Несигурната среда и слабите поръчки продължават да спъват бизнеса

Несигурната среда и слабите поръчки продължават да спъват бизнеса

© Цветелина НиколаеваПрез август общият показател на бизнес климата остава приблизително на равнището си от юли. Подобрение на стопанската конюнктура има в промишлеността и сектора на услугите, докато понижение на показателя се отчита в строителството и търговията на дребно, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се повишава с 0.7 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност се запазва, но прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.


Основните пречки за развитието на бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 47.3 и 25.5% от предприятията.
По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Строителство. През август съставният показател "бизнес климат в строителството" се понижава с 3 пункта, което се дължи на влошените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно мненията им за строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, са по-неблагоприятни.


Факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността на предприятията, остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, като анкетата регистрира засилване на негативното им влияние.


По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" намалява с 1.9 пункта спрямо юли в резултат на изместване на оценките на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията от "добро" към "задоволително" (нормално за сезона). Същевременно обаче оценките им за обема на продажбите през последните три месеца се подобряват, като се регистрира и лек оптимизъм в очакванията им за следващите три месеца.


Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да бъдат най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса.


По-голяма част от търговците очакват продажните цени да запазят своето равнище през следващите три месеца.


Услуги. През август съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 1.3 пункта, което се дължи на подобрените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги, както и очакванията им за следващите три месеца обаче са по-резервирани.


Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, остават конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда.


За продажните цени преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Разстроено

  То па един бизнес!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  завиждат ни и турци, и румънци, и гърци, даже от герберските фенчета се прокрадва идеята, че и немците започнали да ни завиждат

 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Весело

  Всички ни завиждат, ние сме супер! Много злоба!
  Боеко ще ни оправи!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1140 Весело

  Несигурна среда... Ама нали ни надуха главите до пръсване с мантри за стабилност и разни завиждащи съседи?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Средата е сигурна само за Боко Т е неговата шайка.
  Имат милиариди да си купят всичко

 7. 7 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Корупцията и съдебния произвол, разбира се, не спират. Инак, каква е тая несигурност? И уж стабилност, а пак все нещо несигурна стабилност. Това ще да е роден принос.

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Без поръчка от Баце, нема бизнес.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5396 Неутрално

  Целогодишно управляващите отклоняват вниманието от вътрешните неуредици в държавата ни и ни плашат с мигрантите.От време на време "пуснат" някоя мижава статийка с много цифри, които да те пообъркат.Всичко е да намалят натиска върху управлението и по-лесно да си въртят далаверите.

 10. 10 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#9] от "pet_fire":

  +++++++++

 11. 11 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 507 Неутрално

  За всички сектори по горе,започват с "Несигурната икономическа среда".
  Е нали Тиквун е от 2009 година почти еднолично-нали имаме "стабилност" ?

 12. 12 Профил на mcv
  mcv
  Рейтинг: 225 Гневно

  То за хората няма сигурност, а за бизнеса не е за приказване... Всички лостчета на властта се използват като бухалки за бой по честния , нечестния е част от системата, той има обикновено политически или друг гръб.

 13. 13 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1038 Любопитно

  Тия, с числата, каква работа точно вършат?

 14. 14 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Явно негласният извод от доклада е просто тъпчене на едно място. Е, все пак е по-добре от рецесия, а и такова положение може да се представя по медиите, като стабилност и едва ли не напредък. Изглежда статуквото толкова си може -- да поддържа равнището, макар и снишавайки се.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 15. 15 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Весело

  Бизнеса да не са олигофрени (перефразирам един от шефовете на бизнес организациите)? Къде я видяха тази несигурна среда?
  Само стабилност и видими резултати има в България, откакто ни огря слънце откъм Банкя.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 16. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#14:"Божикравов"]Е, все пак е по-добре от рецесия[/quote]
  Показателят за търговия на дребно е минус 1.9% което си е предпоставка за рецесия (ако продължи да е такъв и в следващите два месеца)

 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Предвид двете войни близко до нас в които ни натопиха съюзниците и на това което става с икономиката, трябва да викаме "берекет вересин"!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  До коментар [#9] от "pet_fire":

  Към Вашия коментар мога да добавя само думи на германския дипломат Шрамайер в интервюто му за "Дойче Веле" "А ако спрат да пристигат европейските пари – как ли ще живеят тогава България и нейните олигарси?"

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 19. 19 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Тиквите ферментираха.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Баси..., несигурност в стабилността! Или стабилност в несигурността...?!
  Държава не остана, която да не сме разминали, както ни убеждават ГЕРБ-аджиите! Вече даже и ни завиждали! За капак, несигурност, ха сега де!
  Естествено, с най-ниски доходи в цяла Европа! Но това, не трябвало да ни притеснява... Това било стратегическо конкурентно предимство! Само дето и китайците работят, за повече пари от нас!

  Бивш tww09306483.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Който изнася и не зависи от държавни поръчки е добре.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 23. 23 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 236 Неутрално

  тия / бизнесмен-милиционерите/ ги бива само да се изживяват като диктатори , за какви икономически среди говорят ? или са си взели по наем журналисти да ги възпяват

 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 579 Неутрално

  "Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да бъдат най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса"
  Струва ми се, че конкуренцията би трябвало да бъде стимул за развитие, а не на стагнация. Това е пазарната икономика, при нея свободната конкуренция е двигател на прогреса. А сега ни я сочат като един от прътовете в колелата на бизнеса.На калпав бизнес и конкуренцията му пречи.

 25. 25 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 279 Неутрално

  При този болшевишки монополизЪЪм, налаган от дупетати, бг бизнесмени и администрация, винаги бизнеса е прав а потребителя виновен.Докато не се пуснат наистина европейската и американска конкуренция( а не путинската и ердоганската) ТОВА Е, товарищи ефендита.

 26. 26 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#22] от "mr. wonderworld.":

  Да, и за него всеки де

 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1881 Любопитно

  В големите системи всичко е свързано - несигурността спира и потребителите да консумират, това спира и бизнеса, това спира и хората да се обвързват в брак и да раждат нови потребители. Сигурността е елемент и на националната сигурност, и на пазара.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#22] от "mr. wonderworld.":

  Да, и за тези хора всеки ден се приемат нови наредби и подзаконови актове с цел да му ограничат бизнеса или да му вземат все по-голяма част от приходите...

 29. 29 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Ега и бизнеса е тоя, дето разчита на държавна поръчка, за да живее. Всичко е връзкар-роднина-милиционер-съкилийник по обществените поръчки и европрограмите.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#16:"stanislavdi"]Показателят за търговия на дребно е минус 1.9% което си е предпоставка за рецесия (ако продължи да е такъв и в следващите два месеца) [/quote]

  "Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" намалява с 1.9 пункта спрямо юли в резултат на изместване на оценките на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията от "добро" към "задоволително" (нормално за сезона)"

  Нормално за сезона,икономист.

 31. 31 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Спират еврофондовете и 95% от бизнеса умира. Е*ем ти и бизнеса, и държавата, дето създава тази бизнес среда, и мат'ряла, дето си избира тия управници.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Любопитно

  До коментар [#1] от "Храбър":

  +++++++++++++++++++++++++++
  Гледа само да укрива данъци и да кара хоарата да бачката без пари!И после хората като нямат пари как да вървят нещата?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK