Очаквано Карина Караиванова стана шеф на Комисията за финансов надзор

Карина Караиванова

© Юлия Лазарова

Карина КараивановаЕдинственият кандидат за шеф на Комисията за финансов надзор – Карина Караиванова, бе одобрена от парламента. От 174 гласували депутати, 139 бяха "за" Караиванова. Срещу кандидатурата на досегашния заместник-министър на финансите гласуваха едва 24 народни представители, 20 от тях са от БСП. 11 се въздържаха. Част от депутатите от Патриотичния фронт напуснаха залата преди гласуването. Всички останали партии застанаха зад Караиванова.


Около час и половина продължиха дебатите в залата. Румен Гечев от левицата пространно обясни, че правилникът на парламента е нарушен със съкращаването на сроковете по избора и общественото обсъждане на Караиванова на едва 5 дни. БСП обжалва процедурата пред Конституционния съд, а вчера партията сезира и два европейски органа.


Петър Славов от гражданската квота на Реформаторския блок му отговори, че това не е първата съкратена процедура и даде пример с избора на председател и състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). "Тогава ви бяха обещали място в КЗК и го получихте. Сега нямате място и за това сте против. Имам чувство, че това ръководство, което е с изтекъл мандат, ви харесва и затова настоявате да остане още няколко месеца", каза Славов.
Независимият депутат Георги Кадиев каза, че е съден от сегашния шеф на КФН Стоян Мавродиев, но заяви, че няма да подкрепи Караиванова, защото 5-дневен срок за предложения, от които 2 са събота и неделя, са били недостатъчни дори за събиране на необходимите документи от евентуален кандидат. "Имаме една-единствена кандидатура за пореден път. Как може да бъде независим заместник-министър на ГЕРБ? Не намерих нито един човек, който да ми каже, че има експертиза в областта на пенсионните фондове", каза Кадиев.


При изслушването в бюджетната комисия преди ден Караиванова каза, че ще поиска финансов одит на институцията и доколкото е възможно, на извършените операции за предходния мандат. Тогава тя обеща да възстанови правомощията и независимостта на зам.-председателите, орязани по времето на Мавродиев. Няма да правя ревизия на предишното управление на КФН, опроверга се днес Карина Караиванова, цитирана от "Фокус". Тя коментира, че не я притеснява конкуренцията. "Това, че съм единствен кандидат не е моя вина", обясни тя. Караиванова подчерта, че неин приоритет след назначаването и за председател на КФН е завършване на оценката и качеството на активите на пенсионните дружества. "До септември трябва да имам екип, с които да работа", каза още тя.


Караиванова се ангажира да създаде условия малките и средните предприятия да получат повече възможности за финансиране през фондовата борса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK