Правителството призна за национално представени пет работодателски организации и два синдиката

Снимката е от съвместен протест на КНСБ и КТ "Подкрепа".

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е от съвместен протест на КНСБ и КТ "Подкрепа".В България национално представени са пет работодателски организации и два синдиката, реши днес кабинетът. Националните синдикати са Конфедерацията на независимите синдикати в България и КТ "Подкрепа".


Бизнесът на национално ниво може да бъде представян от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската търговско-промишлена палата и Съюзът за стопанска инициатива.


Съгласно Кодекса на труда, организациите на работниците и служителите и на работодателите се признават по тяхно искане за представителни на национално равнище от Министерския съвет за 4-годишен срок. Българският съюз на частните предприемачи "Възраждане" не е признат за представителна организация, защото не е представил документи, доказващи, че в него членуват поне 1500 компании, с не по-малко от 50 хиляди работници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK