Правителството проучва възможностите да обжалва решението на арбитража за АЕЦ "Белене"

Бойко Борисов и Теменужка Петкова

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Борисов и Теменужка ПетковаПравителството проучва възможностите за обжалване на решението на Арбитражния съд при международната търговска палата в Женева по спора за изработеното оборудване за АЕЦ "Белене". През юни арбитражът определи, че Националната електрическа компания (НЕК) следва да изплати на руската "Атомстройекспорт" 1.2 млрд. евро заради поръчаното от България оборудване, от което страната на практика се отказа през 2012 г. с решението си да спре проекта.


"Министър-председателят Бойко Борисов възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да изиска писмено становище от "White and Сase" (международното адвокатско дружество, което представляваше НЕК пред арбитража – бел.ред.), в което да бъдат изложени мотивите относно възможността или невъзможността за обжалване на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото между "НЕК" ЕАД и "Атомстройекспорт" във връзка с проекта "Белене", се казва в съобщение на правителствената информационна служба.


Становището ще бъде предоставено на парламентарните групи в Народното събрание.
Днес Народното събрание одобри на второ четене отпускането на държавен заем, с който НЕК да се разплати с руската "Атомстройекспорт". Според закона НЕК ще получи безвъзмездна финансова помощ от държавния бюджет. Средствата обаче ще бъдат предоставени при условие, че Европейската комисия разреши държавната помощ.


Преди две седмици министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че България претендира, че лихвата по дълга за АЕЦ "Белене" към руската страна е изчислена неточно от международния арбитраж и е поискала сумата да се намали.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK