Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
Европейския съюз

Предизборно се отчитат големи успехи в земеделието

Предизборно се отчитат големи успехи в земеделието

© Цветелина Белутова, КапиталЗа последните две години: ноември 2014 г. - ноември 2016 г., българското земеделие е усвоило близо 6.3 млрд. лева за директни плащания, мерки за пазарна подкрепа, за развитие на селските райони, рибарството и аквакултурите, схеми за държавни помощи. Това се посочва в разпространен от Министерството на земеделието отчет за двете години на управление на правителството, цитиран от БТА.


Не става известно защо сега се предоставя този доклад.


Структурният дисбаланс в растениевъдния и животновъдния сектор се преодолява чрез насърчаване на интензивните производства и по-добро насочване на подкрепата, се посочва в документа.


От министерството се хвалят, че са осигурили по-благоприятни условия за развитие на дребните и средните стопанства, с акцент върху уязвимите стопанства в планинските райони. И също, че е противодействано на процесите на застаряване на работната сила в земеделието чрез насърчаване навлизането на млади фермери и развитието на техните стопанства.


Усвояването на директните плащания, които обединяват няколко схеми, започнали да се прилагат от кампания 2015 - Схема за единно плащане на площ; Схема за "зелено плащане"; Схема за преразпределително плащане (прилага се от кампания 2014); Схема за дребни стопанства; Схема за млади земеделски стопанства, е над 95 процента.


Като следствие от прилаганите до 2015 г. схеми за обвързана подкрепа са налице положителни резултати и в животновъдния, и в растениевъдния сектор. За кампания 2015 се отчита ръст както на кандидатствалите за подпомагане земеделски стопани, така и на заявените от тях площи и брой животни. Постигната е висока степен на усвояване на осигурения финансов ресурс - над 90 на сто.


През 2015 г. реколтираните площи с плодове нарастват с 35 на сто, а със зеленчуци - с 15 на сто на годишна база.


Значително нараства броят на стопанствата със 100 и повече животни при млечните крави и с над 300 при овцете майки.


Стопанствата в говедовъдството нарастват със 118 на сто, а животните в тях - с 95 на сто. При овцете и козите ръстът на стопанствата е 171 на сто и на животните - 56 на сто.


От МЗХ отчитат още увеличение на постъпилото за преработка общо количество мляко - с 8.7 на сто.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK