Работата без трудов договор остава проблем основно в малките фирми

Най-много нарушения по разпределението на работното време са най-честото нарушение по време на сезонната заетост, установяват от Главната инспекция по труда.

© Цветелина Белутова, Капитал

Най-много нарушения по разпределението на работното време са най-честото нарушение по време на сезонната заетост, установяват от Главната инспекция по труда.За двата месеца активен летен сезон установените случаи на работа без сключени и регистрирани в НАП писмени трудови договори са 86. Това съобщиха от Главната инспекция по труда, цитирани от БТА.


За 2015 г. от инспекцията могат да предоставят данни за контрола през целия сезон от три месеца - юни, юли и август. За този период през 2015 г. случаите на работа без трудов договор, установени по време на кампанията по морските курорти, са били 152.


От институцията уточняват, че по принцип работата без трудов договор е проблем в малките и средните фирми и контролът по морските курорти не прави изключение от тази практика. По тази причина инспекцията планира всяка година специална мярка в малките и средните предприятия с цел превенция на сивата икономика.
От началото на летния сезон контролните органи са извършили 952 проверки в 906 предприятия с 11 042 заети в тях.


Най-много нарушения по разпределението на работното време са най-честото нарушение по време на сезонната заетост, констатират от инспекцията.


За юни и юли при проверките в предприятия със сезонен характер по морските курорти са установени 233 такива нарушения. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за междуседмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да е приключил работният му ден.


За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Необходимо е и съдействие на самите работещи, каквото обикновено инспекторите не получават, коментират от инспекцията.


По заплащането на труда установените нарушения през юни и юли са 134, като най-често не се заплаща с увеличение положеният нощен труд и работата в почивни дни.


По време на проверките за трите най-активни месеци през сезон 2015 г. са установени 606 нарушения, свързани с разпределението на работното време, а по заплащането на труда - 144.


В отговор на въпрос дали са открити нов тип нарушения, характерни за този летен сезон, от инспекцията посочват, че не може да се каже, че има нов тип, а продължава тенденцията сигнали да се подават, след като хората вече са напуснали работните си места или договорите им са прекратени. В тези случаи те трябва да се обърнат към съда, а от инспекцията могат единствено да санкционират работодателя.


Друга тенденция е да се иска съдействие от инспекторите по труда за изплащане на договорено устно част от възнаграждение. От инспекцията припомнят, че трудовата инспекция може да контролира изплащането на забавени възнаграждения единствено до размера, договорен писмено в трудовия договор и на хора, които все още са в трудови правоотношения с работодателите.


Поисканите разрешения за работа на непълнолетни от началото на годината до края на юли по предварителни данни са 4 221. Най-много искания за разрешения са постъпили в Бургас, Варна, Добрич.


За сравнение за цялата 2015 г. поисканите разрешения за работа на непълнолетни са 2709, а дадените - 2605.


Основно разрешения се искат за работа на непълнолетни в обекти със сезонен характер от сферата на туризма - хотели, ресторанти, търговски обекти. Най-често разрешения се искат за длъжностите сервитьор, помощник-готвач, кухненски работник, барман, аниматор, продавач-консултант и т.н.


Отказите се издават най-често, когато става дума за вредни условия на труд или работата не съответства с физическите възможности на непълнолетните.


За непълнолетните е забранен нощният труд (който за ненавършилите 16 г. е положеният след 20 ч., а за ненавършилите 18 г. - след 22 ч., до 6 ч. сутринта). Работният им ден е 7 часа, нямат право да полагат извънреден труд, имат право на удължен отпуск от 26 дни вместо от 20 дни.


Данните за установените случаи на работа на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда са 36. Това нарушение е квалифицирано като престъпление и е сезирана прокуратурата. По принцип нарушенията при работа на непълнолетни са единични и обикновено са свързани с невписване в трудовия договор на удължения годишен отпуск, както и намаленото работно време от 7 часа дневно и 35 часа седмично. Допуска се и нерегламентирано полагане на извънреден труд - повече от 7 часа на ден.


След промяната в Кодекса на труда непълнолетните, според която ненавършилите 18 г. могат да полагат труд до 22 ч., почти не се установяват случаи на нерегламентирано полагане на нощен труд, т.е. след 22 ч. Преди това и за тях, както и за ненавършилите 16 г., ограничението беше до 20 ч., припомнят от инспекцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8194 Неутрално

  Проблемът не е в трудовите договори , а във високите осигурителни прагове за нискоквалифициран персонал с постоянно текучество.

  [email protected]
 2. 2 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Като трябват 10 счетоводителя и отчетност в 20 агенции, за да имаш 1 служител, е естествено хората да се опитват да си опростят отчетността, за да се съсредоточат върху работата.

 3. 3 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]Проблемът не е в трудовите договори , а във високите осигурителни прагове за нискоквалифициран персонал с постоянно текучество.[/quote]
  Да не искаш да кажеш, че това социалистическо чудо, наречено Минимална работна заплата, всъщност да не вдига доходите на тези от дъното, а да ги тика в сивата икономика, превръщайки ги реално в престъпници?

 4. 4 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Скапана ни е бюрокрацията, това е ясно.
  Уви това не е и оправдание да работиш / имаш работници без договор.

  В общи линии държавата такова народа и народа такова държавата, кой с каквото може..

 5. 5 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  "нискоквалифициран персонал с постоянно текучество"

  Текучеството независи от квалификацията на персонала, а от работната среда / условия / заплащане. В повечето случаи при голямо текучество проблема е изцяло при работодателят.
  420 лв не е висок праг за осигуряване, освен ако не искаш да ти работят безплатно (робите..).

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8194 Неутрално

  До коментар [#3] от "bobix":

  Искам да кажа, че
  [quote#3:"bobix"] това социалистическо чудо, наречено Минимална работна заплата, всъщност [/quote]
  е данък върху конституционното право на труд .

  [email protected]
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  "За двата месеца активен летен сезон установените случаи на работа без сключени и регистрирани в НАП писмени трудови договори са 86"

  А, реалните случаи са сигурно стотици пъти по толкова.
  Хорицата, които продават по сергии със сигурност нямат договори /например/

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8194 Неутрално

  До коментар [#5] от "sv3tli0":

  Ами проблемът основно е демографски и не зависи от работодателя - особено при сезонните работници - а праг от 550 за продавачка - означава 250 лева за осигуровки - малко, много - има хора, които предпочитат да ги вземат , вместо да ги налеят в бездънната каца на БЮДЖЕТА...

  [email protected]
 9. 9 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Как да се осигуряваш,ако си само един човек,самонает и бизнесът не върви?

 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  А чудно защо Инспекцията по труда не проверява договорите които предлага на изълнителите правителствената черна 'здравна' каса наречена НЗОК. Защо си затварят очите и ушите за практики като 24 часов труд и разположение на лекарите постоянно с мярка за неотклонение кой когато свирне ....?
  Изглежда частните фири са зорко контролирани, но за държавния експлоататор са много съгласни с нарушенията на трудовото законодателство.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  След като и работници, и работодатели нарушават законя, значи последният не е много адекватен. Държавата много усърдно вдига разходите на едни, а приходите остава за други.

 12. 12 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#9] от "Cara Mia":

  В такъв случай най-удачно е да се прекрати бизнеса или да се потърси финансиране.

  Честно казано ако 1 бизнес не стига за 1 официална заплата, какъв бизнес е това?

 13. 13 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  Данъците са "кръвта" за държавата като цяло. Като граждани на тази държава, би следвало да си ги плащаме. Същото се отнася и за фирмите, които оперират в нея.

  Не осигуряване на работниците си е престъпление, така както и кражбите които се правят навсякъде. И с едното да се извинява с другото е смешно ..

 14. 14 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#3:"bobix"]това социалистическо чудо, наречено Минимална работна заплата[/quote]
  От Евростат: "Последната група обхваща седем държави — членки на ЕС (Обединеното кралство, Франция, Ирландия, Германия, Нидерландия, Белгия и Люксембург), в които минималната работна заплата е 1000 EUR на месец или повече."

 15. 15 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Но проблемът с осигуряването (реално) си остава и няма причнаци да се оправи...

 16. 16 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#12] от "sv3tli0":

  Ами никакъв бизнес не е.Последната 1 година доста намаля безработицата и много хора си зарязоха фирмичките, за да идат да работят в големи фирми - напр. 1000лв. заплата и не мислиш за нищо.
  Просто през последните 20 години доста хора предпочитаха със собствен биезнес да взимат някакви мизерни пари, пред това да си с 0 лв. в джоба.
  Други фирми пък се намират в региони с висока безработица и се възползват от това - няма договори, а заплатата е под минималната. Ама и натова в бъдеще ще му се види края - вече започнаха да откриват големи заводи и в по- бедните общини.

 17. 17 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 910 Весело

  [quote#12:"sv3tli0"]Честно казано ако 1 бизнес не стига за 1 официална заплата, какъв бизнес е това? [/quote]
  Ясно като бял ден, ако нямаш пари за екскурзии в чужбина, значи не ти трябват и пари за храна.

 18. 18 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#17] от "bobix":

  Само ти схвана идеята си..

  Пари за храна са 1вото нещо, което ти трябва.. Но да буташ бизнес за 500 лв в джоба от които 200 от спестени данъци е смешно...

  Същевременно пък имаш възможност да се възползваш като фирма да си взимаш ддс-то, евентуално автомобила да го врътнеш през фирмата и т.т.

 19. 19 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#12] от "sv3tli0":

  Благодаря за алтернативното предложение!Така и ще направя.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  Работниците сами не мислят за себе си.

 21. 21 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 440 Неутрално

  трудовото законодателство има нужда от иновативни механизми за приложение на практика. това е истината

 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Каквато Държавата, такива Работодателите и Работниците.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK