До края на годината България ще плати 400 млн. евро на Русия за АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова, министър на енергетиката, архив

© Анелия Николова

Теменужка Петкова, министър на енергетиката, архивДо края на годината ще бъдат платени 400 милиона евро, или основната част от определеното с решение на арбитражния съд в Париж задължение за изработеното оборудване за АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.


На състоялата се вчера работна среща във Варна на междуправителствена комисия на Русия и България този въпрос е бил сред основните обсъждани теми, обясни енергийният министър. Било е решено задължението да бъде платено на няколко транша, като до края на тази година трябва да се изплати основната част от него.


Бъгарския енергиен холдинг (БЕХ) и Националната електрическа компания (НЕК) обаче в момента не разполагат с тези средства и се обмислят различни възможни варианти за погасяването на задължението, допълни Петкова. По думите й след плащането на основната част ще се търси отново споразумение за останалите две вноски.
Освен това българската страна е открила техническа грешка при изчислението на лихвите от арбитража в Париж. Те бяха определени на 82 милиона, но след възражението техният размер ще се намали, смята министърът на енергетиката. Очаква се решението на арбитражния съд по възражението.


Министърът на енергетиката посети днес Мездра и провери на място подготовката на ЧЕЗ Разпределение за зимата. Тя посочи, че сега се проверява готовността за зимата на всички електроразпределителни дружества в страната и на Електроенергийния системен оператор, като резултатите от проверките ще са готови до края на месеца.


Теменужка Петкова припомни, че преди месеци жителите на седем села в община Мездра, разположени по Искърското дефиле, са подали сигнал за проблем с качеството на електроснабдяването в населените места и чести прекъсвания. Тя допълни, че след проверка от министерството са дадени задължителни указания към електроразпределителното дружество, които са свързани с инвестиции, а срокът за изпълнение изтича в края на септември.


По данни на ЧЕЗ в подмяна и реконструкция на електросъоръжения в района са вложени 200 хил. лева. Ремонтирана е възлова станция в село Елисейна и обновен алтернативен електропровод. Въведено в експлоатация е модерно съоръжение за бързо локализиране на аварии и тяхното отстраняване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK