Шофьорите на таксита ще преиздават удостоверенията си без изпит

Шофьорите на таксита ще преиздават удостоверенията си без изпит

© Юлия ЛазароваТаксиметровите водачи ще преиздават удостоверенията си, без да полагат изпит. За това се договориха министърът на транспорта Ивайло Московски и представители на таксиметровия бранш, съобщиха от ведомството.


Към момента съществува изискването след изтичането на петгодишната валидност на удостоверението за водач на лек таксиметров автомобил шофьорите да преминават отново на изпит.


От бранша изтъкнаха, че подобно изискване няма при други професии, поради което е редно преиздаването на документа да става административно, след заплащане на съответните такси. Министър Ивайло Московски заяви, че подкрепя искането на бизнеса и ще разпореди това изискване да отпадне.
Превозвачите поставиха и други въпроси, свързани с тълкуването на законодателството, свързани с организацията на таксиметровата дейност и изискуемите документи, при проверка на водачите и превозвачите.


Московски казал, че трябва да бъдат преразгледани и уточнени понятията в нормативните текстове, които регламентират работата на превозвачите и таксиметровите водачи. Целта е да бъдат избегнати различни тълкувания, което води до затруднение както за контролните органи, така и за бранша. По думите му необходимо е да се създаде механизъм, който да позволи на таксиметровия бизнес да работи и да се развива, както всички други търговски дейности.


Не се посочва кога ще се вземат мерки за поправката на съответните текстове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK