Парламентът прие да плати за реактор, който е чайник за старо желязо, обяви Радан Кънев

Парламентът прие да плати за реактор, който е чайник за старо желязо, обяви Радан Кънев

© Надежда Чипева, КапиталДа гласуваме спешно от днес за утре за парите за АЕЦ "Белене", без да имаме цялата нужна информация, значи на всички преговори с "Атомстройекспорт" да отиваме с доброволно свалени гащи, каза днес по БНТ лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той обяви, че държавата е готова да плати парите без да обжалва наложената санкция, като е изпуснала сроковете за това.


Изявлението му беше по повод решението на парламента от сряда да даде 1.2 млрд. лв. на Националната електрическа компания (НЕК), с които тя да плати на руската "Атомстройекспорт" за поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене". От 140 депутати в пленарна зала 132-ма бяха "за".


Радан Кънев подчерта, че народните представители са подкрепили решението да се плати санкцията без да са виждали съдебното решение и самите реактори. Според Кънев не е ясно и дали България има техническа документация за реактора, документи от производителя, които да и позволяват да го използва или да го продаде. "Без тях, той се превръща в един чайник за старо желязо", обобщи депутатът.
Заради ДПС не сме защитени от най-рисковите си съседи


Според лидера на ДСБ е било унизително, че парламентът е обсъждал думите на един руски депутат – Пьотр Толстой, който обяви, че Русия ще купи България. "Проблемът не е с този човек, които се държи като луд, а не е луд, а че руската дипломация разглежда това заселване като форма на колонизация", поясни Кънев.


Той смята, че се стига до това положение, защото България не е правова държава, която може да гарантира защита на собствеността и да отграничи собствеността от суверенитета. "В ДАНС - Варна работят два пъти по-малко хора отколкото са по щат. Руското и турското направление на разузнаването са разбити. Заради влиянието на ДПС в службите, ние не сме защитени от най-рисковите си съседи", посочи Радан Кънев.


По думите му още с първата продажба на БТК на външнотърговската банка на Русия телекомът напрактика е станал собственост на руското разузнаване, а сключената наскоро сделка пак е с кръгове, свързани с ВТБ.


Арестът на кмета на Перущица е медиен пърформънс


В отговор на въпрос, Радан Кънев нарече арестът на кмета на Перущица Ради Минчев, който е от ДСБ, "медиен пърформънс". "Той беше задържан зрелищно за тежко престъпление – подкуп. Два съдебни състава обаче казаха, че няма дори обосновано предположение за подкуп. Има две други обвинения за документни измами, но ако му бяха повдигнали само тях, нямаше да има шоу", каза Кънев.


Той подчерта, че Ради Минчев е невинен и това ще бъде доказано, като кметът на Перущица има пълното основание да говори за репресия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK