Eлектрозахранването и достъпът до хотел "Маринела" са спрени след поредната проверка

Eлектрозахранването и достъпът до хотел "Маринела" са спрени след поредната проверка

© Юлия ЛазароваKъм момента не се извършват строителни и монтажни работи в хотел "Маринела" в София (известен като Японския .- бел. ред.), на строежа няма работници и механизация, но той продължава да е захранен с електрическа енергия.


Това е установила поредната съвместна проверка днес на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Главна инспекция по труда (ГИТ), съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проверката на място вчера показа, че незаконното дострояване на хотела продължава.


Електрозахранването на обекта днес е било прекъснато от служители на ЧЕЗ. Електротаблото е запечатано с отличителни знаци на ДНСК. Ограничен е достъпът до строежа, като на подходите са поставени ограничителни ленти на ДНСК.
Със заповед от 16 май на началника на Регионалния отдел "Национален строителен контрол" надстрояването на едноетажно тяло на хотела беше спряно. Заповедта има предварително изпълнение и следва да се спазва, въпреки че се води съдебно производство по обжалването й. За установеното при проверките през юни неизпълнение на заповедта срещу нарушителите са образувани три административнонаказателни производства.


За продължаващото неизпълнение на заповедта на 28 юли от ДНСК са изпратени нови покани за образуване на поредни административнонаказателни производства срещу нарушителите.


От ДНСК е отменена и заповед за допълване на разрешението за строеж, издадена на 04.05.2016 г. от главния архитект на район "Лозенец". Както разрешението за строеж, така и заповедта за допълването му са издадени от некомпетентен орган.


Строежът е втора категория, а няма предоставени правомощия от главния архитект на Столична община на главните архитекти на районите да издават строителни книжа за строежите от първа, втора и трета категория. Отмяната на заповедта за допълване на разрешението за строеж е влязла в сила.


Тъй като разрешението за строеж е нищожно, но е влязло в сила и не може да бъде отменено служебно от ДНСК, е подаден сигнал до прокуратурата за протестирането му пред началника на Регионалната строителна дирекция в Югозападен район, който може да отмени разрешението за строеж по протест на прокурора.


Разрешението за строеж е протестирано от прокуратурата пред Административен съд - София. На 13 юли по делото е постановено определение за изпращане на протеста по компетентност до началника на РДНСК - Югозападен район. Определението е обжалвано от собственика на строежа и не е влязло в сила. Поради това протестът все още не е изпратен в регионалната дирекция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK