Министрите предлагат забрана за приватизация на имоти, които са част от АДИС

Министрите предлагат забрана за приватизация на имоти, които са част от АДИС

© Иван ГригоровПравителството одобри промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които в забранителния списък за приватизация се включват и обособени части (резиденции и офиси на посолства) от "Агенция дипломатически имоти в страната" ЕООД.


Проектът е изготвен във връзка с обстоятелството, че евентуална бъдеща продажба на обособени части от АДИС ЕООД ще доведе до затруднения дружеството да изпълнява своята дейност, включително и по надлежното изпълнение на поети международноправни задължения от страна на България по Виенските конвенции за дипломатическите и за консулските отношения. С това министрите мотивират решението си.


Казус по въпроса изникна, след като се разбра, че включването на цялото дружество в забранителния списък за приватизация, на практика не забранява да се продават негови обособени части.
Такава обособена част се оказа така нареченият Дипломатически клуб. Старозагорската фирма "Ексклузив уеб дизайн" спечели търга за клуба със сумата от 8,5 млн. лева. Фирмата се управлява от трима младежи на възраст между 21 и 24 години и е учредена неотдавна с капитал от 3 лв.


След като се разбра за търга, депутати от Реформаторския блок попитаха защо е възможно да се продават имоти, които са в активите на забранени за приватизация дружества.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK