Областните управители да се разпореждат само с имоти под 10 хил. лв., предвиждат промени

Областните управители да се разпореждат само с имоти под 10 хил. лв., предвиждат промени

© Министерство на регионалното развитиеМинистерството на регионалното развитие и благоустройството готви предложения за промени в Закона за държавната собственост, с които да се ограничи правото на областните управители еднолично да се разпореждат сами с имоти държавна собственост на стойност над 10 хил. лв.


Законопроектът с предлаганите изменения бе представен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на заседание на Консултативния съвет в областта на проектирането, строителството и инвестиционния процес днес, съобщиха от ведомството.


По думите на Павлова, цитирана от пресцентъра си, целта на предложението е областните управители да могат да сключват сделки с държавни имоти над посочената стойност само след консултация с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, както е за всички видове държавна собственост.
"По този начин в бъдеще ще се предотвратят сделките по чл. 45 А, както стана със земята под "царските конюшни", отбеляза Павлова.


Допълнителните изменения целят да гарантират държавната собственост, а основанията за промяна са както непопулярните разпоредителни действия с държавни имоти, така и нуждата от синхронизацията на Закона за държавните помощи със Закона за държавната собственост.


Сега областните управители имат възможност да продават без търг и контрол държавния дял на имоти в съсобственост, както е при "царските конюшни". Това вече няма да може да е безконтролно. Базовата цена от 10 хил. лв. по данъчната оценка на имотите е основна за Агенцията за приватизация, като специализирано звено, което се занимава с разпореждане с държавни имоти и има необходимия капацитет.


Това ще е от полза за областните управители, за да не допускат грешки при осъществяването на сделки. Промените предвиждат и премахване на възможността собственикът на земята да изкупи без търг сградите, когато са в режим на съсобственост, допълват още от ведомството.


На днешното си заседание Консултативния съвет в областта на проектирането, строителството и инвестиционния процес към министъра на регионалното развитие и благоустройството разгледа предложения за промени в Закона за устройството на територията, Закона за устройството и застрояването на Столична община, Закона за регионалното развитие и Наредбата за условията, реда и сроковете за изготвяне, съгласуване, приемане, актуализиране и изпълнение на концепцията и схемите за пространствено развитие.


Промените в Закона за устройството на територията предвиждат облекчаване на срокове, отпадане на процедури и разписване на по-ясни правила, съгласно плана за действие на Министерския съвет по привеждане на законите в съответствие с изискванията за облекчаване на гражданите и бизнеса.


С предложенията се цели въвеждането на срокове за изпълнение на някои процедури, където са липсвали, като например срок за съобщаване на изготвени подробни устройствени планове. На много места има случаи на забавяния на обявяванията без мотиви и аргументи, затова се цели ускоряване на процеса. В


ъвежда се и срок на действие на издадените разрешения за Общи устройствени планове и техни изменения, защото в много случаи има злоупотреби с прекомерно забавяне до окончателното им приемане.


Другият пакет мерки цели облекчаване на изискванията за Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), както и премахване на изискването на процедури за смяна на предназначението за някои видове имоти от 4 и 5 категория, което в момента е пречка за гражданите. Намаляват се и сроковете за издаване на разрешение на строеж за по-ниска категория строежи, които се издават от кметовете. Категориите също се променят, като се предлага тези от 1 до 3 да се обединят и др.


Предлаганите промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община бяха представени от Главния архитект на София арх. Здравко Здравков, който обобщи, че промените целят да осъвременят закона, който е приет преди 10 години в условията на "бум" в строителството, последван от финансова криза. "Всичко това доведе до проблеми, с които не се бяхме сблъсквали до момента, като например сградите, които генерират сериозен поток от автомобили и хора, които водят до проблеми за цялата градска среда", заяви арх. Здравков.


Сред предложенията са въвеждането на нови инструменти като Наредба за градска среда, която създава механизми за визията на градската среда, като изглеgда на фасадата на сградите, архитектурния ансамбъл и градския дизайн.


Със Закона се създават и подзаконови нормативни актове за изисквания за отстоянията между сградите в жилищните комплекси, тъй като сега има условия за много близко застрояване, което поражда конфликти. Внася се и цял пакет за озеленяването на столицата и терените за озеленяване в жилищните комплекси, въвеждане на облекчен режим за строителство на спортни площадки за хора под 12 г. и др.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  юрош на еФтините апартаменти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Областните управители се разглеждат като безотговорни деца ? или това е продължение на политика рип ветропоказател

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Закривай тези хранилки на партийни бездарници и развъдници на шуробаджанашки отношения и интриги.

  No Pain No Gain
 4. 4 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 300 Неутрално

  А ако разделят имота на "обособени части" на стойност под 10 хиляди, какво правим? Видяхме как забранени за приватизация имоти спокойно се продават по този начин. По-скоро тази вратичка трябва да се затвори, а не да се слага таван на стойността.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 5. 5 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Отново тъпотии.....от крадецът няма спасение......

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Весело

  Как се нарич система, при която- [quote#0:"статиа"] Областните управители да се разпореждат само с имоти под 10 хил. лв., предвиждат промени[/quote] ? демо-КРАДЦИ КРАДЦИ КРАДЦИ-я

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Готвените промени от МРРБ не са дастатъчни. За да няма грижи с тях, областните управители трябва да могат да се разпореждат единствено със средствата необходими за закупуване на тоалетна хартия за нуждите на областната администрация.
  В демократична държава, за каквато БГ претендира че е, областните управители, трябва да се избират пряко от гражданите, а не да бъдат назначавани от министър - председателя.

 8. 8 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Всичко даваме,за да продаваме!Над и под масата!

 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално
 10. 10 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1076 Любопитно

  Не 10 000, а 1 000 лв. да е, пак ще се намерят хитреци. Пък като знаят, че Темида освен сляпа е и глуха и няма....
  Като деца играехме на настъпванка, а обувките на наивниците винаги бяха кални....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 11. 11 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 754 Неутрално

  За всичко над 10 хиляди - в Росенец или Банкя

 12. 12 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 221 Неутрално

  10 000 лева?
  За толкова пари това какъв недвижим имот трябва да е: курник или нужник?

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Аз пък въобще не разбирам, защо трябва да има такава институция с един куп чиновници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK