Създаването на държавни земеделски стопанства няма да помогне на фермерите, смята Танева

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева

© Анелия Николова

Министърът на земеделието и храните Десислава ТаневаПредлаганият от БСП модел за по-активно връщане на държавата в земеделското производство не би довел до по-добро състояние на фермерите, смята земеделският министър Десислава Танева.


Помолена да коментира пред Канал 3 проект, огласен от лидера на БСП Корнелия Нинова, за влагане на свободната нераздадена земеделска земя като апортна вноска в предприятия, които да изкупуват стоката на дребните производители на мястото на прекупвачите, Танева отбеляза, че секторът е почти напълно раздържавен. Да се вкара изкуствено държавата като структура, която да търгува, не би могло да бъде ефективно.


"Причините за това са много, включително и корупционните нива в администрацията", каза земеделският министър.
"Вероятно Корнелия Нинова е имала предвид държавния поземлен фонд, който е малко над 2 милиона декара. За сравнение обработваемата земя е около 40 милиона декара", посочи тя.


"Около 90% от тази земя се отдава чрез търг на земеделски стопани и държавата генерира един много добър приход, който през годините расте", каза Танева.


"Но е добре, че това вече е конкретна политика на БСП", добави тя - "а не да изваждаме от контекста една тема, като европейските фондове, и за да докажем, че сме категорична опозиция, казваме една неистина, искам да бъда дипломатична".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK