Брюксел още не иска да се ангажира с газовия хъб "Балкан"

Брюксел още не иска да се ангажира с газовия хъб "Балкан"

© Francois Lenoir, ReutersСвързаността на газовата мрежа на България и Европа и модернизираната инфраструктура са по-важни от отделни проекти за строежи на газопроводи. Това е актуалната позиция на Европейската комисия, се разбра от думите на източник от там пред български журналисти в Брюксел.


На практика това означава, че очакваната от България и по-конкретно от премиера Бойко Борисов подкрепа за газовия хъб, наречен "Балкан", от страна на Европейската комисия далеч не е гарантирана.


Проектът за хъб беше оповестен скоро след като от Турция президентът на Русия Владимир Путин обяви, че проектът "Южен поток" през България няма да се осъществи. На по-късен етап премиерът Борисов постави въпроса за това, че на практика заради изискванията на ЕС България губи този проект и поиска като компенсация подкрепа за този хъб. Такава в известен смисъл беше получена при посещение на еврокомисаря по конкуренция Маргрете Вестагер през юни при срещата й с президента Росен Плевнелиев.
Сега обаче излиза, че това не е приоритетен проект от гледна точка на Брюксел. Въпреки това се очаква част от финансирането за предпроектното проучване на хъба да бъде поето от ЕС. През следващите месеци се очаква да се направи анализ, който обхваща рентабилността му, източниците за доставка на газ и маршрутите, по които да минава. Офертите за изготвянето на този анализ ще бъдат отворени през октомври.


В началото на септември проектът за газов хъб беше представен пред потенциални инвеститори, а вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че той е част от националната сигурност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK