Ситуацията с българските банки не е розова, а е нормална, смята Петър Андронов

Ситуацията с българските банки не е розова, а е нормална, смята Петър Андронов

© Георги КожухаровСитуацията (с българските банки – бел.ред.) не е розова, ситуацията е нормална. В никакъв случай изводите от тази проверка не трябва да водят до самодоволство." Така председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов коментира пред Би Ти Ви резултата от прегледа на качеството на активите и стрес тестовете на банките.


По думите му резултатите са показали, че банките имат достатъчно капитал спрямо изискванията в европейския регламент. На въпрос, свързан с резултатите за две от банките - "Инвестбанк" и ПИБ, към които са насочени и най-съществените мерки в доклада, Андронов заяви, че паралелите с фалиралата КТБ са неуместни. Той изтъкна, че банките имат над минимално изискуемия капитал, а нуждата от допълнителни средства е "в рамките на изпълнимото, далече от всякакви критични нива". Проверката не се прави от самата централна банка, а от независими външни оценители. Това, което беше казано, е, че всички банки са над 4.5% - толкова се иска от европейския регламент", посочи той.


Андронов добави, че стрес тестовете не са показали, че няма лоши кредити, а напротив – 665-те млн. лв. обезценки са точно заради лоши кредити, върху които се добавят допълнителни резерви. "665 млн. са и много, и малко. На фона на нашите резултати, на обема на банковата система, на размера ѝ, са прилична малка сума, защото са под 1%. От друга страна, на фона на проверения портфейл, е една допълнителна резерва, която мисля, че би била подходяща на този етап", смята председателят на Асоциацията на банките. Според него няма необходимост от тежки мерки, като назначаване на квестори.
По думите му би било странно, ако някоя банка е укрила информация. "При условие, че се наблюдават на рентген от оценител, от Централната банка, от външен консултант на Централната банка, това наистина би бил добър успех", коментира Петър Андронов. Той посочи, че проверките са обхванали вътрешни и лоши кредити, без да се прави изключение за нито една част от активите, и са обхванали и клонове на банките извън страната.


"Те провериха 75% от кредитния портфейл, в Европа, като проверяваха банките, едва стигаха до 20%, при нас провериха почти всичко", заяви той. Проверява се абсолютно целия портфейл, без значение дали банката има клонове извън страната или извън ЕС, като се започва с най-големите кредити", обясни Андронов.


Той увери, че банковата система е стабилна и посочи, че няма причина за опасения, че тя може да пострада заради събитията в Турция, тъй като стокообменът и делът на турските фирми в балансите на банките е незначителен.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  "Ситуацията с българските банки не е розова, а е нормална"

  Честно казано това ми звучи по-успокояващо. Че тя ситуацията като стане твърде розова....

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Ситуацията с КТБ също беше нормална. Даже беше Банка на годината. Няколко пъти...

 3. 3 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Нещо като, кораба потъва нормално!?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 4. 4 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ситуацията в Българските банки се определя от финансовото състояние на гражданите и техния манталитет, а последните не са розови, нито нормални.

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Българските банки не са по-зле от Deutsche Bank,но зависят от нея както всички други в ЕС !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#3] от "Зарзават":

  ... студена вода има за всички.

  Положението с някои банки хич не е нормално, но ги пробутват покрай другите с усредняването.

  No Pain No Gain
 7. 7 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Без банки в съвременният свят не можем. Аз съм повече обезпокоен от липсата на чисто български банки, чийто брой намаля след грабежа на КТБ. Трябва да се учим как се прави и тази дейност в условия на отворени граници и пазарна икономика. То последният истински български банкер загина през 1954 в Пазарджишкия затвор - името му е Атанас Буров. Да си спомним за този политик и банкер, ненапразно площада пред БНБ в София носи името му! Трябва да вървим напред ... макар и с разбит нос ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 8. 8 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#5] от "'ΕΡΕΒΟΣ":


  [quote#5:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Българските банки не са по-зле от Deutsche Bank[/quote]


  Напротив, доста по-добре са! Защото не са давали заеми на Гърция ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 9. 9 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#6] от "tokkay":

  "Положението с някои банки хич не е нормално, но ги пробутват покрай другите с усредняването."
  +++
  А лошото е, че системата не може да понесе още едно КТБ

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  [quote#2:"palav_nik"]Ситуацията с КТБ също беше нормална. Даже беше Банка на годината. Няколко пъти...[/quote]

  КТБ трудно можеше да се нарече банка. Това беше канал партиен бизнес "по квоти съобразно властовото представителство", който поради техническа необходимост си беше извадил банков лиценз.

  Вероятно в началото са имали предвид след всеки удар да връщат оборотния капитал, но са се надценили в уменията се почна "бате к*ре, тойо капут къе ми го пратИ за 50 милиона оше нишо не е върнАл. Не че е ноу, налисссешшш раята - 7 милиона педераси миризиливи - неъе 7 леъ ън педал грозен се паа, аъ и друи чекат ън оашката, дзвонят виът за моата сделка коа че пуснете кинтите, че точно сме уреили ошесената поръчка, ъ захлебиме неой леф..."

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#2] от "palav_nik":

  КТБ беше пирамида и това беше ясно на всички години. И много ясно си личеше по лихвите и "специалните" условия които предлагаше на всякакви балъци. Пробвайте се сега да вземете дори малко по-високи лихви сега в която и да е банка пук тогава говорете.

 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Мое да не е розова, ама само да не стане с цвят ... кафяв, че тогава кофти. Но все пак по-трезво изказване от шефа на БНБ

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  [quote#11:"m17"]КТБ беше пирамида и това беше ясно на всички години.[/quote]
  За кои всички? КТБ получаваха всяка година награди лично от Цветан Цветанов. Правителството държеше там държавните пари....

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Достатъчно е,че е нормална.

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#13] от "dobrich":
  [quote#13:"dobrich"]За кои всички? КТБ получаваха всяка година награди лично от Цветан Цветанов. Правителството държеше там държавните пари....[/quote]

  Та точно на тях им беше ясно. Помогнаха пирамидата да се разрастне и след това я бутнаха, за да разграбят "вечното жилище" на фараона.


 16. 16 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Според г-н Петър Андронов банките,с изключение на 2,са в нормално състояние.А тези,които са с чуждо участие,не са подложени на стрес тестове.Знаем ли те в какво състояние са?Най-вече с гръцко участие?

 17. 17 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Нека да чуем за лошите кредити на ПИБ, прехвърлени към чисто ново застрахователно дружество, създадено точно преди стрес тестовете. За съжаление няма да чуем, омертата е в сила - до поредния провал

 18. 18 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Нека да чуем за лошите кредити на ПИБ, прехвърлени към чисто ново застрахователно дружество, създадено точно преди стрес тестовете. За съжаление няма да чуем, омертата е в сила - до поредния провал

 19. 19 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Нека да чуем за лошите кредити на ПИБ, прехвърлени към чисто ново застрахователно дружество, създадено точно преди стрес тестовете. За съжаление няма да чуем, омертата е в сила - до поредния провал

 20. 20 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Интересно изявление. Малко хомофобско звучи щом не е розова - значи е нормална. Има чувство за хумор, явно.

  Panta rhei....
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  Е, какво друго очаквате да каже банкер...?! Естествено, всичко е нормално, предвидимо, няма напрежение, всички коефициенти и показатели са наред, няма нищо притеснително...! Така се говори до последно, после започват да обясняват, кое как станало и никой не разбрал предварително!
  Всъщност, основния проблем си стои и не виждам, как ще се реши! Тоест някои български банки, имат огромни кредитни експозиции, към офшорни фирми... Естествено, само може да се предполага, за взаимната им свързаност! Съответно, тия кредити са с някакви спорни обезпечения, ако изобщо имат такива. Нали си спомняте за Йорго от Кипър, който държи няколко милиарда инвестиции в България... Има, поне още няколко, като него из различни офшорни зони. Да не говорим, за успелия млад мъж...! Това са основните проблеми, пред българските банки!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Иска да каже, че съвсем нормално ще си фалират още 3-4 банки? Защото това е нормалното при нас.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 346 Весело

  Нали сме стабилни. И БГ банките са стабилни, и съдебната система е стабилна ,и стабилните медии ни казват че сме стабилни, а БорисОФФ от колко време го разправя това, че сме стабилни ,ама вие ,не ,та не!

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 24. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  "Ситуацията с българските банки не е розова, а е нормална...."
  Ще се появяват постепенно и други картини освен "розовата"

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fred":

  Чак па. Няма пряка заплаха от фалит на банка. Има възможност, при негативен сценарий, някои банки да не нямат достатъчно активи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#21:"tww09306483"]Е, какво друго очаквате да каже банкер...?! Естествено, всичко е нормално, предвидимо, няма напрежение, всички коефициенти и показатели са наред, няма нищо притеснително...! Така се говори до последно[/quote]
  Върна ме към края на 1996г началото на 1997г. Така Тодор Вълчев през вечер излизаше по телевизиите да обяснява че страшно няма, всичко вече се нормализира... докато доларът стана 3000лв.

  И имаше които му вярваха и изгоряха спестяваният им. Баща ми например, усети се чак когато доларът стана 3000лв да иска да му ги обменя. Естествено беше късно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#13:"dobrich"]За кои всички? КТБ получаваха всяка година награди [/quote]
  Ясно за тези които имат глава на раменете. И които четат Капитал където всичко беше описано много ясно и подробно още година преди фалита.

  Аз така благодарение на Капитал още лятото на 1996г знаех какво ще стане, есента обърнах всичко в долари и благополучно преживях хиперинфлацията. А които са се подлъгали в лакомията си от високите лихви на КТБ да се сърдят на себе си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално
 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Не стана ясно какво да очакваме с двете банки, ако се реализира негативния сценарий.

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#29] от "2.50":

  Ами в доклада са написани предписания, които трябва да изпълнят. И банковият контрол на БНБ трябва да следи за изпълнението им.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Тоя филм сме го гледали.Главния герой сега в Сърбия.
  Има нещо гнило.
  https://bivol.bg/radev-stress-test-fail.html

 32. 32 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ситеацията с "българските" банки няма да се оправи докато не почнат да ви бесят по стълбовете.

 33. 33 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#7:"vxa15365434"] Аз съм повече обезпокоен от липсата на чисто български банки, [/quote]

  Аз лично съм обезпокоен от прекалено многото български банки.

  Банките продават доверие, и на това се крепи бизнесът им, що се касае частта за вложителите.
  Вие искате да кажете, че с удоволствие бихте открили влог, да кажем в Инвест банк?

 34. 34 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Не е розова ситуацията ами. Или е наситено бебешко розово, ами не се знае още със сигурност кой ще е отдолу.
  Иначе това са лафове на банкер за пред потребителите. Много по-различно няма как да се изрази.

  E PLVRIBVS VNVM
 35. 35 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 297 Неутрално

  А не мислите ли. че въпросният "негатиевен" сценарий е по-скоро абсолютно нереалистичен? Питам тези, които са чели детайлно...

 36. 36 Профил на Adam
  Adam
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#16] от "Cara Mia":

  Нищо не сте разбрали - проверени са всички банки без значение от собствеността, не са проверяване само клоновете на чужди банки, които не са отделни банки тук (Париба, Сити..). Банките с гръцки собственици отдавна не издържат собствениците си и въпреки балканските нрави на някои от мениджърите им (всъщност бивши- Пиреос) вече всичко, което трябва са привизирали, отписали и се представиха добре.

 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#35] от "trayan1980":

  Защо да е нереалистичен? При текущата силно несигурна обстановка не мисля.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Гневно

  Нищо нормално няма и не може да има в една комунистическа държава управлявана повече от 26 год.от наследниците и зависимите от ДС отрочета на ортодоксалните комуняги.България може да стане нормална държава Само тогава ,когато повтори опита на другите страни от "Империята на злото ",които са далеч напред и са забравили отдавна думите комунист и комунизъм.Това значи ,както казва ЕВРОСТАТ да бъъдат изгонени от управлението на държавата повече от 1,5 мил.червени и агентурни престъпници за срок от мин.35-40 год.без право да участвуват в избори и богатствата им НАЦИОНАЛИЗИРАНИ и ЕКСПРОПРИИРАНИ на 100%, с отнети привилегии и различни благини ,които комунягите си раздаваха ,когато си поискат.И в момента е така.Няма местенце в държавата ,което да не е заето от комунистически престъпник или негов наследник и подставено лице.Има и приет ЗАКОН за обявяване на комунистическия режим за престъпен ,но какво от това./д.в.37 от 6 май 2000 год./,в който тези бандити -червените се определиха самите те ,като "Комунистически престъпници".Става въпрос за около 1,5 милиона негодници разграбили и присвоили ,като на шега повече от 100 милиарда долара -Евростат.

 39. 39 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#37] от "Darth Plagueis":

  Ами да речем вземи безработицата, която в момента е с много добри показатели.
  От друга гледна точка, ако всички неща от въпросния сценарий се случат, дай по-добре да се приключва с тази държава...

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#39] от "trayan1980":

  За безработицата нямаме реални данни, защото НСИ отчита именно безработица (странно, тъпо понятие), а не заетост, което е важното понятие, носещо някаква смислена информация.
  Но не бъркай толкова икономика с финанси - може безработицата да е 0% и пак да стигнем до криза. Достатъчно ни е влошаване на международната обстановка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на fwf35308248
  fwf35308248
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#35] от "trayan1980":

  мхм, и 2008г. ни убеждаваха, че криза в БГ не може да има, щото сме стабилни

 42. 42 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#36] от "Adam":

  Moje bi ne sym razbrala pravilno,vypreki,che prochetoh i doklada i tablitsite v site na bnb.

 43. 43 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 465 Неутрално

  факт е че резултатите са ок. не виждам вълненията за какво са

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един препатил":

  ++++++++++++++++++++++
  Ако нещата са много розови ,то тогава стават много съмнителни..............

 45. 45 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Асоциацията на банките казва, че банките са наред
  И за подобна безсмислица, сте употребили бутоните на клавиатурата?
  Какво друго очаквахте да каже?
  Няма ли някой да покаже методологията на тези "стрес-тестове"? Че сериозността на съпротивата срещу влизането ни в банковия съюз (където ще има истински стрес-тестове) показва че май сме си "нормални" само по български критерии. А тях ги знаем - банките на годината фалират (без да има виновни разбира се)

 46. 46 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#43] от "tmax500":

  Вълненията са че и според междинното оценяване, училищата са наред, ама учениците са неграмотни, като дойде матурата. Ти схвани връзката сам.
  Слуховете са че документите, които са искани от (някои) банки са непълни и не е проверявано дали са верни.

 47. 47 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Видя се, че реално всичко което се говореше по адрес на банките и банковата система, че са нестабилни и т.н. не е вярно. Хората, които го говореха сега припяват мантрата, че БНБ не си е свършила работата. Ако бяха дошли от ЕЦБ и за тях същото щяха да говорят. Реално разпространителите на слухове и внушения за фалити, сега трябва да бъдат линчувани публично и никоя медия да не им отразява или публикува материалите.

 48. 48 Профил на hrpankov
  hrpankov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Орешарски, Орешарски! Къде си Орешарски?? Кой да му каже на това Юпи дека народът се готви за нов КТБ-екзит ! Доказателство ли ? Дъ пажалуста ! Бум в продажбите на недвижимости на сей ден !!! Анадъм бре, кехая!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK