С "данък уикенд" служителите ще получават безвъзмезден натурален доход, каза Менда Стоянова

С "данък уикенд" служителите ще получават безвъзмезден натурален доход, каза Менда Стоянова

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

С промените в законите за ДДС и за печалбата, добили известност като "данък уикенд", се дава избор на работодателя да поеме облагането и служителят му да получи безвъзмездна услуга и натурален доход, обясни пред БНТ Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия.


Бяхме обещали на бизнеса промяната в данъчните закони, припомни тя. Целта е когато един фирмен актив се използва както за работа, така и за лично ползване, частично този актив да не се признава нито за ДДС, нито за разход на фирмата.


"Всяка фирма, която има такива активи, може да избере онази част, която не е ползвана за фирмени нужди да бъде обложена с 10% еднократен данък", посочи облекчението Стоянова.
Законопроектът по думите й се е забавил заради дългите преговори с работодателските организации.


Менда Стоянова обясни, че когато един актив се ползва за лично потребление, всъщност се получава доход в натура от това, че ползва чужд актив. Според досегашната регулация този доход натура е трябвало да се обложи, като първо се остойности по пазарна цена.


За предстоящия избор на шеф в Комисията за финансов надзор Стоянова потвърди, че се чакат предложения и досега нито една парламентарна група не е посочила имена.


Имало е силен натиск от партии и медии защо се бави този избор и не се спазва законът, припомни тя и определи бавенето като технологично, а не преднамерено.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK