Кабинетът одобри нови изисквания към ръководителите на пенсионноосигурителни дружества

Кабинетът одобри нови изисквания към ръководителите на пенсионноосигурителни дружества

© Георги КожухаровМинистерският съвет одобри изменения и допълнения в Кодекса за социално осигуряване, с които се изисква членовете на управителните и контролните органи на пенсионноосигурителните дружества да имат подходяща професионална квалификация, опит и добра репутация. Изрично се постановява, че в рамките на системата за управление на дружествата се създават определени ключови функции, които се осъществяват от специализирани служби и звена.


Предложените изменения са част от действията по засилване на надзора и регулациите в областта на небанковия финансов сектор, залегнали като мярка в Националната програма за реформи, изготвена в рамките на засиленото наблюдение на икономическите политики в Европейския съюз.


По отношение на инвестициите със законопроекта се предоставят на пенсионноосигурителните дружества по-добри възможности за диверсификация при инвестиране на активите на пенсионните фондове чрез разширяване кръга на допустимите финансови инструменти, като се въвеждат необходимите ограничения и лимити на инвестициите с цел намаляване на риска.
За да няма конфликт на интереси и за ограничаване на възможностите за сделки със свързани лица, се предлагат промени, като съществуващите забрани за инвестиране във финансови инструменти, издадени от пенсионноосигурителното дружество и свързани с него лица, се допълват със забрана за инвестиране и във финансови инструменти, издадени от лица, които са част от група, в която пенсионноосигурителното дружество е дъщерно дружество.


Освен това не се разрешава придобиване от пенсионните фондове на активи от лица - част от група, в която пенсионноосигурителното дружество е дъщерно дружество, и придобиване от такива лица на активи, собственост на фондовете.


Прецизират се изискванията към финансовите отчети на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове, като се въвеждат допълнителни изисквания към техния одит, включително задължение на одиторите да информират надзорния орган за определени обстоятелства, които са им станали известни в хода на одита.


Предлагат се и разпоредби, насочени към облекчаване на режима на промяна на участието и прехвърляне на средства на осигурените лица от един в друг съответен фонд за допълнително пенсионно осигуряване.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Това добре, особено ако се прилага и спазева, ама с доходността какво (може) да се направи, защото в последните години там е пълна скръб, а без доходност, за какво човек да си дава парите.

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5699 Неутрално

  Закъсняли са мерките според мен. Каквото и където трябва е "инвестирано". Едни пари никога няма да се върнат в пенсионните фондове.

 3. 3 Профил на idr46470833
  idr46470833
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Подходяща професионална квалификация трябва да се изисква и за всяка заемана длъжност- особено в държавните структури на икономическата сфера.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Неутрално

  Всичко е направено като за новия Цв. Василев

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK