Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Световните цени на храните отново се понижават

Световните цени на храните отново се понижават

© fao.org/worldfoodsituationПетте месеца на нарастване на цените на храните по света приключиха и през юли тенденцията се обърна – отново има поевтиняване и едва ли в близко бъдеще ще се стигне до поскъпване.


Това заяви главният икономист на Организацията на ООН по прехраната (FAO) Абдолреза Абасиян.


Данните на FAO показват, че индексът за храните се е понижил през миналия месец с 0.8% до 161.9 пункта. През януари индексът бе слязъл под 150 пункта, което бе 7-годишно дъно. За измерването му се събират данни от зърнени и маслодайни култури, млечни продукти, месо и захар. На годишна база цените на международните пазари през юли са били с 1.4% по-ниски спрямо същия период на миналата година.
"Впечатлението, че цените вече са започнали да се покачват месец след месец, може да се окаже подвеждащо", коментира Абасиян. Според него миналият месец, изглежда, потвърждава оценките, че през следващите 10 години цените на храните ще се задържат стабилни.


Световните цени на храните отново се понижават

© fao.org/worldfoodsituation


Той посочва, че вероятно основната причина за понижаването на цените идва от доброто време, довело до силни реколти от зърно. През юли индексът на FAO за зърнени култури се понижи с 5.6% и само при ориза е регистрирано поскъпване.


Следващият по отстъпление сегмент е този на растителните масла – понижение с 2.8%. Това се става основно заради петмесечно дъно в цените на палмовото масло, причина за което са възстановеното производство в Югоизточна Азия и свитото глобално търсене.


Роля играят и процеси на валутните пазари, допълва Абасиян. "Ако времето не поднесе изненади, очаква ни солидна реколта. Това със сигурност ще повлияе върху цените за остатъка от сезона."


Световните цени на храните отново се понижават

© fao.org/worldfoodsituation

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK