Заетите в хотели и ресторанти - най-търсени и най-ниско платени

Заетите в хотели и ресторанти - най-търсени и най-ниско платени

© Георги КожухаровПрез последните години хотелиерите и ресторантьорите непрекъснато се оплакват, че не им достигат кадри, особено такива, които са с нужната квалификация. В данните на статистиката за заетостта през септември и третото тримесечие се вижда,че това са и най-нископлатените.


Наетите намаляват през септември


Логично в края на лятото заетостта намалява главно заради освобождаването на сезонно наетите. По данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите на трудов договор към края на септември намаляват с 45.9 хил., или с 1.9% спрямо края на юни 2016 г., като достигат 2.31 милиона.
Спрямо края на второто тримесечие най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 20%, "Административни и спомагателни дейности" - със 7.2%, и "Култура, спорт и развлечения" - с 4.2%.


Най-голямо увеличение пък е регистрирано в дейностите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 1.5%, и в "Строителство" - с 0.4%.


В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост" и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно 22% и 17.2%.


В същото време на годишна база заетостта леко се вдига и към края на септември тя е с 1.7% по-висока от същия период на предходната година. Най-голям ръст има в "Преработваща промишленост" - с 9.6 хил., "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - със 7.8 хил., и "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 6.1 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности "Други дейности" - с 11.7%, и "Професионални дейности и научни изследвания" - с 6%.


Най-голям спад на наетите - със 7.4 хил. има в "Строителство", а в процентно - в икономическа дейност "Добивна промишленост" (със 7.2%).


Заплатите се вдигат, но само през септември


Данните на статистическия институт сочат, че средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2016 г. в обществения сектор нараства с 6.8%, а в частния сектор - с 8%. За месеца средната брутна заплата е 954 лв.


През третото тримесечие средната месечна работна заплата e 941 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на 2016 г. с 0.5%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата, са "Финансови и застрахователни дейности" с 8.6% и "Операции с недвижими имоти" с 2.8%.


През третото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата нараства със 7.7% спрямо година по-рано, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Държавно управление" - с 10%, "Преработваща промишленост" - с 9.7%, и "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 9.6%.


Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2016 г. са: "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 2159 лева, "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1647 лева, "Финансови и застрахователни дейности" - 1612 лева.

  Най-нископлатени са били наетите в "Хотелиерство и ресторантьорство" - 580 лева, "Други дейности" - 660 лева, и "Административни и спомагателни дейности" - 722 лева.

  Ключови думи към статията:

  Коментари (31)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на lustmord
   lustmord
   Рейтинг: 507 Неутрално

   Най-нископлатени са били наетите в "Хотелиерство и ресторантьорство" - 580 лева

   Пряко отражение на това какви хора държат туристическия бизнес в тази държава.

  2. 2 Профил на Вонин
   Вонин
   Рейтинг: 568 Любопитно

   Нормално!
   Експлоатация!
   Обаче се чудя, всички тия МИГРАНТИ, които преминават през България, нали бягат от ВОЙНА, нали искат ПОДСЛОН и работа, ЗАЩО не работят като ЧИСТАЧИ и МИЯЧИ по хотели и ресторанти?

   Защо ИСКАТ на Запад, да цоцат СИСТЕМАТА и да ги снимат по National Geographic?

   Преди години, за 2 месеца, се пробвах по Българското Черноморие...НЕ Е ТОЛКОВА лошо!

   Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
  3. 3 Профил на джендър NATO generals
   джендър NATO generals
   Рейтинг: 1039 Неутрално

   pariteni.bg Мизерните заплати в услугите гонят хора от България
   Tова може да се окаже риск за макроикономическото равновесие в страната, сочат данните на КНСБ
   09.11.2016| Коментари Новини19| видяна 10642
   Новини

   Заради ниските доходи в сектора „Услуги“ има опасност масово хората да започнат да напускат сектора. Служителите бягат заради липсата на дългосрочна заетост и лошото равнище на заплащане.

   Тъй като тази сфера генерира най-голямата заетост в икономиката ни, това може да се окаже риск за макроикономическото равновесие в страната, сочат данните на КНСБ, огласени на брифинг в централата.

   Заплатите в туризма са унизителни, заяви председателят на Независимата синдикална федерация на търговията, кооперациите, туризма и услугите Наташа Михова. По нейните данни средното възнаграждение на кадър в туризма у нас е около 295 евро, докато в Испания гони 2000 евро. Тези заплати идват на фона на най-успешния туристически сезон и очаквани приходи досега от близо 4,8 млрд. лв., посочи Михова.

   Подобно е положението и в търговията. Там средно у нас се получават 869 лв., а в Испания – 2120 евро.

   Унизително е и заплащането на българските лекари, посочи д-р Пламен Радославов от Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Нашите медици получават средно 8604 долара годишно, докато в Холандия колегите им взимат 39 405 долара, в Словакия – 13 372 долара, а в Румъния – 8813 долара.

   Новини„За разлика от туризма, който внася кадри обаче, медицината е регулирана професия и там няма възможност за чужди специалисти“, посочи д-р Радославов.

   Според него е реална опасността 70-годишни лекари да помагат на нас и на нашите деца в ДКЦ-та и болници. Синдикатът иска поне 47 млн. лв. за увеличение на заплатите, за запушване поне на най-дълбоките дупки в системата – детските ясли и спешните медицински центрове.

   Във ВиК-сектора бедността също е ужасяваща. Средната заплата в сектора е 793 лв, при 946 лв. средна заплата в страната. Работещите в тази сфера искат поне 15 на сто увеличение на доходите през следващата година, заяви Красимир Богоев от Национален браншов синдикат „Водоснабдител“.

   Георги Петров от федерация „Енергетици“ посочи, че средната работна заплата в електроснабдяването е в порядъка на 800-900 лв. и е съизмерима със средното за страната, което слага край на легендите за високите възнаграждения в сектора . За сравнение в Македония заплатата е 650 евро , а в Сърбия – 750 евро.

   Ако не се повишат доходите, изтичането на кадри в чужбина ще продължи и ще се стигне до хроничен недостиг на квалифицирани работници, заяви Любен Томев от Института за социални и синдикални изследвания към КСНБ

   Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
  4. 4 Профил на karabastun
   karabastun
   Рейтинг: 8763 Любопитно

   Хайде да прибавим към тези 580 лева - подслон, режийни и храна и да видим, ако извадим тази сума от горепосочените заплати - КОЛКО ще се получи !???

   karabastun1@abv.bg
  5. 5 Профил на Една българка
   Една българка
   Рейтинг: 450 Неутрално

   До коментар [#2] от "Вонин":

   Не толкова!!!! Ама не си се задържал, гледам.

  6. 6 Профил на Камен
   Камен
   Рейтинг: 769 Неутрално

   Значи да се оплаква някой, че не му достигат кадри е все едно аз да се оплаквам, че не мога да намеря петрол по $20...
   Петрол има, но струва $45.

  7. 7 Профил на xcheffo
   xcheffo
   Рейтинг: 258 Неутрално

   До коментар [#4] от "karabastun":

   Конкретно за южното черноморие: работят предимно местни, чорбаджията прави някакво извозване по домовете. Приходящите от близките села и градове (Сливен и Ямбол, да речем) наемат квартира в Бургас по 3-4 в стая за по 50 лв. на месец или се бутат в мухлясали и непродаваеми стаи и килерчета на хотела. Храната - поне едно хранене на смяна - е на обекта.

   Самите 580 лв. са по ведомост. Колко точно се плаща е отделен въпрос. Най-малкото не се включват бакшишите. Кухненският персонал нормално взема повече от сервиза.

   Не казвам, че са цъфнали и вързали, просто уточнявам какво ще рекат тези 580 лв.

  8. 8 Профил на Една българка
   Една българка
   Рейтинг: 450 Неутрално

   Имам познат, собственик на малък хотел на морето. В края на миналия сезон ми се похвали, че минало много добре. Питам го за персонала - много е доволен от камериерката, голяма сполука тая година, и то за 500 лв на месец само. И аз му казвам "е ти не й ли даде някой лев отгоре, като си доволен от нея? стотина лева например, за теб нищо, за нея пари?" Погледна ме сякаш не ме познава и му изглеждам леко луда. На ум не му е дошло, разбирате ли за какви хора става дума? Какво им е мисленето, какви са им мащабите и перспективите в главите. С тия хора какъв туризъм може да се прави? Отговорете си сами.

  9. 9 Профил на mans
   mans
   Рейтинг: 235 Неутрално

   Истинските бизнесмени в туристическия сектор са малко, повечето са разни мутри и наследници на комуняги нищо не разбиращи от този бизнес.
   Дай им само да грабят и да не плащат заплати. Даже се учудвам как си намират будали да им работят за смешните заплати!

  10. 10 Профил на Иван
   Иван
   Рейтинг: 310 Разстроено

   Цени в хотелите като на запад , а заплати като на юг- примерно Нигерия, и не само в хотелиерството е така.

   Според Световната банка българската икономика губи 1,3 милиарда евро годишно заради ромите
  11. 11 Профил на Ватник
   Ватник
   Рейтинг: 411 Неутрално

   Нормално, мутрите спестяват за най-новите играчки на четири колела, не може да си позволят да плащат на плебса за дето им работи.

   Every cradle is a grave.
  12. 12 Профил на Petleshev
   Petleshev
   Рейтинг: 3613 Неутрално

   До коментар [#4] от "karabastun":

   Остави ги тия общи приказки...! Какво разбираш под подслон? Няколко души навряни в мизерна стаичка под стълбите и да се редуват да спят на едно легло, според смените? За студенти може и да се получи...! Каква храна? Отдавна не съм чул за хотелиер да предлага такава екстра. Ако някой прибира остатъци от ол-инклузива, това не е храна!
   Направи си сметката, кой семеен човек, може да изкара зимата ако се прибере в къщи с 2-3 хиляди лева, след сезона? Точно така, никой! Затова персонала бяга навън или е основно от студенти или такива, които просто не са намерили друго.
   В България, туристическия сезон е има-няма 2 месеца! Осигуровки на МРЗ и някой лев на джоб, това е положението и няма изгледи да се подобрява...!

   Бивш tww09306483.
  13. 13 Профил на Georgi Yordanov
   Georgi Yordanov
   Рейтинг: 672 Неутрално

   ... при олигархо-феодалния строй е така - близки прилики с “току що отминалия“ робовладелчески строй.

   Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
  14. 14 Профил на fresia
   fresia
   Рейтинг: 395 Неутрално

   Заплатите на сервитьорите по цял свят са ниски заради бакшишите,които получават.Не казвам,че е правилно.Аз самата мразя даването на бакшиш и недаването на бакшиш на касиери,служители,аптекари и т.н.

   Много лесно си намерих работници.Заплата 1000 лв. основна,на село, бонуси,целогодишна заетост,плащане при овъртайм,8 часа с грижа за здравето им.През сезона заплатата скачи двойно.
   Моите колеги до един реват,че работниците им бягат.Нямало било хора за работа.Щото не искаш да плащаш,бе,бай...

  15. 15 Профил на deepblue
   deepblue
   Рейтинг: 972 Весело

   То за безпари и мама на тате не дава.

  16. 16 Профил на Вонин
   Вонин
   Рейтинг: 568 Весело

   До коментар [#5] от "Една българка":

   Бях много млад и почна УЧЕБНАТА година, училището Е НАЙ-ВАЖНОТО!

   Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
  17. 17 Профил на Lou
   Lou
   Рейтинг: 1636 Неутрално

   Забавно е, че лятото хотелиерите от Черноморието започват да реват. Всяка година.

   -Нямаме хора.
   -Кадрите не са квалифицирани.
   -Няма желаещи да бачкат при нас.
   -Заради малкото персонал имаме ниски печалби
   -....

   Хем реват, че квалифицираните кадри им липсвали, хем карат служителите си да им работят 30 дни в месеца по 12 часа смени за по 700-800 лв. Това е средно по 2,22 лв на час или иначе казано по 1,14 евро. Кой квалифициран, опитен кадър в туризма , знаещ 2-3 чужди езика, ще се хване да работи за 1 евро на час? Кой! Кой?
   В България се среща една масова практика - млади хора ходят да работят 1-2 години на родно Черноморие, най-вече докато учат в университетите. После с натрупания опит веднага бягат следващото лято да бачкат в европейските курорти, където заплащането е 3-5 пъти по-високо. Това е масова практика при този вид сезонни работници. Родните хотелиери плащат мизерни пари на тези хора за "обучителните" 1-2 години тук и на третата отново търсят неопитни, защото обучените не са луди да работят без пари и да пълнят джоба на чорбаджията.
   Много опитни кадри не желаят да работят на нашето море, защото работодателите често използват незаконни практики. Например плащат заплата на служителите си чак в края на втория месец. През първия месец служителят НЕ получава заплата си и и работи 60 дни без заплащате. Как си плаща храната, квартирата и всичко останало, само той си знае. Едва в края на втория месец се заплаща първия. Месец назад. Кой нормален опитен кадър ще се навие на подобни тарикатски номера? Друг номер е хотелиерът изобщо да не плати заплатите на служителите - да обещае, да бави, да протака и да не ми даде заплатата. Да не говорим за номера с "пробния период" - наема се човек, той работи един-два месеца и на края на втория месец се уволнява като "некадърен", без да му заплати работата. Все едно два месеца е бил роб.
   Това е реалността при сезонна работа по хотели и ресторанти. Бил съм свидетел на това, чувал съм и много разкази от потърпевши. Преди години моя близка отиде да работи като камариерка в един хотел на Слънчака. 400-500 лв на месец. Голяма част от камариеките дори не си получили заплата, завлечени. Повече тази грешка не беше повторена.

   И нещо забавно. Според закона за търсенето и предлагането това, което се търси и не достига, се предлага на много висока цена. А това, което не се търси и е излишък, има ниска цена. Кадрите в туризма хем се търсят много, хем са на ниска цена (заплата). Ха сега де! Това може да се получи само в една държава, където пазарът на труда силово се контролира от бизнеса, който изкривява всякакви пазарни правила и налага свои финансови интереси. Но на глобален мащаб тези хитри бизнесмени нямат сила и обикновеният човек бяга да работи там на запад, където ще му плащат повече и където е търсен. Тук пазарният принцип не може да бъде изкривен.

   "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
  18. 18 Профил на johnniewalker
   johnniewalker
   Рейтинг: 819 Неутрално

   Трябва да си напълно ЛУД да работиш за български собственик на хотел. Ама напълно! И не - не може да си отчаян, защото вече отдавна всеки може да отиде да работи по Европа.

  19. 19 Профил на Mark Twain
   Mark Twain
   Рейтинг: 459 Гневно

   Няма такава държава.

   "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
  20. 20 Профил на proza
   proza
   Рейтинг: 1148 Неутрално

   Нашите "работодатели" искат добре обучени кадри за жълти стотинки, но това вече няма да минава. Кадърните хора в този бизнес си намират добре платена работа в чужбина. Това ще сложи край на овехтелия капитализъм от времето на Маркс, когато босовете са разчитали само на експлоатацията на труда, за да печелят. В този бранш няма достатъчно кадри защото Сулъо и Пулъо направи хотели и се захвана с туризъм. Никой не ще проиаводство, всеки иска да има хотел, че е най-лесно. Но в България лятото е 3 месеца и за този период не можеш да избиеш печалба като за 12 месеца. Елементгарни са ни капиталистите, елементарна ни е икономиката, елементгарно ни е мисленето.

  21. 21 Профил на bj_int
   bj_int
   Рейтинг: 229 Неутрално

   ако човек ще работи черна работа е по-добре да го прави в чужбина - заплащането в пъти повече, опитът в пъти повече, език, контакти и прочие. Както виждате някои жени от Ново место, Словения вчера станаха Първа дама на САЩ...
   в България най-много да срещнеш на Ведко сина

  22. 22 Профил на Tru Soulja
   Tru Soulja
   Рейтинг: 762 Неутрално

   И аз ,като ученик съм работил на черноморието не е работа от 8:00 до 23:00 всеки ден за 450 лева заплата.

   Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
  23. 23 Профил на Tru Soulja
   Tru Soulja
   Рейтинг: 762 Неутрално

   До коментар [#17] от "Lou":

   700-800 лева е много , максимум 600qqq

   Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
  24. 24 Профил на Fred
   Fred
   Рейтинг: 2509 Неутрално

   [quote#1:"lustmord"]Пряко отражение на това какви хора държат туристическия бизнес в тази държава. [/quote]
   ++++++++
   НАЙ-ТОЧНОТО описание! Ще допълня само, че точно в туристическият бранш са най-голямата утайка на българският бизнес.

   Арогантни мутри и мошеници случайно оказали се с пари, чеши се по небръснатата мутра и си мисли "Как да ги вложа че да носят пари ама без да работя? И да не е от онези сложните високите технологии че нищо не им разбирам". И решава "Хотелче да е, строиш и после парите само капят. Някакви готвачи, сервитьорки трябват, фасулска работа всеки го може".

   Да ама не, не си е направила сметка мутрата, че и пазара на труда е както всеки пазар, хората ще отидат там където им плащат по-добре. И където собственика е малко по-нормален. И сега реве че няма хора.

   Отгоре на това и нашите лакомо се нахвърлиха на най-непретенциозният турист, то такова е и качеството на инвестицията им. В резултат ниски приходи и гледат да го избият с ниски заплати. И кръгът се завърта надолу към дъното.

   Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
  25. 25 Профил на Fred
   Fred
   Рейтинг: 2509 Неутрално

   До коментар [#14] от "fresia":

   БРАВО! Дай Боже повече такива като Вас, нормални хора и свестен бизнес. От все сърце ви желая успехи!

   Аз съм твърдо уверен, че в крайна сметка онези мутрите ще фалират и на тяхно място ще дойдете вие нормалните. Просто закон на живота е, неефикасното фалира. Лошото само е, че годините ни изтичат като пясък между пръстите...

   Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
  26. 26 Профил на gost22
   gost22
   Рейтинг: 2045 Любопитно

   Нормална крива на търсенето — колкото по-ниско е заплащането, толкова повече такива хора се търсят. В другия край на кривата е голямо заплащане и почти никой, дето да търси хора да им плаща толкова много.
   Сега, що кривата на търсенето (чорбаджиите) се пресича с кривата на предлагането (работещите) в тази си част (що се намира кой да работи толкова евтино), вече е друга бира.

   "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  27. 27 Профил на Камен
   Камен
   Рейтинг: 769 Неутрално

   [quote#12:"tww09306483"]кой семеен човек, може да изкара зимата ако се прибере в къщи с 2-3 хиляди лева, след сезона? Точно така, никой! [/quote]

   1. Не е редно да може само лятото да работиш, а зимата да лежиш. Аз познавам доста хора в туризма - до септември са на морето, октомври отпочинат, после почват да се стягат за Банско, Боровец, Пампорово... април пак почиват, и май месец на морето.
   2. Навсякъде по света работа от типа да чистиш, да миеш чинии, да флипваш бъргъри в Макдоналдс НЕ позволява да издържаш семейство. Такава работа е за студенти, за неграмотни, за начинаещи в кариерата... едва ли някой се хваща да работи това с идеята да издържа семейство. Това е докато се научи и си вдигне квалификацията - ако има желание и възможности.

   В Макдоналдс в САЩ много стачки вдигаха и искаха да им плащат над минималната заплата, защото с нея не можели да си гледат децата - ама то идеята е да не раждаш деца, докато не се квалифицираш за нещо по-добро от Макдоналдс, иначе децата ти са обречени да растат на социални помощи.

  28. 28 Профил на dggm
   dggm
   Рейтинг: 496 Неутрално

   [quote#20:"proza"] в България лятото е 3 месеца и за този период не можеш да избиеш печалба като за 12 месеца. Елементгарни са ни капиталистите, елементарна ни е икономиката, елементгарно ни е мисленето.[/quote]

   Това е наследство от комунизма, те бяха много елементарни хора и нищо освен туризъм не можеха да правят за валута.

   В Куба в момента е абсолютно същото, комунистическата паплач експлоатира робски труд, но те поне имат природните дадености.

  29. 29 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 8843 Неутрално
  30. 30 Профил на bat_plamen
   bat_plamen
   Рейтинг: 4411 Неутрално

   Каквото и да си говорим докато Бг работодателите не се научат да плащат по-сносни заплати и не започнат по-добре да се държат със своите работници и служители ситуацията ще си остане все същата.

  31. 31 Профил на bat_plamen
   bat_plamen
   Рейтинг: 4411 Неутрално

   До коментар [#1] от "lustmord":

   +++++++++++++++++++++++++++++

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK