Русия иска България веднага да ѝ плати 620 млн. евро за АЕЦ "Белене"

Строителството на площадката край Белене така и не започна.

© Oleg Popov, Reuters

Строителството на площадката край Белене така и не започна.Руската държавна компания "Росатом", която спечели делу срещу България за спирането на проекта за АЕЦ "Белене", иска скоро да си получи обезщетението от 620 милиона евро и напомня, че всеки пропуснат от българското правителство ден струва допълнителна наустойка от 167 000 евро.


Това е посочено в официално съобщение на "Росатом" след разговорите с гостувалата в Москва делегация, предвождана от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.


"Росатом" е открит за обсъждане с българските партньори на възможни варианти за уреждане на ситуацията, съответно интересите на двете страни, но единствено в контекста на необходимостта от скорошно погасяване на дълга на българската страна", казва Кирил Комаров, зам-директор на отдела за развитие и международен бизнес на корпорацията. (Бел.ред. - в българския вариант на съобщението е използван изразът "мащсимално бързо погасяване")
През юни Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева определи НЕК да изплати на "Атомстройекспорт" (част от "Росатом") споменатото обезщетение. В съобщението на руската компания се посочва, че почти 170 000 евро се трупат всеки ден "до пълното погасяване на обезщетението".


Сумата е за извършена работа и поръчано оборудване, обезщетение и съдебни разходи, включително хонорара на адвокатската кантора Sidley Austin LLP.


"Росатом" искаше 1 млрд. евро за проекта, започнал с подписване на споразумение за строителство през 2006 г. по време на правителството на Сергей Станишев и приключил с отказ през 2012 г. от първия кабинет "Борисов" без да бъде подписан договор за изграждане на централата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK