Драги очаква Брекзит да засегне еврозоната през следващите две години

Драги очаква Брекзит да засегне еврозоната през следващите две години

© Ralph Orlowski, ReutersЕвропейската централна банка (ЕЦБ) повишава леко прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната през тази година, но е по-малко оптимистична за растежа през 2017 и 2018 година. Това заяви днес ръководителят й Марио Драги, цитиран от световните агенции. Очаквано банката не промени лихвите си.


За 2016 г. очакванията на банката за икономическия растеж на общия валутен съюз са повишени до 1.7 на сто спрямо 1.6 на сто, посочени в прогнозата от юни. За следващите две години обаче експертите залагат на растеж от 1.6 на сто спрямо 1.7 на сто по-рано.


Институцията очаква икономиката на еврозоната да нараства с "умерен, но стабилен темп", заяви европейският централен банкер.
Плановете на Великобритания да излезе от Европейския съюз ще окажат натиск върху растежа на еврозоната, каза Драги, цитиран от ДПА.


Все още няма яснота за времето, което ще отнеме на Великобритания да напусне евросъюза, нито реално са започнали разговори по въпроса.


ЕЦБ понижи очакванията си за инфлацията през идната година от 1.3 на сто до 1.2 на сто, което може да засили доводите за увеличаване на паричните стимули, за да бъде приближен показателят до целеното равнище от малко под 2 на сто.


Инфлационните очаквания за 2018 г. остават без промяна на ниво 1.6 на сто. За текущата година се очаква инфлацията да остане ниска - едва 0.2 на сто.


По думите на Драги ЕЦБ освен това проучва как евентуално би могла да промени програмата си за изкупуване на активи, която на днешното заседание реши да запази в обем 80 млрд. евро месечно.


Мнозина анализатори очакват програмата да бъде удължена и след март 2017 година, когато трябваше да приключи според първоначалния план, допълва "Ройтерс".


Въвеждането на структурни реформи от правителствата трябва да бъде значително ускорено, за да се понижи структурната безработица и да се стимулира растежът, отбеляза Драги, цитиран от "Асошиейтед прес".


Правителствата от еврозоната, които имат капацитет да харчат повече, трябва да го направят, допълни той.


Банката остави днес без промяна водещите си лихви на исторически минимални равнища, докато обмисля следващите си ходове в борбата с трайно ниската инфлация и се опитва да гарантира, че икономиката на еврозоната ще продължи да нараства.


Институцията запази нулевото равнище на основната лихва по рефинансиране, а лихвата за депозитите на банките остава минус 0.4 на сто.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6527 Неутрално

  Като при развод по съгласие лека-полека ВБ се изнася ...
  Ако използваме старата терминология на Карл Шмит, метафорично англосаксонската цивилизация е корабът, докато Европа е домът. Корабът е клатушкащ се, винаги пътуващ нанякъде, той не е закотвен във времето и пространството със съюзници. Той има само собствените си интереси, интересът за оцеляването на кораба и неговия екипаж. Докато сушата или домът, това е съвършено друго нещо. Не може да се измести, далеч по-трудно е. В този смисъл британците вдигнаха котва и се отделят.
  Да му мислиме ние....

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Една друга островна държава, Япония в 16 страници предупреждава Веикобритания от последствията от Брекзит.
  http://www.mofa.go.jp/files/000185466.pdf

  "There are numerous Japanese businesses operating in Europe, which have created 440,000 jobs. A considerable number of these firms are concentrated in the UK. Nearly half of Japanese direct investment intended for the EU in 2015 flowed to the UK ... we strongly request that the UK will consider this fact seriously and respond in a responsible manner to minimise any harmful effects on these businesses."

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  В последните няколко дни, няма новини как върви подготвянето на отделянето на Великобритания от ЕС...!
  Уж много бързаха и щяха да задействат клаузата веднага, сега се оказа, че искали специално отношение за в бъдеще, само дето не казват, в името на какво...!

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Весело

  "Все още няма яснота за времето, което ще отнеме на Великобритания да напусне евросъюза"

  Май взе да става ясно - колкото по-късно, толкова по-добре.

 5. 5 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  "В този смисъл британците вдигнаха котва и се отделят"

  Тц. Референдумът беше неуспешен блъф на свръхамбициозния Камерън (помияра Фараж изобщо не го броим). Сега британските политици правят кризисен мениджмънт като просто тупат топката. Ясно им е, че в днешният свързан глобален свят ако сами се отрежат от мощен съюз като ЕС ще глътнат яко вода. Нямат абсолютно нищо уникално, дори и финансовите им на практика световни институции не са най-силната комбинация карти в играта, която са били миналия век.

  Use your Illusion
 6. 6 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#5] от "evlampi":
  Британците с извинение се изсраха на метеното с референдума и сега се чудят как да отиграят достойно ситуацията. На практика обаче нямат печеливш ход.

  Мога да се обзаложа 10:1, че няма да подадат искането за отделяне въобще и 100:1, че това няма да стане до 5 години след референдума!

  Излязат ли от ЕС, ще се разпадне ВБ.

  @)----,--'--
 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  До коментар [#3] от "tww09306483":

  Ами сега на Островът министрите пишат стратегии по нареждане на Мей и вече е ясно ,че нещата ще се проточат с години....................!

 8. 8 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 104 Неутрално

  Ако Брекзит-а се случи е неминуемо да има икономически и финансови последици и за двете страни в раздялата. Но нека първо да се случи.

 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Дали няма да ни засегне по-скоро. Интересно кога британците ще престанат да пускат в касичката.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2126 Весело

  До коментар [#9] от "Алф":

  "Интересно кога британците ще престанат да пускат в касичката"

  Ами най-доброто на което могат да се надяват вън от ЕС са условията на Норвегия.

  Ама тогава ще пускат ПОВЕЧЕ в касичката.

  След като играч като Камерън е като препикано мушкато, начи му е ясно колко зле се получи блъфа

  Use your Illusion
 11. 11 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#10] от "evlampi":

  Хитрата сврака с двата крака.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10407 Неутрално

  Излизането се затегна, и двете страни ще пострадат от тази неяснота

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Баси, кризата се точи втора петилетка и пита за трета. От 2008 насам не са помирисвали растеж от 2% поне. Стабилност и благоденствие, ръйш.

 14. 14 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Случващото се не е изненада. Напротив. Европа трябва да стигне до разделение, защото иначе няма как да се осъществи планът за Нов световен ред. Според него трябва да има десет зони, като Западна Европа е една от тях, а Източна да се присъедини към Русия и да стане част от Евразия.

  http://www.poslednitedni.info/uploads/1/1/8/8/11887903/3157255.jpg

  Когато това стане, ще се стигне до последните детайли в земната история, записани в Откровение:

  http://bible.netbg.com/bible/paralel/bible.php?b=revelation&c=17&r=&v1=12&v2=13&vt=1&c1=1&st=&sa=1&rt=2&l=1&cm=2

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 15. 15 Профил на Aequietboni
  Aequietboni
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "лихвата за депозитите на банките остава минус 0.4 на сто"
  А бихте ли се съгласили, че отрицателната лихва по депозитите на банките няма нищо общо с пазарната икономика? Това си е чист прикрит данък, с претенцията, че представлява инструмент за регулиране на паричния пазар. Естествено тежестта на този данък се пренася върху крайните вложители и кредитополучатели. ЕЦБ генерира приходи уж неволно от желанието си да стимулира икономиката. Чиста злоупотреба с монополно положение. Лошото е че това е добро оправдание на банките да поддържат нулеви лихви по депозитите на гражданите и фирмите.

  Ius est ars aequi et boni...
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":


  [quote#1:"karabastun"]Корабът е клатушкащ се, винаги пътуващ нанякъде, той не е закотвен във времето и пространството със съюзници. Той има само собствените си интереси, интересът за оцеляването на кораба и неговия екипаж. [/quote]

  Това е положителната за кораба страна, но да не забравме, че морските пътешествия крият и някои рискове и кораба може и получи пробойни и пътниците в него да глътнат и студена/солена водица.
  Така че на къде ще хване и какъв курс ще държи или все пак ще предпочете да е на котва в сигурно пристанище, предстои да видим.
  Поне засега, нещо не бързат да вдигнат котва, а и част от мишлетата, вече обмислят как да го напуснат.

 17. 17 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Драги очаква Брекзит да засегне еврозоната през следващите две години
  Драги още прави прогнози на кафе и разказва по медиите истории да заспиш прав -въпросът е"до кога"

 18. 18 Профил на tubingen
  tubingen
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Преди 27 год. СИВ се разпадна,отделните страни тръгнаха по собствен ,самостоятелен път , малко след това се разпадна СССР- 15-те републики тръгнаха по собствен,самостоятелен път, две год. по-късно се разпадна Югославия , отново отделните републики тръгнаха по собствен път.
  Разпадането на всяка една от тези общности бе болезнено за всички нейни членове, а днес се оказва,че всички са спечелили .
  Има ли причина този път нещата да са различни?
  Разбира се,че ЕС и Великобритания ще бъдат засегнати, и това е очевидно за всички, като вероятно в дългосрочен аспект няма да има губещи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK