Полицията в Лондон разследва бизнеса на новия собственик на ресторант "Крим"

Полицията в Лондон разследва бизнеса на новия собственик на ресторант "Крим"

© Надежда Чипева, КапиталПолицията в Лондон е започнала разследване на компанията на Ружа Игнатова - OneCoin. Тя е с германски паспорт, а от година е и собственик на бившия ресторант "Крим", който ремонтира, за да превърне в своя резиденция.


Британският финансов регулатор съобщава това, за да предупреди потребителите, макар че не е лицензирал дейността на компанията, нито това се налага, но има притеснения за потенциалните рискове пред потенциалните клиенти на Острова. OneCoin предлага възможност за печалба от търговия и копаене на едноименната криптовалута, съобщава "Капитал daily" в днешния си брой.


От краткото съобщение на регулатора не се разбира на какъв етап е разследването, нито срещу кои точно лица е. Изданието припомня, че първоначално сайтът на OneCoin твърдеше, че то оперира през регистрирано в Гибралтар дружество, а сега - в Дубай.
В България, където е централата на компанията, дейността й се води основно през местното "Уан нетуърк сървисес".


Това не е нито първото предупреждение от официална институция, нито първото разследване за OneCoin, което е обвинявано от медии и анализатори в редица страни, че е пирамидална схема. Основание за това дава схемата на работа за привличане на нови членове за копаене чрез различни бонуси. Компанията би отговорила на дефиницията за Понци схема, ако с постъпленията от новопривлечените членове изплаща бонуси на старите, но това е трудно за доказване.


Извън "Уан нетуърк сървисес" в България има още около дузина компании, свързани с Игнатова, част от които притежавани от майка й Веска. През някои от тях в последните две години бяха направени имотни покупки за над 35 млн. лв., сред които и тази за бившия вече ресторант "Крим" и къщата на бившия кмет на София Димитър Моллов срещу Народното събрание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK