Банки ще изтеглят европейските си офиси от Лондон в началото на 2017 г.

Банки ще изтеглят европейските си офиси от Лондон в началото на 2017 г.

© ReutersИзбори 2022

Големите международни банки във Великобритания се готвят да изместят някои от операциите си извън страната в началото на 2017 г. заради несигурността за бъдещето на отношенията й с Европейския съюз. Това заяви Антъни Браун, директор на Асоциацията на британските банкери, цитиран от "Ройтерс".


Много от най-големите банки в света имат европейски подразделения във Великобритания, където във финансовия сектор са заети повече от 2 млн. души и той съставлява 12% от икономиката, отбелязва "Ройтерс".


Браун пише във в. "Обзървър", че политическият и обществният дебат "ни тласкат в грешната посока" и бизнесът не може да чака до последната минута. "Повечето международни банки имат екипи, които преценяват кои операции да се преместят, така че да продължат да обслужват клиентите си, датата, до която това да се случи, и как да стане по най-добрия начин", заявява той.
"Пръстите им са над бутона за преместване. Много от по-малките банки планират да започнат изместването преди Коледа; по-големи банки очакват да започнат през първото тримесечие на идната година", обяснява директорът на асоциацията.


Банките в Лондон имат "паспорт" за обслужването на клиенти във всички 28 страни от ЕС от едно място и сега се притесняват, че това право ще приключи след Брекзит. Браун посочва, че британският финансов министър Филип Хамънд и министърът за воденето на преговорите по Брекзит Дейвид Дейвис са дали някои положителни знаци. Той обаче казва, че е притеснен, че някои привърженици на Брекзит смятат, че банките не се нуждаят от паспортизация и могат да разчитат на т.нар. еквивалентност, според която ЕС може да осигури достъп до своите пазари на държавите, чиито регулации са близки до неговите. По думите му въпросният режим е бледа сянка на паспортизацията, обхваща само тесен кръг услуги, може да бъде отменен почти без известие и вероятно с него Великобритания ще трябва да приеме правила, върху които няма да може да влияе. Според него режимът на еквивалентност няма да спре банките да преместят операциите си.


"Ройтерс" припомня, че банките вече заявиха планове за изместване на някои от операциите си към континента, ако Великобритания не успее да договори достъп до отделните пазари в ЕС след Брекзит. Премиерът Тереза Мей каза, че ще задейства официалните разговори за излизане от ЕС до края на март 2017 г. и да даде заявка, че ще се бори за запазване на достъпа до единния пазар. Няколко лидери на държави от ЕС обаче настояха това да зависи от приемането от страна на Великобритания на свободното движение на работници – нещо, което страната обеща да съкрати.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK