ГЕРБ искат регистър за всички казани за ракия

ГЕРБ искат регистър за всички казани за ракия

© Георги КожухаровРегистър на всички казани за производство на ракия ще предложи председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) преди второто четене на закона за акцизите. "Това са тези уреди, с които се дестилира и произвежда въпросната ракия. В момента това е абсолютно свободно", каза Стоянова, след като законът бе приет на първо четене.


Всички производители, вносители и продаващите подобни уреди ще трябва да се впишат в публичен регистър в Министерството на икономиката. Освен това те трябва да водят отчетност и да предоставят на ведомството данни на кого са продадени въпросните казани за изваряване на ракия, за да има яснота кой купува, за да произвежда, според Стоянова. Тя добави и че не е решен въпросът за контрола върху това какво и колко изваряват съответните малки обекти за дестилиране.


"Има един-единствен начин това да се случи, както във всички други видове контроли, това е контрол чрез измервателни уреди. За съжаление измервателни уреди към момента няма и този въпрос трябва да го решаваме между първо и второ четене." "Ако искаме хората да си варят ракията, да си плащат акциза и той да влиза в бюджета, трябва да има яснота кой колко работи и кой колко е сварил", заяви Менда Стоянова.


Днес депутатите решиха регистрацията, декларирането и заплащането на акциза за малък обект за дестилиране да отиде в правомощията на местната власт. Парламентът прие на първо четене промените, предложения на Валери Симеонов от Патриотичния фронт, с които се връщат старите правила за "казаните с ракия". Така "специализиран малък обект за дестилиране" е с обща вместимост на съдовете до 1000 литра включително, в който физическите лица да могат да произвеждат ракия от грозде и плодове – собствено производство, за тяхно лично потребление до 30 литра годишно на семейство. Един такъв казан обаче може да дестилира около 100 литра само при една "варка".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK