Световното производство на вино е достигнало най-ниското ниво от 4 години

Световното производство на вино е достигнало най-ниското ниво от 4 години

© Associated Press



Очаква се тази година производството на вино в световен мащаб да падне под нивото от 2012 г. Основната причина за това са неблагоприятните метеорологични условия, засегнали особено реколтата във Франция и Южна Америка, съобщи днес Международната организация по лозарство и винарство (OIV), цитирана от "Ройтерс".


Световното производство през 2016 г. е оценено на 259 милиона хектолитра, а това е спад с 5 процента спрямо 2015 година. Това е един от най-слабите резултати за последните 20 години, се уточнява в комюникето, цитирано от "Франс прес" и БТА.


Италия вероятно ще запази първото си място на световен лидер в производството на вино с 48.8 милиона хектолитра (-2 процента спрямо 2015), следвана от Франция (41.9 милиона хектолитра или -12 на сто спрямо миналата година.




Сред първата тройка само Испания с близо 37.8 милиона хектолитра е отчела увеличение от 1 процент.


САЩ са на четвърта позиция с 22.5 милиона хектолитра (+2 процента), а Австралия е на пето място с 12.5 милиона хектолитра или увеличение с 5 на сто.


В Южна Америка производството отчита силен спад: Аржентина (8.8 милиона хектолитра), в Чили (10.1 милиона) и в Бразилия (1.4 милиона), подчертават експертите на OIV.


Силен ръст се очаква в Нова Зеландия – 3.1 милиона хектолитра, или увеличение с 34 пункта.


Хектолитърът се равнява на 100 литра или еквивалента на 133 стандартни бутилки вино.


Спадът във френското производство не е изненада, тъй като през пролетта в страната имаше проливни дъждове и градушки, а лятото беше горещо и сухо.


През 2013 година световното производство на виното бе достигнало рекордните 276.6 милиона хектолитра, но оттогава спада заради климатичните условия, посочва OIV.

Коментари (20)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 418 Весело

    На много места легализираха дрогата, хората не щат да се наливат с вино и да си увреждат черния дроб

  2. 2 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1253 Неутрално

    2016г. пък е година на небивало качествена реколта в България, и на белите, и на червените лозя. Вината ще са превъзходни. Много добри за колекция.
    Запомнете реколта 2016г!
    (Съвет на сомелиер!)

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  3. 3 Профил на The Core
    The Core
    Рейтинг: 719 Любопитно

    Що не минат да го мерят в тонове, ами се дървят с тези "хектолитри" като ОПЕК с барелите...

    Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
  4. 4 Профил на Вонин
    Вонин
    Рейтинг: 1250 Неутрално

    Повечето проблеми идват от неродовно пиене...

    Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
  5. 5 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 586 Неутрално

    До коментар [#2] от "Торбеш":

    Да ти кажа, аз все още имам бутилки от 2015 - чудесно вино, пия го с удоволствие. Но тази година наистина май ще е по-добра.

  6. 6 Профил на bobhunter
    bobhunter
    Рейтинг: 632 Неутрално

    Виното е божествен елексир, с ниско съдържание на алкохол. Виното не води до чернодробна цироза, нито до алкохолна промяна на личността. И най- лошият на света чревоугодник да си, на едно хранене няма как да изпиеш повече от 500 мл вино, защото стомахът ти се разширява, подуваш се и спираш да пиеш. Хубаво вино се приготвя изключително трудно и до голяма степен е въпрос на късмет да ти се получи. Виното е изцяло биологичен продукт на ферментация на гроздовия сок от винените дрожди. Виното е подобно на останалите продукти получени чрез ферментация като: киселото мляко, бозата, хляба и всички видове сирена. Тъпо е, че сме РОДИНАТА НА ВИНОТО (траките), А НЕ СМЕ В КЛАСАЦИЯТА НА НАЙ- ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ВИНА.

  7. 7 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 3609 Неутрално

    До коментар [#4] от "Вонин":

    ....и прекалено миене

  8. 8 Профил на stttt
    stttt
    Рейтинг: 418 Неутрално

    споко, от Пещера са готови да произведат неограничено количество субстанция приличаща на вино и да задоволят глобалния недостиг

  9. 9 Профил на tokkay
    tokkay
    Рейтинг: 473 Любопитно

    Производителите на бира дали са доволни?

    No Pain No Gain
  10. 10 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1147 Неутрално

    [quote#2:"Торбеш"]2016г. пък е година на небивало качествена реколта в България[/quote]

    Добрата реколта не означава все още хубаво вино. Ако действително в Бг. се направи хубаво вино от тази реколта, това би трябвало да се разбере през 2019г.

    До коментар [#2] от "Торбеш":

  11. 11 Профил на За да останат ХОРА в България.
    За да останат ХОРА в България.
    Рейтинг: 888 Неутрално

    Ето , добри новини за България.. Сега е момента за големи бизнес удри в износа.

  12. 12 Профил на tonitod
    tonitod
    Рейтинг: 1190 Весело

    До коментар [#10] от "gmbh":


    [quote#10:"gmbh"]Ако действително в Бг. се направи хубаво вино от тази реколта, това би трябвало да се разбере през 2019г. [/quote]


    При тази висока ликвидност на продукта, през 2019 година едва ли ще да има материал, връз който да се направят констатациите .

  13. 13 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1147 Неутрално

    [quote#6:"bobhunter"]Тъпо е, че сме РОДИНАТА НА ВИНОТО (траките), А НЕ СМЕ В КЛАСАЦИЯТА НА НАЙ- ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ВИНА[/quote]

    Няма как да стане с привнесени сортове грозде. Типично нашенските сортове са само тези: памид, гъмза, мавруд, димят и мелнишка лоза. За съжаление, пренебрегвани в последните 40 години. Траките са правили вино от памидово грозде.

  14. 14 Профил на djb95
    djb95
    Рейтинг: 433 Неутрално

    Моята реколта си е традиционно 80 л домашно винце. годината беше хубава , слънчева , суха , без болести и нужда от пръскане - направо разкошна. Сега иде ред и на ракийката и световното производство въобще не ме интересува.

  15. 15 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1147 Неутрално

    До коментар [#12] от "tonitod":

    И през други години е имало слаби реколти/Франция/. На хубавото вино му трябва да отлежи три години в дъбови бъчви преди да бъде бутилирано; с изключение на бургундското Божоле. Хубавите неща стават бавно.

  16. 16 Профил на jazz
    jazz
    Рейтинг: 374 Весело

    До коментар [#6] от "bobhunter": Съгласен съм, че виното е 'божествен елексир", но да " не можеш да изпиеш повече от 500 мл. на сядане и, че виното не предизвиква цироза е меко казано- весело. Чети -"Клошмерл" или седни с мен на вечеря ( може да стигнем до няколко пъти по 500мл.) ) Наздраве!

  17. 17 Профил на abdulhazred
    abdulhazred
    Рейтинг: 1001 Неутрално

    До коментар [#6] от "bobhunter":

    Нещо си се объркал от много патриотизъм, най-старите следи от винопроизводство са от Грузия, Иран, Гърция и т.н.

  18. 18 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9505 Неутрално

    Ако е лоша годината ще я прескочим, в избата съм наредил към 70 бутилки от Италия, Франция, Испания, Австралия, Чили, Южна Африка... - основно мерло, примитиво, зинфандел, бордо, тосканско...
    Липсва ми виното на д-р Л. Канов...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  19. 19 Профил на xcheffo
    xcheffo
    Рейтинг: 220 Неутрално

    До коментар [#6] от "bobhunter":

    Бобъре, изпусни!

  20. 20 Профил на Ген. Колев
    Ген. Колев
    Рейтинг: 608 Весело

    Тази година чувам прекрасни отзиви и аз за качествата на гроздето поне из Родопската яка - 27-28 захарни градуса на места..., при някои сортове и грижовни лозари..... жалко, че не успях да за позанимая и аз домашно винарство.....но се надявам, който се е захванал с желание и майсторлък да му се получи прекрасно виното.....пък след месец-два ще сме готови за дегустации.....





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK