Има инвеститорски интерес към строеж на АЕЦ "Белене", обяви Томислав Дончев

Томислав Дончев

© Анелия Николова

Томислав ДончевВицепремиерът Томислав Дончев заяви, че има интерес от инвеститори към изграждането на АЕЦ "Белене", от който България се беше отказала. След като на правителственото заседание вчера Дончев каза, че не трябва да се тръгва към възобновяване на проекта само "на база ентусиазъм и емоции", днес той заяви, че изграждането на атомната електроцентрала от частен инвеститор "от икономическа гледна точка е най-добрият вариант".


"Има първи сигнали от инвеститори, че проявяват интерес", заяви вицепремиерът пред Би Ти Ви. Той уточни, че доколкото няма задвижена процедура, не е редно да се споменават имена. От думите му се разбра, че предстои да бъде обявен конкурс за централата.


"Ние ще задвижим процедура. Мисля, че процедурата трябва да бъде прозрачна, конкурентна, чиста", заяви Томислав Дончев. Преди това той изброи вариантите пред страната, включително продажбата на вече готовия реактор, който България трябва да плати, на друга страна – например Иран, където правителствена делегация преговаряше за евентуална сделка. Дончев уточни, че за този вариант е необходима "волята на производителя" – руската компания "Атомстрой експорт".
Според вицепремиера третият вариант е АЕЦ "Белене" да бъде завършен "като частен проект, с минимална или никаква намеса на държавата".


"Третия вариант е най-добър. Ако проектът наистина може да носи еднозначни икономически ползи, нека да се яви някой който е в състояние да го купи", добави той. По думите му, дори страната да няма никакво участие в изграждането на централата, това ще носи икономически ползи.


На въпрос за предстоящите избори за президент и вицепрезидент, Дончев заяви, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде толкова разпознаваем, че борбата за вота няма да е дълга. Попитан дали той все още е на мнение, че няма да се кандидатира, вицепремиерът отговори: "На вас, за да бъдем оригинални, мога да ви кажа, че въпреки изморения си вид съм на 42 години, освен това обичам екстремните спортове и съм твърде вироглав, за да бъда кандидат за президент".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK