно, там се разиграват милиони, но няма да зинат да ни кажат колко и къде. Съвременният човек е жертва на фармацевтичната мафия, която се обогатява за сметка на неговото здраве.Като че ли не знаем, че много вече създадени лекарства не се пускат на пазара с цел да вървят други лекарства и консумативи, които пълнят касите на Биг Фарма. Защо да ни излекуват напълно, като могат да ни държат наполовина болни, за да точат здравните фондове и да си пълнят бездънните алчни гуши.

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#11] от "Mark Twain":

  2-те са свързани.
  Болниците получават рушвети от фармацевтичните компании и купуват техните лекарства в пъти по-скъпо. А джипитата изписват не най-подходящите лекарства, а тези за които им дават %
  И т.н., т.н.

 14. 14 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 388 Весело

  До скоро този вид парични взаимоотношения между лекар от когото зависи кое лекарство да препоръча и производителят на лекарството се наричаше конфликт на интереси или подкуп или корупция, вече се нарича спонсорство или дарение.
  Предлагам на фармацевтичните компании да поемат и разходите за избор на екип, а за спешната помощ могат да поемат разходите за избор на болница.

 15. 15 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#5] от "edin drug":

  Накратко: вчера един ме засече, и заради това днес паркирах на тротоара и минах на червено... Да, общото е, че и трите неща се случиха на улицата ама дали едното може да служи за оправдание на другото, а?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 16. 16 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Сега, след обученията и семинарите, ще ни оправят. Съвместно с колегите си от Семинарията.

  От идиоти отговор не чакам
 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 882 Весело

  Котенцата на бате, капитализЪм, Парица е царица, както се е усетил и самия Алек!!! какво се сополивите на тема лекарства.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Пример за фармацевтична мафиотска схема - български производител на генерични лекарства (такива, чийто патент е изтекъл и всеки може да ги произвежда) продават на Здравната ни каса лекарства на цени 3 пъти по-високи от тези, на които същата бг компания продава в Гърция, Сърбия, Македония, Румъния и Турция. Да не говорим за схемите с техника, консумативи, ремонти, фалшиви операции и престои в болници и какво ли още не. Ние сме малък народ, но за сметка на това много прост и крадлив.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 19. 19 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Търговията с медикаменти, рекламата на медикаменти по мас медиите, "проучването " на фармацевтични продукти в болниците е в условията на пълна анархия и КОРУПЦИОННА НЕЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ от страна на съответните държавни органи. Сред лекарите се е обособила една малка прослойка от ПРИВИЛЕГИРОВАНИ, от лекарска аристокрация, които консумират почти изцяло благата от "СПОНСОРСТВАТА". Останалите лекари са почти изцяло елиминирани от тази система. Те нямат възможност да ходят на конгреси, да получават "бонуси" и хонорари за УЖ свършена работа. ХУБАВА РАБОТА, АМА БЪЛГАРСКА! "И те (алчните и ненаситните) ще умрат"- обичаше да казва баба ми. Никой нищо не е отнесъл на оня свят. Отиваш си гол като пушка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK