Заради малки шансове за успех НЕК не е обжалвала решението за реакторите на "Белене"

Заради малки шансове за успех НЕК не е обжалвала решението за реакторите на "Белене"


Сроковете за обжалване на решението на Арбитражния съд при международната търговска палата в Женева за оборудването на АЕЦ "Белене" са изтекли. Националната електрическа компания (НЕК) не е обжалвала, тъй като според адвокатите ѝ възможностите за решение в нейна полза са малки, а процесът би струвал още повече пари. Това становище изразява международната адвокатска компания White and Сase, която представляваше НЕК пред арбитража, изпратено до енергийния министър Теменужка Петкова и изпълнителния директор на НЕК. Документът бе разпространен от правителствената информационна служба късно тази вечер.


"Основанията за обжалване на арбитражно решение съгласно швейцарското право са много ограничени. Освен това на практика швейцарските съдилища рядко признават обжалвания. Ние прегледахме възможните основания за обжалване на решението в Швейцария и представихме своето мнение на НЕК. Въз основа на това мнение НЕК реши да не обжалва решението и срокът за обжалване изтече", се казва в становището.


Адвокатското дружество посочва, че евентуално обжалване би включвало определени разходи, както и риска от това да се заплатят разходите на другите страни в случай на загуба на новото дело. "Освен това лихвата щеше да продължи да тече и по време на производството по обжалването", се казва още в писмото. В него е представена подробна разбивка на исканите от "Атомекстройспорт" суми, както и на тези, които арбитражът е приел, че НЕК следва да изплати на руската компания и съответните лихви. Адвокатите добавят, че през юли НЕК е подала искане за коригиране на решението, посочвайки седем грешки. "Атомстройекспорт" е приела четири от посочените грешки и всяка една ще намали сумата, която НЕК дължи.


Адвокатската кантора посочва още, че към днешна дата руската компания не е подавала производство за принудително изпълнение на решението на арбитража в България или на друго място. Смята обаче, че е вероятно тя да повдигне производство по силата на Нюйоркската конвенция за изпълнение и признаване на чуждестранни арбитражни решения. Конвенцията, подписана от София и Москва, предвижда, че съдии от национални съдилища са задължени да привеждат в изпълнение представените им чуждестранни арбитражни решения в повечето случаи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK