Фирма на Петър Диков кандидатства за обществена поръчка на Столичната община

Фирма на Петър Диков кандидатства за обществена поръчка на Столичната община

© Юлия ЛазароваБившият главен архитект на София Петър Диков кандидатства за обществена поръчка на Столичната община, пише "Капитал", като цитира информация на "Медиапул". Търгът за близо 600 хил. лв. е за обновяване на Плана за устойчива градска мобилност за близо 600 хил. лв. Консорциумът с участие на новосъздадения (в края на миналата година) от архитект Диков "Институт за градско планиране" АД е един от четирите явили се на конкурса кандидати.


Поръчката е за план, който да представи проучвания и предложения за свързаност на транспорта в столицата до 2035 г. София вече има един подобен документ, изготвен през 2010 г. от британската консултантска компания "Мот Макдоналд" срещу 2.3 млн. лв., отбелязва "Капитал".


Изданието обръща внимание на казуса, че арх. Диков участва в обществени поръчки на Столичната община, въпреки че според Закона за предотвратяване на конфликт на интереси не би следвало. Според нормата "лицата на публични длъжности, които включват провеждането на обществени поръчки, нямат право да участват в такива пред същата институция в продължение на една година след освобождаването си от длъжност".
Комисията в Столичната община, която заседава по обществената поръчка за нов план за устойчива градска мобилност, все още не е публикувала официалното си решение по казуса.

Новата компания на Петър Диков е създадена на 9 декември миналата година - по-малко от месец след като той обяви, че подава оставка от поста главен архитект на столицата. Първоначално той не влиза в управлението на дружеството, но 95% от акциите се държат от Христо Пенчев, който е в управлението на друга фирма на Диков - "Проарх" АД, пише "Капитал". Към април 2016 г. арх. Диков вече притежава 80% от акциите на "Институт за градско планиране".


Два месеца по-късно фирмата на бившия главен архитект на София вече има и спечелена обществена поръчка - в конкурс на община Стара Загора за разширение на парка в кв. "Казански". Първото място в конкурса се възнаграждава с 5 хиляди лева, но след това - още 120 хил. лв. за изработване на инвестиционния проект. За реализацията на строителните работи пък се предвиждат 4 млн. лв.


През април Петър Диков учредява и фирмата "Асилун констръкшън", в която си дели поравно собствеността с Румен Първанов. Първанов е съдружник и в архитектурното студио "А.Д.А.", което спечели конкурси за реконструкция на две централни зони в София - край храма "Александър Невски" и край ул. "Граф Игнатиев", както и за реконструкцията на Женския пазар в София. И трите конкурса бяха организирани по време на управлението на арх. Диков.


В началото на годината бившият главен архитект си е върнал и 69% от собствеността в архитектурното бюро "Проарх". Част от съдружниците му в "Проарх", както и в другата негова фирма - "Проин", участват и в проектантската фирма "Проин плюс", която стои зад новоизникналия жилищен комплекс край "Софиляленд" в Борисовата градина в София.


В състезанието за новата стратегия за градския транспорт на София участват общо четири кандидата: обединенията "Устойчива градска мобилност 2016 – 2035 г.", "Инфрамобилен", "УИГ-София мобилен план" и "Нет-Ай Би Ви-КАП".


Протоколът от отварянето на кандидатите все още не е публично достъпен, въпреки че заседанието се е състояло преди две седмици - на 7 октомври.


В първото обединение влизат компаниите "Трансконсулт 22" ООД и "Институт за градско планиране" АД на Петър Диков. "Трансконсулт-22" и свързани с него дружества са активни участници в обществeни поръчки за проектиране и строителство. Дял от 20% в "Трансконсулт-22" има Адрияна Драганова-Тюфекчиева. Нейният съпруг Юлиан Тюфекчиев е управител на българския клон на "Мот Макдоналд" - фирмата, създала предишния план за устойчива градска мобилност на София.


Сред останалите три кандидата има и българско, и чуждестранно участие. "Инфрамобилен" е обединение между местните "Бим консултинг" и "Инфрапроект консулт". В "УИГ-София мобилен план" влизат британското "УИГ Интернешънъл", "УИГ Консултинг" и "УИГ България". В "Нет-Ай Би Ви-КАП", в което влизат "Нет инженеринг" АД, "Ай Би Ви Хюслер" АД, "ККАП Гмбх" и "Нет инженеринг" ЕООД.

   Коментари (22)
   1. Подредба: Сортирай
   1. 1 Профил на Жълтопаветник
    Жълтопаветник
    Рейтинг: 269 Неутрално

    тоя нещастник превърна София в презастроена кочина, сега план щял да прави за градската мобилност. егати наглеца

   2. 2 Профил на Чоко
    Чоко
    Рейтинг: 551 Разстроено

    Арееееее, империята на злото се завръща. По-силна и по-организирана от всякога.

    Proud to be anonymous!!!
   3. 3 Профил на Ватник
    Ватник
    Рейтинг: 432 Неутрално

    Тия нямат капка срам. Тоя трябваше да е отдавна в затвора. Гнусна държава! Прав е Радан Кънев като казва, че най-големият проблем на беззаконието е неговият деморализиращ ефект върху населението! Но може би те точно това целят? Гръм да го удари!

    Every cradle is a grave.
   4. 4 Профил на zidane
    zidane
    Рейтинг: 660 Неутрално

    "Част от съдружниците му в "Проарх", както и в другата негова фирма - "Проин" участват и в проектантската фирма "Проин плюс", която стои зад новоизникналия жилищен комплекс край "Софиляленд" в Борисовата градина в София."
    -------------------
    както хората простичко викат - Заеби!

   5. 5 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 870 Гневно

    Деба и наглеците ненаяли се !

    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
   6. 6 Профил на Зарзават
    Зарзават
    Рейтинг: 334 Неутрално

    Където е телко пак ще тече, са казали хората....

    Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
   7. 7 Профил на Georgi Yordanov
    Georgi Yordanov
    Рейтинг: 660 Неутрално

    ... е - ето, това: ...„внимание на казуса, че арх. Диков участва в общестевни поръчки на Столична община, въпреки че според Закона за предотвратяване на конфликт на интереси не би следвало. Според нормата "лицата на публични длъжности, които включват провеждането на обществени поръчки, нямат право да участват в такива пред същата институция в продължение на една година след освобождаването си от длъжност"... си абсолютно неопровержим аргумент/факт/основание за отстраняване от процедурата ... и готово!!!

    Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
   8. 8 Профил на Yotce
    Yotce
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Етап 1: Държавен/общински пост, затваряш си добре очите -> капят парички.
    Етап 2: Отиваш в частния бизниес -> изготвяш проекти за оправяне на проблеми, които лично ти си причинили с подписа си -> капят парички.

    Нагла работа, дажи смешно краткият срок от 1 година не можа да устиска, без да бръкне в кацата.

   9. 9 Профил на Индивидуален паметник на културата
    Индивидуален паметник на културата
    Рейтинг: 817 Неутрално

    [quote#4:"zidane"]както хората простичко викат - Заеби![/quote]
    Какво заеби, те си ни рендосват без свян. Но народа е доволен и утре пак ще гласува с глава в облаците.

    Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
   10. 10 Профил на tily_lily
    tily_lily
    Рейтинг: 551 Неутрално

    Каква изненада. Такова нещо не се е случвало досега

    Клептокрацията в действие, серия 5637878.....„

   11. 11 Профил на adventure
    adventure
    Рейтинг: 225 Неутрално

    ако бях един съвестен прокурор в държава с независима прокуратура щях веднага да се самосезирам по данните от тази статия. а колко ли още ще излезе...

   12. 12 Профил на Wizard
    Wizard
    Рейтинг: 660 Разстроено

    Заради тоя елемент, Лозенец прилича на селска тоалетна и сега се натега за парчета от манджата, пак! Баси безочливите гниди!!!!!

    Never underestimate the power of stupid people in large groups!
   13. 13 Профил на evelin_m
    evelin_m
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Де юре, е минала една година, от както е бил на предишната позиция, така, че може да подаде документи !

   14. 14 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 2244 Неутрално

    Гербавата наглост е безкрайна.

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
   15. 15 Профил на evelin_m
    evelin_m
    Рейтинг: 442 Любопитно

    Не го, защитавам, просто казвам какъв е закона. ПРО АРХ говори ли Ви нещо ?

   16. 16 Профил на бай кольо
    бай кольо
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Значи онзи чех, Черни, все пак ще излезе прав?!

   17. 17 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 3919 Неутрално
   18. 18 Профил на testimone
    testimone
    Рейтинг: 279 Неутрално

    "Бившият главен архитект на София Петър Диков кандидатства за обществена поръчка на Столичната община..."

    Ми що не, след като Централния софийски затвор не успя да подпише няколкогодишен трудов договор.

   19. 19 Профил на testimone
    testimone
    Рейтинг: 279 Неутрално

    [quote#3:"Ватник"]Прав е Радан Кънев като казва, че най-големият проблем на беззаконието е неговият деморализиращ ефект [/quote]

    А самия Радан=Великият Морализатор, #байхОй

   20. 20 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8024 Неутрално

    Той разбира от далавери, как няма да иска да се възползва.

   21. 21 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5150 Неутрално

    Правиш условията за конкурса и после го печелиш

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
   22. 22 Профил на Траян
    Траян
    Рейтинг: 346 Неутрално

    Този колко години гуши яко? Малко му е било очевидно.

   За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
   С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK