Компания без бизнес история приватизира дипломатически имоти за 8.5 млн. лв.

Компания без бизнес история приватизира дипломатически имоти за 8.5 млн. лв.

© Georgi KozhouharovНовоучредена старозагорска компания, чиято дейност е реклама в интернет, е официалният купувач на дипломатическия клуб "Бояна" заедно с още три имота в столичния квартал "Изток". Продажбата на Агенцията за приватизация е за 8.5 млн. лв., а фирмата купувач е регистрирана преди по-малко от година от трима млади старозагорци с капитал 3 лв., съобщава "Капитал".


Атрактивният пакет от имоти привлича интереса само на двама кандидати, единият внася депозит, но странно не се явява на търга. Според публикация на clubz.bg зад сделката стои интерес на Делян Пеевски, като цитира правителствен източник. Това поне на този ранен етап не може да се докаже с документи. Връзка на депутата се открива и с втория кандидат в търга, отбелязва "Капитал".


Фирмите "Май риал естейт" (свързана със строителната "Джи Пи груп"), софийската "Приор" и старозагорската "Ексклузив уеб дизайн" са единствените, чието внимание е привлечено от търга на агенцията. Последните две внасят депозит от 1.2 млн. лв., но в деня на търга "Приор" не се явява и така остава един ексклузивен кандидат.
Според публикации в медиите от 2011 г. компанията "Приор" познава дипломатическия имот - печели 10-годишен наемен договор с цена от 14 хил. евро на месец. Дружеството е собственост на Христо Кацаров, който участва и в строителната фирма "Валекс". В края на управлението на тройната коалиция компанията получил огромен договор за строителство на съдебна палата във Варна за почти 100 млн. лв., но проектът беше прекратен, напомня "Капитал".


През "Валекс" се вижда, че Кацаров има връзка с Пеевски. През 2009 г. "Валекс" купува от Любомир Павлов терени, които после продава на свързаното с депутата от ДПС дружество "ИПК Родина 1". На тази земя по-късно ще се изгради новата печатница на Пеевски.


Старозагорската компания е регистрирана от Ванеса Тодорова (на 21 години), която е и управител, Димитър Йорданов (20 г.) и Йордан Йорданов (24 г.). Те дават по един лев, за да регистрират фирмата си, без да ползват услугите на адвокат. На търга в Агенцията за приватизация се явява техният пълномощник Светлана Дамянова Дамянова, която няма участия, не е и регистриран кандидат.


От миналата година старозагорският купувач има сайт, на който пише, че "Основната дейност на фирмата е цялостна интернет реклама на европейско ниво. "Exclusive Web Design" предоставя информация за български фирми и свободно практикуващи лица, които имат възможността да представят дейността си на челни позиции при търсене в Google."


На 28 септември компанията ще трябва да плати цената. Ако не - ще загуби депозита си. Ако плати със собствени или заемни средства, агенцията трябва поиска проверка, но ако е изцяло с банков заем - такава не е нужна, обяснява "Капитал". Парите от сделката, ако бъдат платени, ще отидат по сметка на държавната компания АДИС. После поне част от тях могат да влязат в бюджета като дивидент.


По информация на "Капитал" депозитите за участие са били преведени от Първа инвестиционна банка и СИБанк, като не е ясно кой кандидат коя институция е ползвал.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK